Skip to main content

Hovbyld

En hovbyld kan komme meget akut og din hest kan blive så øm, at det ser ud som om, at den har brækket benet. Årsager til hovbylder kan være mange og ofte vil man ikke finde årsagen. Hvis det er noget din hest får gentagne gange, skal du nævne det for dyrlægen.

Symptomer

Normalt ligger hestens temperatur fra ca. 37,5ºC til 38,0ºC. Har hesten en hovbyld vil temperaturen i nogle tilfælde stige en lille smule. Der kan desuden være hævelser omkring koden og op langs piben, som følge af infektionen i hoven. Selve hævelsen er ofte blodkarret som fylder mere pga. øget blodtilførsel. Grundet det øgede blodflow vil der ofte også være øget puls.

Diagnosen

Den bedste måde at stille diagnosen er ved at visitere hestens hov (trykke på hoven med en tang), det giver en indikation af, hvor hovbylden sidder. Det kan også ske, at hovbylden kommer ud oppe i kronranden. Er det tilfældet kan diagnosen være en del sværere at stille, fordi hesten så ikke nødvendigvis er øm ved visitering, men istedet kan være øm i kronranden. Her kan det være relevant at lægge en diagnostisk lokalbedøvelse, for at være 100% sikker på, at det er hoven, som gør ondt.

Behandling af hovbyld

Når området med bylden er fundet, skærer vi noget horn væk, så betændelsen kan løbe ud. Efterfølgende skal hoven i varmt sæbebad og der lægges en våd og varm forbinding på hoven. Det skal gøres 1 – 2 gange om dagen indtil hovbylden er væk. Sæbebad og forbindinger hjælper til at trække hovbylden ud. Når hovbylden er væk, er det en god ide at have en tør forbinding på en dag eller to, så der ikke kommer skidt op i hullet. Kommer hovbylden ud i kronranden, vil det ofte give et længere forløb end en “almindelig” hovbyld.

Antibiotika

Det er yderst sjældent, at vi bruger antibiotika til hovbylder, fordi det kan forsinke processen med at få tømt bylden. Det er i stedet for vigtigt, at du sørger for, at din hest er stivkrampevaccineret, da den kan få stivkrampe i sjældne tilfælde . De fleste heste vil være stivkrampevaccineret i forbindelse med vaccination mod influenza.

Bandagen

Der er mange måder at lave bandagen på. Du fx bruge animalintex. Et stykke animalintex klippes af, så det dækker et større område end der, hvor hovbylden er skåret ud. Animalintex lægges i så varmt vand, som du kan have dine fingre i og gennemblødes. Herefter vrides det op. Siden uden plastic lægges mod hoven. Det er en god idé at lægge en tynd husholdningsskraldepose rundt om for at holde på det resterende vand, så det ikke gennembløder bandagen som du lægger udenpå. Animalintex og plasticpose fastgøres med vetflex. For at styrke bandagen yderligere kan du bruge gaffatape oven på vetflex. Gaffatapen skal helst ikke op over pelsen, da det danner meget varme og gør huden fugtig. Der findes også mange forskellige typer boots, som kan hjælpe til at holde forbindingen på plads. Dem kan du købe her på klinikken.

Kontakt os på

eller skriv til os på
kontakt.hoersholm@vetgruppen.dk

×
Menu
Ring op