Skip to main content
Tilbage til vetgruppen.dk
+45 2217 7778
  • NØJSOM HEST

    HESTEHOSPITAL I ÅRHUS, HERNING OG VENDSYSSEL

SÅDAN FODRER DU NØJSOMME HESTE

Nøjsomme heste er en udfordring for de fleste hesteejere.

De fleste af os vil jo helst have slanke og veltrimmede heste, og langt hen ad vejen er en slank hest da også en sundere hest. Men visse hesteracer byder os trods i vores bestræbelser på at holde den slanke linie.

Jeg nævner i flæng; islandske heste, fjordheste, tinkere, shetlandsponyer, jyske heste, quarterhorses og flere andre. Fælles for disse racer er et vist koldblods-element og sikkert er det, at deres stofskifte gør det vanskeligere at holde dem slanke. Jeg har egentlig ikke nogen forskning at hænge det op på, blot 31 års erfaring fra praksis. De senere års focus på EMS, PPID og i øvrigt også den arvelige form for nyreslag peger i retning at stofskifteproblemer er overrepræsenteret indenfor disse racer.

HVORDAN SKAL MAN FODRE OVERVÆGTIGE HESTE SÅ DE HOLDER SIG SLANKE?

#1 Først og fremmest synes jeg at du skal forsøge at give dine heste så meget motion som overhovedet muligt. Hvis du øger deres energiforbrug, så kan de også bedre tillade sig at æde lidt mere.

#2 Dernæst bør du undgå wrap, skift til hø, og lad høet ligge i vand i ca. 45 min. Denne procedure vil “vaske” ca.50% af de letfordøjelige, vandopløselige kulhydrater ud af høet, samtidig med at du samtidig slipper af med en stor del af støvet. Beregn hø svarende til 1.5 kg tørstof for hver 100 kg hest.

#3 Udover stråfoder kan du, hvis dine heste VIRKELIG ikke motionerer, klare dig med et mineraltilskud. I perioder med koldt vejr kan det dog være nødvendigt at give dem lidt kraftfoder. Giv dem her foder, der er lavet særligt til nøjsomme heste eller ponyer. Prøv at fodre dem efter huld og ønsket vægt og ikke efter hvor bedende de ser ud 😉

#4 Slowfeeder hø-net og slowfeeder krybber er en stor hjælp, når dine heste skal holdes beskæftiget og deres maver skal have en passende mængde strå for at undgå mavesår. Slowfeeder-konceptet drejer sig jo om at nedsætte spise-tempoet, så det i højere grad passer til hestens fordøjelsessystem og natur.

#5 Hvis intet virker, så kig på fordelingen af fedtdepoterne på hesten, og overvej om det ikke var en idé at få hesten undersøgt for PPID/Cushings eller for EMS

Læs mere om PPID her

Læs mere om EMS her

HAR DU SPØRGSMÅL?

×
Menu
SMS
Ring op
Mail