Tilbage til vetgruppen.dk
+45 2217 7778
  • TÆTSIDDENDE TORNTAPPE

    HESTEHOSPITAL I ÅRHUS, HERNING OG VENDSYSSEL

GODT NYT FOR HESTE MED TÆTSIDDENDE TORNTAPPE?

NY FORSKING OM TÆTSIDDENDE TORNTAPPE

I en nyere, dansk undersøgelse ang tætsiddende torntappe har man forsøgt at afklare betydningen af røntgenstrålernes vinkel i forhold til vurdering af størrelse af mellemrummene mellem torntapperne i ryggen på heste.

Altså: Giver røntgen et reelt billede af de tætsiddende torntappe?

6 kadavere blev både røntgenundersøgt i op til 8 forskellige vinkler og også CT-scannet.

Undersøgelsen viser, at det er vigtigt at røntgenstrålen er vinkelret på mellemrummene mellem torntapperne. For mig at se er den væsentligste information i denne undersøgelse, at: 

Røntgenundersøgelse konsekvent undervurderer størrelsen af mellemrummene i forhold til CT-scanning.

CT-scanning, hvor man kan lave 3D-rekonstruktioner af knogler, giver et mere retvisende billede af knoglernes indbyrdes position, kan desværre ikke bruges på stående heste her i landet.

Det positive ved denne undersøgelse, set med mine øjne er:

  • At vi, når vi vurderer røntgenoptagelser af ryggen i forbindelse med handelsundersøgelser, med større ro i sindet kan tillade os at “godkende” heste med tætsiddende torntappe.
  • Røntgenbillederne “overdriver” nemlig tætheden af torntappene i forhold til det reelle mellemrum som en CT scanning viser af de tætsiddende torntappe.

HVOR STORT ER PROBLEMET MED TÆTSIDDENDE TORNTAPPE?

I dag regner vi med at ca 83% af alle varmblodsheste har tætsiddende torntappe.

Denne undersøgelse, og flere andre undersøgelser, dokumenterer den dårlige sammenhæng mellem røntgen-forandringer og de reelle kliniske rygproblemer, når der drejer sig om rutinemæssige undersøgelser af ryggen på heste.

Tager vi disse undersøgelser for gode varer. Så åbner det op for at se på tætsiddende torntappe med mildere dyrlæge-øjne. Problemet er måske ikke så stort, som det ser ud på røntgen.

Nu mangler vi blot at forsikringsselskaberne gør det samme, for så er der virkelig tale om gode nyheder!

HAR DU SPØRGSMÅL?

TELEFONTID

Mandag 07.30  – 13.00
Tirsdag  07.30  – 13.00
Onsdag  07.30  – 13.00
Torsdag 07.30  – 13.00
Fredag   07.30  – 13.00

DØGNVAGT &  AKUT BEHANDLING

kontakt.horsedoc@vetgruppen.dk

VetGruppen

VetGruppen er en sammenslutning af lokale dyreklinikker og dyrehospitaler, der arbejder sammen om at sikre de bedste forudsætninger for dyrs sundhed. Vi består af en stor gruppe dyrlæger og veterinærsygeplejesker med hver deres specialområde, hvilket er din garanti for kompetent og professionel pleje, hvad end der er tale om vaccination af hund, sundhedsundersøgelse af kat eller handelsundersøgelse af hest.

© 2023 VETGRUPPEN | CVR: 40 49 04 85 | Cookie og privatlivspolitik

×
Menu
SMS
Ring op
Mail