Skip to main content

Reproduktion

Hoppens brunstperiode starter i det tidlige forår og slutter til efteråret. Dette er smart tilrettelagt fra naturens side, da hoppen dermed undgår at fole i de helt kolde vintermåneder hvor det ville være hårdt for føllet at overleve. Hoppens cyklus er på 21 dage, hvor selve brunsten ofte varer ca 5 dage.

Nogle hopper viser tydelige brunsttegn mens andre ingen ydre tegn viser, og det kan derfor være svært for jer som ejer at se hvornår hoppen er klar til at blive insemineret. Disse hopper er nødt til at blive undersøgt af en dyrlæge der kan fastslå hvornår den næste brunst forventes.

Her kan man også med en hormonel behandling fremtvinge en brunst til et mere præcist bestemt tidspunkt.

Når jeres hoppe er klar til inseminering, kan der bruges forskellige typer sæd. Den første, frisk sæd, kræver at man er samme sted eller lige i nærheden af hingsten, hvilket kan begrænse mulighederne for valg af hingst. En anden type sæd, kølesæd, er frisktappet sæd der bliver behandlet og kølet ned, så det kan klare en længere transport – ex til dagen efter det er blevet tappet. Dette er meget udbredt og giver ofte gode resultater med drægtighed. Det overlever længere i hoppen end ex frostsæd, og kræver derfor færre kontrolundersøgelser af hoppen for at ramme et godt tidspunkt for inseminering. Den sidste type sæd, frostsæd, overlever ikke længe i hoppen og kan derfor kræve flere scanninger for at ramme det helt præcise tidspunkt for ægløsning og dermed insemineringtidspunkt. Det har til gengæld de fordele, at sæden kan transporteres over hele verden og kan være fra hingste der ikke længere kan tappe frisk sæd.

Hvis i planlægger at få ifolet en hoppe, så giv os et kald så vi kan snakke om de bedste muligheder for jer og jeres hoppe.

Kontakt os på

eller skriv til os på
kontakt.hoersholm@vetgruppen.dk

×
Menu
Ring op