Skip to main content
Tilbage til vetgruppen.dk
+45 2217 7778
  • KLAPHINGST

    HESTEHOSPITAL I ÅRHUS, HERNING OG VENDSYSSEL

KLAPHINGST – HVOR LÆGNE SKAL MAN VENTE PÅ DEN ANDEN STEN – OG ER DER ANDET MAN KAN GØRE?

HVAD ER EN KLAPHINGST?

En hingsteplag med kun een sten kaldes en klaphingst, en hingsteplag uden sten kaldes en urhingst. Testiklerne dannes lige bag ved nyrerne, under ryggen på hingsteføllet, og normalt ligger begge testikler helt eller næsten nede i pungen i 9.-10.drægtighedsmåned. I de første uger efter fødslen er lyskekanalen stadigvæk så åben at testiklerne kan bevæges op i lyskekanalen, men efter de første leveuger vil lyskekanalen trække sig sammen, og lyskekanalen bliver for smal til at testiklen kan bevæge sig frem eller tilbage, og derfor sker der næppe ændringer i tilstanden herefter. Der er dog stor forskel fra hesterace til hesterace, både mht.hvor hyppigt klaphingste forekommer, og hvornår man kan gå ud fra at den manglende testikel ikke længere har chancer for at komme ned.

HVOR LÆNGE SKAL MAN VENTE PÅ DEN ANDEN STEN?

Min personlige erfaring gennem 26 år er at med ponyhingste skal man være tålmodig, det kan både være svært at finde deres testikler og de har en tilbøjelighed til at trække deres testikler så langt op som muligt indtil de når en vis størrelse, oftest i 2-3 års alderen. Ved de store heste regnes en åring som klaphingst, hvis ikke begge testikler er i pungen, ved islandske hesten ville jeg personligt vente til 2-års alderen før jeg ville kalde hingsten for klaphingst. Klaphingste kan ikke kåres som avlshingste, da fejlen er arvelig, men for varmblodsheste finder denne vurdering først sted når hingsten er 2 1/2 år gammel og for islandske heste sker det ved bygningsbedømmelse i 3-4 års alderen.

HVORDAN UNDERSØGER MAN EN KLAPHINGST?

Man undersøger klaphingste ved at give dem en afslappende indsprøjtning, ligesom hvis man vil kastrere dem. Når de slapper af vil man kunne mærke pung og ydre åbning af lyskekanal efter, for at finde testiklen. Hvis man ikke finder testiklen dér, så bør man rektalundersøge hingsten, og mærke den indre åbning af lyskekanalen og det omgivende væv igennem. Nogle gange ligge bitestiklen i lyskekanalen og selve testiklen i bughulen, andre gange ligger både testikel og bitestikel i lyskekanalen og i endelig kan både testikel og bitestikel befinde sig i bughulen. Hvis jeg hverken finder testiklen i pungen eller i bughulen , men kan mærke blodkar og sædleder gå ned i lyskekanalen, så konkluderer jeg at testiklen befinder sig i lyskekanalen. Jeg vælger sommetider at supplere rektalundersøgelsen med ultralydsscanning, men det bliver sjældent aktuelt.

HVAD BØR MAN GØRE VED SIN KLAPHINGST?

Klaphingste bør kastreres for at undgå at de får lejlighed til at give denne arvelige fejl videre til de næste generationer. Førhen anbefalede vi også kastration, fordi vi mente at hvis testiklen lå i bughulen, så var der risiko for at testiklen at der kunne udvikle sig svulster i testiklen pga.den højere temperatur i bughulen. Idag ved vi at dette kun uhyre sjældent sker.

Den korrekte behandling er altså kastration. Operationen foregår med hingsten i fuld-bedøvelse. For klaphingste, hvor testiklen ligger i lyskekanalen, der er operationen ikke væsentligt anderledes end ved en almindelig kastration dog foretages den liggende. For klaphingste, hvor testiklen ligger i bughulen er risikoen for komplikationer større. Vi er under alle omstændigheder nødt til at operere dem på hospitalet, når indgrebet er liggende.

KAN MAN HORMONBEHANDLE EN KLAPHINGST?

Der findes beretninger om at hormon-behandling nogle gange kan få den manglende testikel til at falde ned i pungen, hvilket kan være en fordel, da hingsten så kan kastreres almindeligt. Effekten er imidlertid ikke sikker, og jeg er ikke tilbøjelig til at vælge den løsning, da det endvidere åbner op for den mulighed at ejeren, når begge testikler er i pungen, vælger at prøve at få hingsten kåret. Dette er, som jeg tidligere har nævnt, uønsket, da lidelsen er meget arvelig.

HAR DU SPØRGSMÅL?

×
Menu
SMS
Ring op
Mail