Skip to main content

Smertestillende katte

Det er svært at vurdere, om et dyr har smerter, eller hvor slemme smerterne er. Mange dyr vil ikke vise de har ondt, for i naturen kan det være farligt at tiltrække sig opmærksomhed, ved at være syg eller kommet til skade.

Som ejer, skal du derfor være opmærksom på ændringer i dens adfærd. Følgende kan være tegn på at din kat har smerter:

  • Den er ikke lige så kælen og kontaktsøgende som den plejer
  • Dens temperament og sind er ændret – rolige dyr kan blive aggresive og omvendt
  • Den har nedsat appetit
  • Den trækker vejret hurtigere – kig på brystkassens bevægelser
  • Den ligger mere end den plejer og vil ikke bevæge sig så meget
  • Den kan ikke finde ro og vandrer rundt
  • Den lægger sig andre steder end den plejer eller på andre måder
  • Den vil ikke gå på trapper, hoppe op i vindueskarmen mm.

Det, at din kat spinder, er heller ikke nødvendigvis tegn på, at den har det godt. En kat der er påkørt og har brækket benet, kan godt ligge og spinde.

Hvorfor skal smerter hos din kat behandles?

Der er to væsentlige årsager til, at smerter bør behandles, og det gælder både for katte og andre levende væsener.
For det første kan smerter være skadelige for de tilstande, de egentlig skulle beskytte. Smerter i et brækket ben (selvom det er blevet behandlet med eksempelvis fiksering og gips), er stressende for katten. De stresshormoner der bliver frigivet på grund af smerten hæmmer helingen betragteligt. Helingen forværres yderligere af at man typisk mister appetitten ved smerter og dermed ikke indtager noget eller nok næring.

I vores moderne samfund har vi heldigvis også nogle etiske normer der har lovgivet omkring smertebehandling af dyr. Dyr skal ikke lide, hvis det på nogen mulig måde kan undgås. I dyreværnsloven står der blandt andet, at man ikke må påføre dyr unødig lidelse. Unødig lidelse vil være hvis man behandler smerterne fra en kattebyld, eller ikke fjerne tandrester eller dårlige tænder i munden.

Hvordan kan smerter hos din kat behandles?

Det er vigtigt, at man finder årsagen til smerterne, og fjerner den så hurtigt som muligt, hvis det kan lade sig gøre. Årsagen kan f.eks. være en torn i poten, en brækket tand eller en byld efter et slagsmål.
Smerter kan være akutte, det vil sige, at de lige eller for nyligt er opstået, og de er typisk lettere at behandle end de kroniske. Kroniske smerter har stået på i længere tid, typisk over 14 dage.
Kroniske smerter kan være svære at behandle. Det kan være, fordi smerterne er så voldsomme, at kun stærke stoffer såsom morfin har effekt. Kroniske smerter kan komme til et stadie, der hedder wind up, hvor smerterne ikke kan fjernes, selvom katten får kraftig behandling med smertestillende midler. Det skyldes, at katten har vænnet sig til at modtage smertesignaler over så lang tid, at den registrerer smerte, selv om signalerne hører op. Nogle kan sammensætning af forskellige typer af smertebehandling hjælpe på dette, og andre gange kan smertecyklussen desværre ikke brydes. Din dyrlæge kan hjælpe dig med at vurdere netop din kats behov og muligheder.

I forbindelse med operationer, er det vigtigt at starte med smertebehandlingen, inden smerten opstår, det vil sige allerede i forbedøvelsen og inden man starter indgrebet. Kroppen opfatter smerte og reagerer på den, selvom man er bedøvet. Når katten vågner op, kan dens nervebaner huske smerten, og der skal mere til at dæmpe den.
De fleste operationer vil typisk være forbundet med smerte eller ubehag i nogle dage. Det er vigtigt, at katten i denne periode er dækket tilstrækkeligt med smertestillende. Som ejer kan du bruge de ovennævnte punkter, til at vurdere om din kat har smerter. Har den det, eller er du bekymret, skal du kontakte dyrlæge.

Husk altid at søge dyrlæge hvis din kat har smerter og brug kun medicin til dyr

De fleste hjem har et lille hjemmeapotek med medicin til families medlemmer, og mange har håndkøbsmedicin med smertestillende til mennesker. Måske har du også smertestillende til dyr liggende fra en tidligere behandling.
Mange vil i god tro måske opstarte en behandling hvis deres kat har smerter, men dette kan være farligt for katten.

Du skal altid kontakte din dyrlæge først, og det er der flere årsager til.

Smertestillende midler kan sløre symptomer, som det er vigtigt at kende, som f.eks. din kats temperatur. Det kan også dulme eller fjerne symptomerne, så dyrlægen ikke kan finde årsagen til problemet. For eksempel hvis katten halter.

Desuden kan man ikke overføre medicintype og dosis fra mennesker til dyr. Flere af de smertestillende håndkøbspræparater til mennesker er særdeles giftige for katte, og i værste fald kan det medføre døden.

Bliv ringet op

Gælder ikke akutte henvendelser. Hvis akut bedes du ringe til din lokale dyrlæge, eller se VetGruppens døgnvagt her

Bliv kontaktet - lead formular

×
Menu
Døgnvagt