Skip to main content

Aflivning af katte

Desværre lever vores katte ikke så længe som os ejere, og derfor kommer der et tidspunkt, hvor vi må tage afsked med dem. Hos VetGruppen har vi fuld forståelse for, hvor svært aflivning af din kat kan være. Derfor gør vi også alt for at give din kat en værdig og anstændig afslutning på livet.

Hvornår er det tid til at aflive din kat?

Som ejer er det både en svær og følelsesladet opgave at vide og beslutte,  hvornår din kat skal aflives. Måske har den været syg og skrantet længe, måske er den begyndt at mistrives eller tabe sig meget, eller måske er den blevet alvorligt og akut syg. Det er svært at vurdere, og vi står altid til rådighed både i telefonen eller på klinikken til en grundig undersøgelse af din kat og rådgivning og vejledning om, hvornår det er rette tid. 

Aflivning på klinikken eller hjemme hos dig

Som ejer har du mulighed for at være med til aflivningen, men vi har også fuld forståelse for, hvis det følelsesmæssigt bliver for svært for dig. I så fald afliver vores kyndige personale din kat, efter du har afleveret den på klinikken.

Måske din kat ikke bryder sig om at tage turen i transportboksen, eller måske din kat er så gammel og syg, at den ikke kan klare turen til dyrlægen. Der er også mange katte, der ikke bryder sig om at komme til dyrlægen, hvor lyde og lugte er anderledes end derhjemme. Derfor tilbyder vi også at aflive din kat hjemmet.

Hvordan foregår aflivning af en kat? 

Når du er vel ankommet og inde i vores behandlingsrum, får din kat først et beroligende middel. Det er typisk en injektion under huden, som ikke generer den. De fleste katte falder hurtigt til ro i løbet af få minutter, men er den meget stresset eller ekempelvis overvægtig, kan det tage længere tid. Når katten er faldet helt til ro, får den selve aflivningsmidlet, og det er også som en injektion. Langt de fleste katte sover hurtigt ind indenfor ganske få minutter. Nogle katte kan have små ryk eller refleksbetingede åndedrag umiddelbart efter aflivningen, men det passerer hurtigt og det er ikke noget din kat mærker.

Din dyrlæge tjekker efterfølgende, at hjertet ikke længere slår, samt at katten ikke trækker vejret. Efter aflivningen bliver din kat opbevaret i et køle- eller fryserum, indtil den skal kremeres. Det foregår helt på samme måde som med mennesker.

Urne eller almindelig kremering

Du kan enten hjemmefra eller efter aflivningen beslutte, om du vil have din kat almindelig kremeret eller en urnekremering. Kremeringen foregår i et kæledyrskrematorium. Ved urnekremering bliver din kat kremeret separat, og dens aske bliver samlet i en urne, som du kan hente hos dyrlægen efter få uger. Urnen kan du begrave, beholde hjemme eller vælge at sprede et mindefuldt sted. 

Du kan også vælge at få din kat med hjem, hvis du selv vil begrave den. I så fald skal du kontrollere med kommunen, at det er tilladt at begrave dit kæledyr på grunden. 

Kontakt VetGruppens klinikker

Kontakt endelig din lokale VetGruppen-klinik, hvis du har brug for rådgivning eller vurdering af din kats sygdom og prognose. I mange situationer kan beslutningen om aflivning som nævnt være svær, og vores team vil gøre alt for, at du får svar på de spørgsmål du må have.

Bliv ringet op

Gælder ikke akutte henvendelser. Hvis akut bedes du ringe til din lokale dyrlæge, eller se VetGruppens døgnvagt her

Bliv kontaktet - lead formular

×
Menu
Døgnvagt