Heste med halthed udgør en særlig udfordring for dyrlæger, og for at undersøgelsen giver resultat kræves metodik, logisk sans og indgående kendskab til hestens anatomi.
Først spørger vi ind til sygehistorien for at få et indtryk af hvordan skaden er opstået. Hvor længe skaden har varet? Hvordan skaden har udviklet sig siden den opstod?
Dernæst kigger vi på hesten, føler benet/benene igennem for hævelser og ømheder.
Ved haltheder, der ikke direkte springer i øjnene anvender vi som regel computerassisteret bevægelsesanalyse, både fordi denne undersøgelsesmetode er helt objektiv, og derfor ikke påvirkes af dyrlægens subjektive mening, men også fordi undersøgelsen gemmes, og kan bruges til sammenligning ved en mulig kontrolundersøgelse. Dertil er systemet 50 gange mere følsomt end det menneskelige øje, når det drejer sig om komplekse haltheder omfattende mere end et ben. Herefter ses hesten mønstret i skridt og trav på fast, jævn bund, longeret på fast, jævn bund i trav og i trav og galop på blød bund.
Haltheder inddeles i støttehaltheder og fremføringshaltheder.
Når vi har fastlagt hvilke/hvilket ben det drejer sig om, samt hvilken type halthed vi har med at gøre, vil vi vurdere om det giver mening at foretage bøjeprøver eller andre former for belastningstests for at hente yderligere oplysninger om halthedens sæde og årsag.
Herefter vil vi typisk ved en systematisk fremgangsmåde anvende lokalbedøvelse til at lokalisere det område, led eller den struktur i hestens ben, der giver anledning til smerten. Herefter skulle hesten gerne blive rengående på det pågældende ben og dette er den endelige bekræftelse på, at vi har lokaliseret halthedens sæde.
Herefter følges op med røntgen eller ultralydsscanning for at finde den nøjagtige diagnose, behandling og prognose.
En gang imellem vil der være forhold der taler for at vi springer over et eller flere led i undersøgelsesbeskrivelsen. Intuition og erfaring hjælper os ofte så vi kan spare tid og begrænse undersøgelsens omkostninger. Men det er vigtigt at være systematisk i sin undersøgelse, således at man ikke overser noget, der senere kan give anledning til komplikationer og forsinket tilbagevenden til normal ridebrug/anvendelse.
- Hestehospital Århus 2217 7778
- Hestehospital Herning 7240 7711
- Hestehospital Vendsyssel 2274 7778
Kontor Horsedoc 2217 7778
kontakt.horsedoc@vetgruppen.dk
Mandag 07.30 – 13.00
Tirsdag 07.30 – 13.00
Onsdag 07.30 – 13.00
Torsdag 07.30 – 13.00
Fredag 07.30 – 13.00
VetGruppen er en sammenslutning af lokale dyreklinikker og dyrehospitaler, der arbejder sammen om at sikre de bedste forudsætninger for dyrs sundhed. Vi består af en stor gruppe dyrlæger og veterinærsygeplejesker med hver deres specialområde, hvilket er din garanti for kompetent og professionel pleje, hvad end der er tale om vaccination af hund, sundhedsundersøgelse af kat eller handelsundersøgelse af hest.
© 2023 VETGRUPPEN | CVR: 40 49 04 85 | Cookie og privatlivspolitik