Løbetid katte

Hvornår kommer hunkatten i løbetid første gang?

Katten kommer typisk i løbetid eller brunst første gang når den er omkring 7 måneder, men der er store forskelle fra kat til kat. Faktorer som årstid, race og kattens almene helbred har også betydning for hvornår den kommer i løbetid. Katte er polyøstrale med en avlssæson. Det vil sige, at katten kommer i løbetid i januar-februar og derefter har regelmæssige løbetider indtil september-oktober. I vinterperioden kommer katten ikke i løbetid. Avlssæsonen bliver styret hormonelt i forhold til ændringer af lyset. Indendørskatte der ikke oplever de ændrede lysforhold, kan derfor godt have løbetider hele året.

Hvordan forløber en løbetid?

En kat kommer i løbetid gennemsnitligt hver 22. dag, hvis den ikke bliver parret. Der er individuelle variationer på løbetidsintervallet fra kat til kat, og alt mellem 7 og 40 dage kan være normalt. Inden selve løbetiden, er katten i forbrunst, dog det varer 1-3 dage. I forbrunsten er katten kælen og kontaktsøgende, men den vil ikke parres. Hankattene er meget interesserede allerede i forbrunsten. Selve løbetiden varer for de fleste katte 8 dage. Man er sjældent i tvivl om hunkatten er i løbetid. Katten bliver meget kælen, kontaktsøgende og snakkende, nærmest jamrende. Den vil ofte gnide sig op ad sin ejers ben og løfte halen til side. Ved berøring på ryggen, vil hun instintivt skyde ryg og løfte hale og bagpart op. Områdets hankatte vil som regel heller ikke være i tvivl og møde talstærkt op lige ved hoveddøren. Mange katteejere vælger alene på grund af kattens opførsel i løbetiden, at få den steriliseret. Katte får kun ægløsning, hvis de bliver parrede. På hankattens penis sidder en masse stride modhager, og det er ved stimulation af skeden med disse, at hunkatten får ægløsning. Det er også derfor at hunkattene ofte jamrer sig under parringsakten, for de stride pigge medfører en del ubehag. Bliver katten ikke parret, fortsætter den blot sin løbetidscyklus.

En sundhedspakke som giver dig vished for, at vi sammen gør det bedste for dit kæledyr.

Læs mere


Har du husket at forsikre dit kæledyr?

Vær forberedt på uforudsete regninger

Få mere at vide

Kontakt os i dag

VetGruppen

VetGruppen er en sammenslutning af lokale dyreklinikker og hospitaler, der arbejder sammen om at sikre de bedste forudsætninger for dyrs sundhed. Vi består af en stor gruppe dyrlæger og veterinærsygeplejesker med hver deres specialområde, hvilket er din garanti for kompetent og professionel pleje, hvad end der er tale om vaccination af hund, sundhedsundersøgelse af kat eller handelseundersøgelse af hest.

© 2023 VetGruppen | CVR: 40 49 04 85 | Cookie- og privatlivspolitik

×
Menu