Skip to main content

Sædstrengsadherance og arvæv

Sædstrengsadhærence er fastsiddende arvæv, der kan opstå som komplikation til kastration. Det er normalt, at der opstår arvæv efter en operation.

Ved kastration dannes arvævet som en lille streng fra området, hvor sædstrengen er skåret over. Herfra går arvævsstrengen ned til huden i pungen. Det er derfor normalt, at man kan mærke en lille tynd streng i pungen. Mange vallakker bliver utilfredse, når man palperer pungen, og irritation ved palpation kan derfor ikke alene tages som udtryk for, at hesten har problemer med sit arvæv.

Behandlingsmetoder og kirurgiske indgreb

Ved sædstrengsadhærence er arvævet vokset fast i en uheldig position, hvilket kan resultere i, at der opstår et træk mellem hud og sædstreng ved bevægelse af bagbenene. I sjældne tilfælde kan sædstrengs-stumpen vokse fast på inderlåret eller ind på penis. I andre tilfælde mistænker man neuromdannelse (irriterede nerveender) i arvævet som værende årsag til amputationssmerter. I hvilket omfang og i hvilken retningen arvævet udvikler sig afhænger af flere forhold. F.eks. er det vores indtryk at hos heste har større problemer med arvæv, hvis kastrationen har været kompliceret af infektion i forhold til de heste, der har haft et ukompliceret forløb.

Symptomerne kan være mangeartede. Ofte observeres at hesten har en markant dårlig bagpartsaktion. Den galoperer evt. med samlede ben, krydsgaloperer eller skifter galoppen hyppigt. Diagnosen er vanskelig at stille, og ved mistanke om sædstrengsadhærence er det derfor vigtigt at andre årsager til hestens præstationsnedsættelse udelukkes, før beslutning om operation træffes. Nedsat bagpartsaktion kan f.eks. også observeres ved spat, smerter i ryg og lænd, korsledsproblemer samt ved mange andre tilstande. Vi vil derfor udføre en grundig bevægelsesundersøgelse af din hest før evt. operation.

Ved operation for sædstrengsadhærence foretages et indsnit i huden over arvævsstrengen over lyskekanalen i begge sider. Strengene fri-dissekeres i hele forløbet fra pungen til dybt i lyskekanalen. Herefter overskæres sædstrengen så højt oppe som muligt. Hudsåret efterlades til heling uden syning for at sikre, at sårvæske kan dræne fra operationsstedet. Normalt kan hesten hjemsendes dagen efter og må gerne komme på fold. Det er vigtigt, at den bevæger sig, for at undgå ophobning af sårvæske.     

Efterbehandling er den samme som for en kastrationshest

Kontakt os på

eller skriv til os på
kontakt.hoersholm@vetgruppen.dk

×
Menu
Ring op