Skip to main content

Tandbørstning på hund

 

Giv din hund en sund mund med tandbørstning

Har du husket at børste tænder på din hund? Det er ikke kun os mennesker, der skal huske at holde tænderne rene. Din bedste ven på fire ben har også brug for at holde tænderne fri for snavs, plak og bakterier. Hold karius og baktus på afstand med tandbørstning. Med tålmodighed, tid og træning kan tandbørstning nemt blive en del af din og din hunds hverdag.  

Hvorfor skal hunde have børstet tænder? 

Nogle af hundens vigtigste redskaber er dens mund og tænder. Det er vigtigt, at du som hundeejer løbende sikrer, at din hunds mundhygiejne er i helt top. Hvis ikke hundens tænder plejes med tandbørstning og evt. tandrensning, er der risiko for, at den udvikler tandsten, tandkødsbetændelse og i værste tilfælde parodontose, som kan resultere i udtrækning af tænder. I alvorlige tilfælde kan betændelsestilstanden i munden også sprede sig til andre organer via blodet. 

Tegn på at din hund har problemer med sine tænder og tandkød: 

 • Dårlig ånde  
 • Blødning fra tandkødet  
 • Brune belægninger og synlig tandsten 
 • Nedsat appetit 
 • Udviser tegn på smerter (er evt. aggressiv) når du rører ved dens mund/tænder 
 • Generel ændring i adfærd 

Hvad skal du bruge til at børste din hunds tænder? 

 • En blød tandbørste eller en fingertandbørste, som påsættes pegefingeren. De fleste dyrehandlere og dyreklinikker sælger tandbørster til hunde  
 • Hundetandpasta (aldrig brug tandpasta til mennesker til din hund, det tåler hunde ikke)
 • En masse lækre godbidder 
 • En stor portion tålmodighed og kærlighed 

Gode råd til hvordan du kan vænne din hund til at få børstet tænder 

Det optimale er at tilvænne hunden, når den er hvalp. På den måde bliver den vant til det fra starten af livet. Hvis du er kommet senere i gang med tandbørstningen, skal du begynde præcis som, hvis du havde en hvalp; langsomt og i hundens tempo. Når du skal børste tænder på din hund, er det en god idé at øve bare fem til ti sekunder af gangen, et par  gange om ugen. Øg herefter gradvist i naturligt og trygt tempo. Det er vigtigt, at du ikke får overskredet hundens grænser og giver den negative associationer med tandbørstning.  

En guide til , hvordan du børster din hunds tænder

Herunder er samlet nogle trin, du kan følge, når du skal begynde at børste tænder på din hund:

 1. Start med at præsentere din hund for tandbørsten. Du kan holde den frem i flad hånd og og hver gang din hund snuser til den, giver du den straks en godbid og roser den.  
 2. Herefter kan du smøre en lille smule vådfoder eller paté på tandbørste og lade hunden slikke det af. 
 3. Når din hund føler sig tryg, kan du begynde at løfte læberne og børste på en enkelt tand, hvorefter du giver den en godbid. Vær stadig opmærksom på at tage det hundens tempo.  
 4. Når din hund har vænnet sig til følelsen af tandbørsten mod tænderne kan du begynde at introducere tandbørstning med hundetandpastaen. Øv fortsat i korte sekvenser. Ros hunden undervejs, og giv rigeligt med godbidder og kærlighed. 

Hvis du følger disse trin, vil din pelsede ven snart elske at få børstet sine tænder. Du kan holde din hunds mund sund og ren vha. tandbørstning samt gode tyggeben, som kan fjerne bakteriebelægninger på hundens tænder. Men vi anbefaler også, at du tager forbi dyrlægen til et tandtjek regelmæssigt – fx en gang årligt ved sundhedseftersynet. Ved et tandtjek vil dyrlægen kunne se, om der er behov for yderligere behandling som tandrensning.  

Tænderne er et af hundens vigtigste redskaber, og husk, at du altid kan kontakte vores klinikker, hvis din hund har problemer med sine tænder.

×
Menu
Døgnvagt