Skip to main content
Tilbage til vetgruppen.dk
+45 2217 7778
  • HEADSHAKING

    HESTEHOSPITAL I ÅRHUS OG VENDSYSSEL

HEADSHAKING

Hovedrysten, headshaking, ses oftest som en hurtig nikkende bevægelse med hovedet, nogle gange ledsaget af gnubben af mulen. Symptomet kan ses under rytter, ved longering eller i svære tilfælde også på fold og i boks.

Voldsomheden af hovedrysten kan også variere fra lejlighedsvis nikken til situationer, hvor rytteren bliver trukket ud af sadlen. Et sted mellem 4% og 6% af alle rideheste har vist en eller anden grad af symptomet  indenfor det sidste år.
 
Det er vigtigt at forstå at headshaking er et symptom på sygdom, og at det er væsentligt at få undersøgt hesten grundigt for at få fundet årsagen til problemet.
 
Tæt på 80% af heste med headshaking viser symptomer i forår og sommer, de resterende 20% viser symptomer året rundt.
 
Årsagerne til headshaking kan være mange, men allergi regnes for en af de hyppigste årsager til problemet.
Tæt på 60% af heste med headshaking får dog aldrig stillet en diagnose.
 
Andre årsager til headshaking kan være
  • tandspidser
  • tandrodsbetændelse
  • smerter i kæbeleddet
  • problemer i bihulerne
  • skader i nakkeregionen
  • skader i tungebensapparatet
  • nerveirritation
 

HVAD KAN DU SELV GØRE FOR EN HEST MED HEADSHAKING?

Der er et par ting du kan prøve inden du kontakter os med din hovedrystende hest.
 
Den første er at give den en maske på, der kan beskytte øjnene mod UV-lys. Dette vil hjælpe de heste, der lider af photisk headshaking, altså hovedrysten forårsaget af lysfølsomhed.
 
Du kan tillige kombinere denne maske med en maske/skærm, der dækker mule og næsebor. Dette vil sommetider hjælpe heste, der er særligt følsomme i dette område. Denne følsomhed kan være udløst af allergi eller nerveirritation.
 
Hvis masken hjælper din hest tilstrækkeligt, så er der ikke grund til at gøre yderligere, men hvis det kun delvist eller slet ikke hjælper, så er det vigtigt at kontakte os for at få din hest nøjere undersøgt.
 

HVAD UNDERSØGER DYRLÆGEN VED EN HEST MED HEAD SHAKING?

 
Når vi er kommet hertil, så må vi antage at din hest ryster på hovedet fordi den har ondt.
 
Vi vil derfor undersøge mundhulen meget grundigt for at udelukke smertevoldende tandproblemer, ligesom røntgen af hovedet og nakke kan blive aktuelt.
 
Derudover kan der være grund til at undersøge luftposer og øvre luftveje for problemer endoskopisk for at udelukke problemer i relation til disse strukturer.
 
Hvis alle disse undersøgelser er udført uden fund af en årsag til din hests hovedrysten, så kan det være fordi årsagen til symptomet er neurologisk betinget.
 
Trigeminus neuralgi beskrives hos menneske som svære stikkende, jagende smerter i forbindelse med berøring, kulde/varmepåvirkning, vind eller andet, og der er meget der tyder på at de heste, der viser de kraftigste symptomer på headshaking kan have denne lidelse.
 
Her stilles diagnose ved at anlægge blokader på de berørte nerver.
 
Behandling af headshaking rettes mod den eventuelle årsag til symptomerne, men særligt den sidste gruppe af heste, med den Trigeminus Neuralgi-lignende tilstand kan være vanskelige at behandle.

HAR DU SPØRGSMÅL?

×
Menu
SMS
Ring op
Mail