Skip to main content
Tilbage til vetgruppen.dk
+45 2217 7778
  • BEHANDLING AF MUK

    HESTEHOSPITAL I ÅRHUS, HERNING OG VENDSYSSEL

HVAD ER MUK?

Muk er en overfladisk eksematøs hudlidelse, oftest forårsaget af bakterien Dermatophilus Congolensis.

1: FJERN SKORPERNE

Ved muk dannes der skorper på huden på piberne og i kodebøjningerne. Under disse skorper trives bakterierne, og for at behandlingen kan virke er det vigtigt at få pillet disse skorper af. Hvis benet/benene ikke er hævet og hesten ikke viser tydelige tegn på smerte eller udvikler feber kan du behandle hesten selv.

2: VASK OG FJERN FLERE SKORPER

Mit behandlingsforslag er, at man vasker benet/benene med en klorhexidin-holdig sæbe, f.eks. Mediscrub, der fås på apotekerne. Dette gøres ved at benene gøres våde og sæbes ind, hvorefter man lader sæben sidde og virke i 10-15 min. I denne periode skal man forsøge at nulre og kradse skorperne væk.

3: SKYL OG TØR GODT

Derefter skylles benene med rigeligt rent vand og tørres grundigt, gerne med hårtørrer.

4: FJERN OVERSKYDENDE HOVSKÆG

Ved heste med langt hovskæg kan det være en fordel at klippe hovskægget.

5: SMØR MED ZINKSALVE OG HONNING

Når benene er tørre skal de angrebne hudområder smøres med en blanding af zinksalve og honning. Zinksalve er det samme, som man bruger til babynumser og kan købes på apoteket, i matas og i supermarkedet.

OPSKRIFT PÅ SALVE:

Denne blanding laves ved at blande 1 dl zinksalve og 1 spsk. honning grundigt, f.eks. ved at blande ingredienserne i en skål, der er placeret i en større skål med varmt vand (et vandbad).

BEHANDL DAGLIGT I 2-3 UGER:

Vask og behandling foretages en gang dagligt indtil I har fået bugt med mukken, det tager som regel  2-3 uger, men allerede efter 2-3 dage vil du ofte se at skorperne bliver mindre og sidder mere løst som tegn på at behandlingen er ved at tage effekt.

OBS!!

Skulle effekten udeblive efter de 2-3 uger, eller får hesten feber og benet hæver voldsomt op skal du kontakte din dyrlæge!

Held og lykke med projektet.

HAR DU SPØRGSMÅL?

×
Menu
SMS
Ring op
Mail