Skip to main content

Øjenundersøgelse

Hos Hørsholm Hestepraksis ser vi mange heste med både akutte og kroniske øjenlidelser som kræver en øjenundersøgelse. Som tommelfingerregel gælder, at jo før en hest med et dårligt øje tilses og kommer i behandling, jo bedre. Hurtig behandling er afgørende for heling af øjenlidelsen og mindsker risikoen for tab af syn.

De øjenlidelser vi hyppigst ser er:

  • akutte hornhindesår(corneasår), fremmedlegemer i hornhinden
  • øjenbetændelse(conjunctivitis)
  • tilstoppede tårekanaler

Akutte hornhindesår

Sår på hornhinden opstår næsten altid i forbindelse med et traume mod øjet, For eksempel et slag mod boxdør/krybbe, en rift som følge af en gren eller et agn og lignende. Hornhindesår er meget smertefuldt, og hesten vil typisk stå med sammenknebet øje, hævede øjenlåg og have vandigt tåreflåd der løber ned af kinden. Et sår på hornhinden kan give sekundær uveitis( inflammation i iris) som får pupillen til at trække sig sammen. Det er vigtigt at dyrlægen tilser hesten samme dag som skaden er opstået, så diagnosen kan stilles og behandlingen straks kan påbegyndes.

Langt de fleste hornhindesår, der behandles med det samme, heler i løbet af 7-10 dage. Hvis et hornhindesår først opdages et par dage efter, det er opstået, kan det derimod kræve langvarig behandling, og i værste fald påvirke synet resten af hestens liv. Selve undersøgelsen af øjet udføres ofte på beroliget hest, for at minimere ubehag ved undersøgelsen af det smertefulde øje.

For at diagnosticere et sår på hornhinden, laves en fluorescinfarvning af øjet. Dette foregår ved, at en dråbe/eller en tynd stick med farve påføres øjet. Farven er neongrøn. Overskydende farve skylles væk og efterlader kun farve der, hvor såret på hornhinden er. På den måde er vi dels i stand til at stille diagnosen ,og dels at vurdere størrelsen på såret. Behandlingen består af smertestillende(antiinflammatorisk) medicin, øjendråber og fluemaske. I de tilfælde hvor hesten samtidig har uveitis( lille pupil) gives øjendråber, som udvider pupillen. Dette virker også smertestillende. Det er vigtigt at heste der behandles for uveitis, har fluemaske på med en klap(påsyet stof eller med gaffatape)over det syge øje.

Dyrlægen skal kontrollere øjet efter 7-8 dage. Her farves øjet igen, for at se om såret er fuldt ophelet. Heste med hornhindesår med eller uden uveitis rides ikke i den akutte fase, på grund af smerter.

Fremmedlegeme i hornhinden

Fremmedlegeme i hornhinden er også årsag til sår på hornhinden. Fremmedlegemer kan være små stumper halmstrå, små pinde/grene og grus mm. Symptomerne er de samme som ved akutte hornhindesår. Ofte vil man kunne se selve fremmedlegemet. Dyrlægen vil i forbindelsen med undersøgelsen vurdere, hvor dybt i øjet fremmedlegemet sidder. De overfladiske vil blive fjernet efter lokalbedøvelse af hornhinden(øjendråbe). De fremmedlegemer der penetrerer hornhinden, vil oftest kræve, at hesten bliver indlagt og fremmedlegemet opereres ud, idet der er risiko for at øjet “punkterer”, når fremmedlegemet trækkes ud. Små partikler som grus kan typisk ikke ses, heller ikke med special briller med forstørrelse. Heste med disse typer fremmedlegemer har generelt et længere forløb med øjenirritation(smerte,kløe,hævelse), og kan ende med at skulle opereres.

Øjenbetændelse

Øjenbetændelse ses oftest om sommeren og smitter via fluer fra hest til hest. Symptomerne er hævede øjenlåg, røde slimhinder, kløe og tåreflåd (ofte med pus). Øjenbetændelsen kan ses på et eller begge øjne. Af og til ser vi, at heste pga kløe og svie i øjnene, får kløet hul på hornhinden.Derfor vil dyrlægen altid fluorescinfarve øjet, for ikke at overse et hornhindesår. Behandling af øjenbetændelse er øjendråber og antiinflammatorisk medicin samt fluemaske. Fluemasken minimerer smitten fra din hest til andre heste og kan ikke mindst forhindre din hest i at blive smittet af andre. Derfor anbefales det altid, at hesten går med fluemaske om sommeren.

Tilstoppede tårekanaler

Tilstoppede tårekanaler ses hyppigst efter svære og langvarige øjenbetændelser, men kan også skyldes en kronisk forsnævring efter et traume mod hovedet. Heste med tilstoppede tårekanal(er) vil altid være våde fra øjenkrogen og langt ned af hovedet som følge af tåreflåd. Diagnosen stilles ved, at indføre et kateter i tårekanalens udmunding i hestens næsebor. Hesten er meget følsom og kilden i næseborene, så undersøgelsen foregår altid på sederet/bedøvet hest. Kateteret indføres et par cm i tårekanalen og der spules forsigtigt med saltvand indtil “proppen” er løsnet og vandet drypper ud af øjenkrogen.Herefter behandles hesten med øjendråber. På heste med permanent forsnævring af tårekanalen, er det ikke muligt at spule vand igennem. Operation kan i nogle tilfælde anbefales, men oftest er det et problem som hest og ejer må affinde sig med.

Special øjenundersøgelser

Hos Hørsholm Hestepraksis udfører vi også special øjenundersøgelser som f.eks. trykmåling af hesten øjne (grøn stær), tårefilmproduktionstest, ultralydsscanning m.m. Desuden udfører vi diverse øjenoperationer. Når det gælder symptomer fra hestens øjne, anbefaler vi at du tilkalder din dyrlæge med det samme.

Kontakt os på

eller skriv til os på
kontakt.hoersholm@vetgruppen.dk

×
Menu
Ring op