Skip to main content

Tætsiddende torntappe/kissing spine

Ved røntgenundersøgelse af ryggen på et stort antal heste er det konstateret, at ca. halvdelen af varmblodsheste har tætsiddende torntappe. Tætsiddende torntappe betyder, at nogle af rygsøjlens torntappe rører hinanden. Typisk observeres dette i sadellejet eller lænden.

Hos en lille del af heste med tætsiddende torntappe opstår der rygsmerter eller præstationsnedsættelse, men langt de fleste klarer sig uden problemer.

Hvis de tætsiddende torntappe medfører symptomer, kaldes tilstanden ”kissing spines.” Symptomerne kan være meget forskellige, men ofte vil hesten ikke gå frem under rytter. Den sænker ryggen og løfter hovedet, går uroligt, pisker med halen og forsøger i værste fald at kaste rytteren af. De samme symptomerne kan ses ved andre tilstande end kissing spines.

Heste med kissing spines blev tidligere anbefalet operation. Nyere videnskabelige undersøgelser har imidlertid vist, at medicinsk behandling sammen med et grundigt rygtrænningsprogram kan hjælpe en stor del af hestene til at bruge ryggen rigtigt. Mange af de samme elementer indgår i behandlingen af ryglidelser hos mennesker. Formålet med træningen er, at styrke ”core” muskulaturen, så hesten opnår en muskelstyrke, der sætter den i stand til at løfte overlinjen, så den rundes i stedet for at sænke den. Hesten skal lære at søge ”frem og ned.” Bagparten skal trækkes ind under kroppen. Den medicinske behandling består normalt af en kombination af rygblokader med binyrebarkhormon, der virker lokalt samt med andre antiinflammatoriske lægemidler (f.eks. phenylbutason eller meloxicam), der virker i hele kroppen. Formålet med den medicinske behandling er at fjerne rygsmerterne, indtil træningen begynder at give resultater.

I enkelte tilfælde, hvor træningen ikke hjælper hesten, kan det blive nødvendigt at foretage operation. Der findes flere forskellige teknikker, der har det til fælles, at de dels bryder den eksisterende forbindelse mellem torntappene og dels skaber mere plads mellem dem. I nogle tilfælde kan man nøjes med at skære de små ligamenter mellem torntappene over, i andre tilfælde kan det være nødvendigt helt eller delvist at fjerne en eller flere torntappe. Forundersøgelsen før operationen vil hjælpe kirurgen til at afgøre hvilket indgreb, der er det bedste for hesten. For at øge mulighederne for et godt resultat efter operation skal hestene efter en kort rekonvalescensperioden gennemføre et rygtræningsprogram, der styrker ”core” muskulaturen.  

Kontakt os på

eller skriv til os på
kontakt.hoersholm@vetgruppen.dk

×
Menu
Ring op