Skip to main content
Tilbage til vetgruppen.dk
+45 2217 7778

FRYSER DIN HEST?

Sådan ser du om din hest fryser.

Du kan se om din hest fryser ved at tjekke:

  • Ryster din hest?
  • Stiller den røven op mod vinden?

Når hesten ryster er det fordi dens krop forsøger at skabe varme ved muskelaktiviteten, men det udsætter også hesten for risiko for nyreslag.

Nogle heste behøver ikke dækken og de fleste heste tåler fint at gå ude i løbet af dagen.

Enkelte hesteracer, som f.eks. islandske heste og shetlandsponyer kan også tåle at gå ude døgnet rundt, dog kræver loven at de skal have mulighed for læ og et tørt leje. Ellers beror vurderingen af om hvorvidt jeres heste fryser på almindelig sund fornuft. Vi mener ikke at heste tager skade af at fryse i kortere tid. Men langvarig ophold i meget koldt og blæsende vejr, kan som sagt øge risikoen for:

  • nyreslag
  • nedsat væskeindtag og dermed øget risikoen for kolik

Hvis hesten er vant til at gå uden dækken, så er det jo fint nok, men hvis den ikke er, så er det ikke fornuftigt at lukke den på fold uden dækken. Ligesom der er mennesker, der er kuldskær, så er der også heste, der er “frossenpinde”, og det må jo bero på individuelt kendskab til hesten om den kan tåle kulde eller ej.

KAN MAN TESTE VED AT UNDERSØGE OM HESTEN HAR KOLDE ØRER?

Det kan desværre ikke siges så simpelt, hestene kan godt fryse et godt stykke tid før de bliver helt kolde ved basis af ørerne.

Som en beskyttelse mod kulde begynder hestene dels at ryste og de begrænser blodforsyningen til ekstremiteter, som f.eks. ører og ben til et minimum. På den måde undgår de at blodet køles yderligere ned og dermed bidrager yderligere til nedkølingen. Derfor kan hestene også få forfrysninger i ørerne i ekstreme situationer, hvilket dog sjældent gør sig gældende her i Danmark.

KAN HESTE VIRKE HALT ALENE PÅ GRUND AF KULDEN?

Det er jo svært at svare på, men ja, det er da en mulighed.
 

Du skal dog være opmærksom på, at heste også kan have trådt forkert på den frosthårde fold.

Frostvejr ovenpå en lang, våd periode hvor foldene har været et stort ælte af mudder. Det giver nogle hårde og MEGET ujævne folde med risiko for, at hestene træder forkert og laver forvridninger. Kodeleddene er meget udsatte, men også hovled tager ofte skade på denne årstid, og det er ikke så usædvanligt at se benbrud i sådanne situationer.
 

Når hestene, som nu, har gået i vådt føre, og foldene derefter, nærmest natten over, bliver hårde som beton, så øges deres risiko for såleknusninger og hovbylder også.

HESTEN SKAL DRIKKE

Ud over kulde og ujævn fold er det også meget vigtigt at du holder øje med at din hest drikker.

For det første kan vandkopper og baljer fryse til, når der er meget koldt.

For det andet er der heste, der ikke bryder sig om at drikke det meget kolde vand. Det kan derfor være en god idé at tilbyde hesten lunkent vand i stedet og evt tilsat lidt æblejuice, hvis du vil være sikker på at den får drukket noget.

Manglende væske kan som sagt føre til forstoppelse og kolik.

HAR DU SPØRGSMÅL?

×
Menu
SMS
Ring op
Mail