Skip to main content

Kastration hund

Der er en række forskellige grunde til, hvorfor du kan overveje at lade din hanhund kastrere. Det er en fordel , hvis du eksempelvis har intakt(e) hunhund(e) i samme hus og ikke har planer, om at I skal have hvalpe, eller hvis du bemærker en række fysiske eller mentale udfordringer med forhudsbetændelse eller strejferi. Det er op til dig som hundeejer, hvad er er det rigtige valg for dig og din hund. Læs med herunder, og bliv klogere på hanhunde og  kastration. 

Hvis du er i tvivl om det er en god idé at lade din hund kastrere, kan du tale med din dyrlæge om fordele og ulemper. 

Hvornår bliver hanhunde kønsmodne?

Det er forskelligt fra race til race, men de fleste hanhunde bliver kønsmodne, når de er 8-10 måneder gamle – nogle større racer først,  når de er 12-16 måneder. På nogle hanhunde mærkes det slet ikke, og de fortsætter med helt samme adfærd som hidtil, hvor andre hanhunde ændrer sig – både mentalt og fysisk.

Måske du vil opleve at indlærte ting og kommandoer pludselig er glemte, at din hanhund begynder at “lave ballade”, som den ikke før har lavet. Det er vigtigt, at din hund bliver stimuleret og vejledt i den rigtige/ønskede retning, når den gennemgår sin kønsmodning, så den ikke indlærer unoder eller får dårlige vaner. Andre typiske ændringer, som sker ved kønsmodningen er, at hanhundene kan begynde at udvise adfærd såsom aggressivitet over for andre hanner, strejferi, og rastløshed, og disse ting kan være en stor udfordring for enhver hundeejer.

Desuden vil nogle hanhunde begynde at urinmarkere overalt, have store mængder flåd fra forhuden eller nægte at spise/drikke/gå tur, hvis der eksempelvis er en hunhund i løbetid i nærheden. 

Der findes to muligheder måder din hund kan blive kastreret på: en kemisk kastration og en kirurgisk kastration.

Hvad er en kemisk kastration?

Den kemiske kastration er ikke permanent og kan derfor være en god mulighed, hvis du er i tvivl, om din hund skal kastreres. Du får mulighed for at se både effekten og bivirkningerne af en rigtig kastration. Resultatet er nemlig fuldstændig det samme. Det er også en mulighed, hvis du planlægger at bruge hannen til avl på et senere tidspunkt. Det forringer ikke den fremtidige sædkvalitet. 

Hvordan foregår en kemisk kastration?

Den kemiske kastration foregår ved, at dyrlægen indsprøjter et lille depot (på størrelse med et stort riskorn) af midlet Suprelorin. som sænker niveauet af testosteron. Effekten kommer efter 4-6 uger, og du kan se, at hundens testikler krymper efter. Alt efter dosis og størrelsen på hunden, holder behandlingen et halvt til et helt år. Du kan få gentaget indsprøjtningerne, så længe du ønsker. Hvis ikke behandlingen gentages, forsvinder effekten helt.

Kirurgisk kastration af hund

Den kirurgiske kastration af hund er et relativt simpelt indgreb, og det udføres i fuld narkose. Inden kastrationen skal hunden have fastet siden aftenen inden – men med adgang til frisk drikkevand. Hunden vil blive lagt i narkose, hvorefter dyrlægen laver et lille snit lige foran pungen og fjerner testiklerne herigennem. Huden bliver typisk syet med selvopløsende sting. Pungen trækker sig efterfølgende sammen, og forsvinder for de fleste hunde helt. Din hund får smertestillende under operationen og med hjem, men det er ikke nødvendigt med antibiotika. I ugen lige efter kastration er det vigtigt, at hunden ikke slikker i såret. De tidspunkter, hvor du ikke mulighed for at overvåge hunden, er det derfor en god ide at bruge en skærm eller krave. 

Hvilke bivirkninger er der ved kastration af hund?

Den største udfordring ved en kastration er, at din hunds stofskifte sænkes. Mange hanhunde bliver derfor overvægtige, når de er blevet kastreret. Dyrlægens gode råd er at holde igen med godbidderne og sørge for, at I har mange gode gåture i kalenderen. Desuden findes heldigvis mange gode fodertyper på markedet til at afhjælpe overvægt, og vores personale kan rådgive dig grundigt. En anden bivirkning er, at nogle hunde også får en kedeligere og mindre blank pels. 

Kontakt din lokale VetGruppen-klinik, hvis du har spørgsmål til kastration af hund.

Bliv ringet op

Gælder ikke akutte henvendelser. Hvis akut bedes du ringe til din lokale dyrlæge, eller se VetGruppens døgnvagt her

Bliv kontaktet - lead formular

×
Menu
Døgnvagt