Skip to main content

Kastration af kat

Kastration er en lille operation hvor dyrlægen fjerner din hankats testikler. Ukastrerede, også kaldet intakte, hankatte har udfordrende og til tider uhensigtsmæssig adfærd for et familiedyr i et hjem.

Hankatte strejfer omkring for at finde hunkatte i løbetid. De risikerer i højere grad, at blive kørt over i trafikken og at havne i slagsmål med andre hankatte og katte, som vil beskytte deres territorium.

Den ikke kastrerede hankat er derved mere udsat for betændte bidsår og bylder, og smitte med de alvorlige sygdomme katte-HIV og katteleukæmi, som kan overføres ved bid og seksuel kontakt.

En ikke kastreret hankat vil ofte urinmarkerer sit territorium, som for eksempel sengetøj, sofa eller vasketøj, med strint, og hankattens urin kan være meget kraftig og ildelugtende.

Er det en god idé at få din kat kastreret?

Med mindre katten er en racekat, der skal bruges til avl, kan det være en god ideat lade katten kastrere. En kønsmoden hankat er meget påvirket af drifter. Hele parringssæsonen vil dens primære interesse være at finde hunkatte i løbetid, som den kan parre sig med.

Derfor strejfer den omkring, og kan være væk fra hjemmet i lang tid. Som nævnt havner den tit i slåskampe og kan få bidsår og bylder til følge. Det er ofte et hårdt og risikofyldt at være en ikke kastreret hankat.

Hvornår skal du kastrere din kat?

De fleste hankatte bliver kastreret umiddelbart inden de bliver kønsmodne. De fleste bliver kønsmodne i det tidlige forår, hvor de er født året inden. 

Katten skal helst veje mindst 2 kg når den skal kastreres som er et lille og ukompliceret operation, når begge testikler er placeret i pungen. Dette er tilfældet med langt de fleste hankatte. I sjældne tilfælde kan den ene eller begge testikler ligge et andet sted, – i lysken eller i bughulen. Her er operationen lidt mere krævende.

Hvordan foregår kastration af katte? 

Typsisk foregår det på den måde at du afleverer din kat om morgenen, og du henter den igen senere den samme dag. Der kan være komplikationer der gør at det bliver mere kompliceret. 

Operationen foregår under fuld narkose, og for en ung, sund og rask kat vil det typisk ikke være noget problem. På vores klinikker bliver din kat både bedøvet og smertedækket i forbindelse med en kastration, og den bliver nøje overvåget af vores kompetente personale.

Efter hjemsendelsen kan din kat være lidt sløv det første døgn. Det er eftervirkninger af narkosen.

Er der nogen bivirkninger ved kastration af hankatte?

Kastrerede hankatte har lettere ved at blive overvægtige end andre. Det problem kan mindskes ved at fodre med et af de mange fodermærker der er på markedet beregnet til kastrerede eller steriliserede katte. En kastration sænker typisk stofskiftet til 80% af det oprindelige. En tilsvarende nedsættelse af energiindholdet i foderet vil derfor være nødvendig for at forhindre overvægt.

Spørg dyrlægen eller veterinærsygeplejersken til råds.

Nogle kastrerede hankatte kan udvikle en tendens til at danne blæregrus eller sten, som kan sætte sig fast i urinrøret og genere eller helt blokere afløbet af urin fra blæren.

Er der der fuldstændig blokeret for urinen kan det være  livstruende, og det kræver hurtig behandling.

Spørg dyrlægen til råds om forebyggende foder.

Bliv ringet op

Gælder ikke akutte henvendelser. Hvis akut bedes du ringe til din lokale dyrlæge, eller se VetGruppens døgnvagt her

Bliv kontaktet - lead formular

×
Menu
Døgnvagt