Skip to main content
Tilbage til vetgruppen.dk
+45 2217 7778
  • SARCOIDER

    HESTEHOSPITAL I ÅRHUS, HERNING OG VENDSYSSEL

HVAD ER ET SARCOID

Sarcoider er de tumorer vi oftest ser hos heste, og der findes som hovedregel seks typer af sarcoider; nodulær, fibroblastiskeokkulteverrukøseulcerative fibroblastiskemaligne/malevolent og mixed sarcoid. Det er dog ikke altid de ser ud som beskrevet i tekstbøgerne, og er derfor ikke altid nemme at klassificere. Nogle hesteracer er genetisk disponeret mere end andre for at udvikle sarcoider, men genetikken afgør langt fra udelukkende om en hest udvikler et sarcoid.

NODULÆR SARCOID

 

Nodulære sarcoider findes oftest i områder hvor huden er tynd – herunder lyskeområde og omkring øjnene.

OKKULTE SARCOIDER

Okkulte sarcoider findes oftest i områder hvor huden er tyk. Er hårløse og kan nemt forveksles med ringorm. Gror langsomt, men forsøg på behandling kan fremprovokere hurtig vækst.

VERRUKØSE SACOIDER

 

Verrukøse sarcoider er hårløse ‘vorte-agtige’, forhornede, grå og går ofte mere i dybden end okkulte. Der opstår ofte multiple irregulære læsioner.

ULCERATIVE FIBROBLASTISK SARCOID

Fibroblastiske sarcoider kan forekomme meget aggresive og hurtigtvoksende. De kan komme som følge af sår i huden og ses ofte som et sarcoid siddende på “stilke”.

MALIGNE/MALEVOLENTE SARCOIDER

Den mest aggressive type af sarcoider, som vokser hurtigt og som har en meget risiko for at vende tilbage efter kirurgisk fjernelse. Denne type af sarcoid er meget invasive og kan spedes gennem huden og via lymfevæsken. Disse tumorer kan vokse sig meget store og kan derfor være svære for dyrlægen at håndtere i et sent stadie.

MIXED SARCOIDER

 

Som det ligger i navnet, så kan denne type af sarcoider forekomme som en blanding af to eller flere forskellige undertyper af sarcoider, og klassifikation og behandling kan derfor være svær. Ofte er der en tidsforskel på hvornår de respektive typer af sarcoider bryder frem i “kolonien”, og det er derfor vigtigt som hesteejer at holde øje med udviklingen af et sarcoid, selvom dyrlægen har vurderet at der i første omgang ikke har været behov for behandling.

BEHANDLINGSMULIGHEDER

KIRURGISK INDGREB

Hurtig behandling, der dog har en stor risiko for ny vækst af samme eller ny type af sarcoid. Succesraten afhænger bl.a. af hvor meget af det “raske” væv man får med omkring tumoren, men der er stadig op til 80% risiko for tilbagevendende vækst.

LASER ABLATION

Fjernelse af tumoren ved brug af laser. Behandlingen giver en mindre beskadigelse af vævet set i forhold til kirurgisk indgreb, og nedsætter risikoen for spredning til det raske væv. Risikoen for tilbagevendende sarcoid er op til 40%.

KRYOTERAPI

Historisk set en normal behandling, hvor sarcoidet bliver frosset. Har en relativt stor succerate og muligvis kan kryoterapi af ét sarcoid have spontan virkning på andre ubehandlede sarcoider.

IMMUNOTERAPI

Vaccine der sprøjtes ind lokalt i sarcoidet over flere omgang, hvorefter hestens ejet immunforsvar bliver “opmærksom” på tumoren og selv begynder at nedbryde den. Succeraten varierer meget, men er forholdsvis høj for små tumorer.

CISPLATIN

En olieemulsion der sprøjtes ind i sarcoidet over mindst 4 behandlinger. Modsat immunoterapien, så er behandlingen mest effektiv ved store tumorer.

SALVE

Påsmørrelse af kemoterapeutiske midler er den mindst invasive behandling, og har vist sig bedst som behandling af okkulte, verrukøse og nodulære sarcoider. Salve anbefales som behandling af sarcoider, der ikke i forvejen er forsøgt behandlet på andre måder.

HAR DU SPØRGSMÅL?

Billeder fra Horse Sarcoids

×
Menu
Ring op