Sarcoider er de tumorer vi oftest ser hos heste, og der findes som hovedregel seks typer af sarcoider; nodulær, fibroblastiske, okkulte, verrukøse, ulcerative fibroblastiske, maligne/malevolent og mixed sarcoid. Det er dog ikke altid de ser ud som beskrevet i tekstbøgerne, og er derfor ikke altid nemme at klassificere. Nogle hesteracer er genetisk disponeret mere end andre for at udvikle sarcoider, men genetikken afgør langt fra udelukkende om en hest udvikler et sarcoid.
Nodulære sarcoider findes oftest i områder hvor huden er tynd – herunder lyskeområde og omkring øjnene.
Okkulte sarcoider findes oftest i områder hvor huden er tyk. Er hårløse og kan nemt forveksles med ringorm. Gror langsomt, men forsøg på behandling kan fremprovokere hurtig vækst.
Verrukøse sarcoider er hårløse ‘vorte-agtige’, forhornede, grå og går ofte mere i dybden end okkulte. Der opstår ofte multiple irregulære læsioner.
Fibroblastiske sarcoider kan forekomme meget aggresive og hurtigtvoksende. De kan komme som følge af sår i huden og ses ofte som et sarcoid siddende på “stilke”.
Den mest aggressive type af sarcoider, som vokser hurtigt og som har en meget risiko for at vende tilbage efter kirurgisk fjernelse. Denne type af sarcoid er meget invasive og kan spedes gennem huden og via lymfevæsken. Disse tumorer kan vokse sig meget store og kan derfor være svære for dyrlægen at håndtere i et sent stadie.
Som det ligger i navnet, så kan denne type af sarcoider forekomme som en blanding af to eller flere forskellige undertyper af sarcoider, og klassifikation og behandling kan derfor være svær. Ofte er der en tidsforskel på hvornår de respektive typer af sarcoider bryder frem i “kolonien”, og det er derfor vigtigt som hesteejer at holde øje med udviklingen af et sarcoid, selvom dyrlægen har vurderet at der i første omgang ikke har været behov for behandling.
Hurtig behandling, der dog har en stor risiko for ny vækst af samme eller ny type af sarcoid. Succesraten afhænger bl.a. af hvor meget af det “raske” væv man får med omkring tumoren, men der er stadig op til 80% risiko for tilbagevendende vækst.
Fjernelse af tumoren ved brug af laser. Behandlingen giver en mindre beskadigelse af vævet set i forhold til kirurgisk indgreb, og nedsætter risikoen for spredning til det raske væv. Risikoen for tilbagevendende sarcoid er op til 40%.
Historisk set en normal behandling, hvor sarcoidet bliver frosset. Har en relativt stor succerate og muligvis kan kryoterapi af ét sarcoid have spontan virkning på andre ubehandlede sarcoider.
Vaccine der sprøjtes ind lokalt i sarcoidet over flere omgang, hvorefter hestens ejet immunforsvar bliver “opmærksom” på tumoren og selv begynder at nedbryde den. Succeraten varierer meget, men er forholdsvis høj for små tumorer.
En olieemulsion der sprøjtes ind i sarcoidet over mindst 4 behandlinger. Modsat immunoterapien, så er behandlingen mest effektiv ved store tumorer.
Påsmørrelse af kemoterapeutiske midler er den mindst invasive behandling, og har vist sig bedst som behandling af okkulte, verrukøse og nodulære sarcoider. Salve anbefales som behandling af sarcoider, der ikke i forvejen er forsøgt behandlet på andre måder.
>> LÆS MERE OM HUD & SÅR | |
>> TJEK PRISER | |
>> SMS: 22177778 | |
>> SEND EN E-MAIL | |
>> RING: 22177778 (7:30-13:00) |
Billeder fra Horse Sarcoids
- Hestehospital Århus 2217 7778
- Hestehospital Herning 7240 7711
- Hestehospital Vendsyssel 2274 7778
Kontor Horsedoc 2217 7778
kontakt.horsedoc@vetgruppen.dk
Mandag 07.30 – 13.00
Tirsdag 07.30 – 13.00
Onsdag 07.30 – 13.00
Torsdag 07.30 – 13.00
Fredag 07.30 – 13.00
VetGruppen er en sammenslutning af lokale dyreklinikker og dyrehospitaler, der arbejder sammen om at sikre de bedste forudsætninger for dyrs sundhed. Vi består af en stor gruppe dyrlæger og veterinærsygeplejesker med hver deres specialområde, hvilket er din garanti for kompetent og professionel pleje, hvad end der er tale om vaccination af hund, sundhedsundersøgelse af kat eller handelsundersøgelse af hest.
© 2023 VETGRUPPEN | CVR: 40 49 04 85 | Cookie og privatlivspolitik