Skip to main content

Ultralydsscanning

Hørsholm hestepraksis er i besiddelse af flere avancerede ultralydsscannere og ultralydsscanning af heste er et uvurderligt værktøj, der flittigt bruges i dagligdagen til at hjælpe med at udrede en lang række diagnostiske problemstillinger.

Ultralydsscanning bruges blandt andet til at vurdere bløddele som sener, seneskeder, øjne og hævelser generelt. Ved en seneskade eller gaffelbånds skade , er ultralydsscanning den eneste måde hvorpå skadens omfang kan vurderes.

Dette er vigtigt, da graden af hævelse eller halthed ikke er direkte korreleret med skadens omfang eller hvor lang behandlingsperioden er. Derfor er det også vigtigt, at en hest, der har haft en seneskade, kontrolleres med ultralydsscanning inden genoptræningen påbegyndes efter en helingsperiode.  Ved akutte seneskader er det vigtigt at vide, at seneskadens omfang og alvorlighed først kan vurderes korrekt efter ca. 2 døgn efter at skaden er opstået. Derfor kan du komme ud for, at vi både scanner senen i den helt akutte fase og 2-3 dage senere for at få den korrekte diagnose og behandlingsplan. Sidstnævnte er der mange hesteejere, der ikke ved og derfor ofte beder om scanning samme dag som skaden er sket.

Andre bløddele, hvor ultralyd anvendes er blandt til øje og hjerteundersøgelse eller undersøgelse af bughulens organer.

Ultralydsscanning benyttes ligeledes til ortopædiske problemstillinger, hvorved knogler, knogleoverflader, ledbånd og led fx knæleddets menisk kan vurderes. Ved undersøgelse af hals og ryg anvendes ultralyd til vurdering af fx facetled i ryggen, hvor det ikke er muligt at tage et røntgenbillede.

I forbindelse med reproduktion benyttes ultralyd flittigt til dels rektalt at undersøge hoppens livmoder og æggestokke, at bestemme insemineringstidspunktet eller konstatere om hoppen er drægtig og dels kan fostret/føllet scannes og undersøges gennem hoppens bug senere i drægtigheden.

En ultralydsundersøgelse er en dynamisk proces og vurderingen af scanningen kræver nogen veterinær faglig erfaring.

Kontakt os på

eller skriv til os på
kontakt.hoersholm@vetgruppen.dk

×
Menu
Ring op