Skip to main content

Sterilisation hund

Hvis du er ejer af en hunhund, har du sikkert overvejet, om du skal sterilisere din hund eller ej. For hundeejere er der ofte mange spørgsmål forbundet med sterilisation: Hvad er fordelene? Ulemperne? Og er der ubehagelige eller alvorlige bivirkninger? Det er helt naturligt at have mange spørgsmål til forløbet. Hvis du er i tvivl, om du bør lade din hund sterilisere, kan du læse med her og måske få svar på nogle af dine spørgsmål. 

Hvis du er i tvivl om sterlisatation af din hund, kan du altid ringe og tale med duin dyrlæger. 

Hvorfor steriliserer man en hund?

Ofte er det fordi, hundeejer ikke ønsker, at deres tæve skal blive drægtig. Hvis du eksempelvis også ejer en intakt hanhund, hvis din nabo har en intakt hanhund og hundene er alene i haven,  eller hvis du ofte er sammen med andre intakte hanhunde, kan det være en god ide at overveje sterilisation af hunhunden. Der kan også være andre sundhedsrelaterede grunde til at lade sin hund sterilisere.

Hvornår skal en hund steriliseres?

En sund og rask tæve kan steriliseres fra de er omkring 8-12 måneder. 

Alt afhængig af racen, kommer en tæve i løbetid, når de er mellem 8-18 måneder, og det er en fordel at vente med at sterilisere hunden, til den har været i løbetid første gang. Efter første løbetid er de fleste vækstzoner i knoglerne  blevet lukket, og det reducerer risikoen for bestemte knoglesygdomme senere i hundens liv. 

Hvordan foregår sterilisation af hund?

Når hunden skal steriliseres foregår det i fuld narkose. Selve operationen udføres ved, at dyrlægen lægger et snit ved bughulen og derefter fjerner æggestokkene. På nogle klinikker, kan din hund også blive steriliseret med en kikkertoperation. Det er endnu mere skånsomt.

Sterilisation af hund – efter operationen

Efter operationen skal du holde din hund i ro. Dyrlægen vil sørge for at din hund bliver smertedækket optimalt og efter ca. 10 dage skal din hund til et kontroltjek, hvor dyrlægen vil sikre, at operationssåret heler, som det skal. I de 10 dage skal du holde øje med, at din hund trives, og hvis du oplever, at din hund, mister apettien, virker nedtrykt m.m. skal du kontakte dyrlægen. 

Er der bivirkninger ved sterilisation af hund?

Overvægt efter sterilisation

Hundens kønshormoner påvirker dens appetit og stofskifte. Det betyder, at du kan opleve, at din hund tager på i vægt efter sterilisationen. Det bedste, du kan gøre for din hund, er at kontrollere din hunds madportioner, evt. undersøge andre fodertyper med mindre kalorieindhold, samt sørge for at din hund er fysisk aktiv. 

Trist pels efter sterilisation

Efter sterilisationen vil nogle ejere opleve, at deres hunds pels måske er mindre glansfuld, end den plejede at være før sterilisationen. Det er særligt tydeligt hos mellem- og langhårede racer.

Urininkontinens efter sterilisation

Urininkontinens resulterer i, at hunden ikke kan holde sig tilstrækkeligt. Efter sterilisation er der en lille  risiko for, at hunden kan blive urininkontinent. Dette behandles ofte med medicin og er i mange tilfælde en livslang behandling.

Har du spørgsmål til sterilisation af hund?

Du kan altid kontakte din lokale VetGruppen-klinik, hvis du har spørgsmål til sterilisation. Vores dyrlæger og veterinærsygeplejersker vil gøre klogere på fordele og ulemper ved sterilisation.

Bliv ringet op

Gælder ikke akutte henvendelser. Hvis akut bedes du ringe til din lokale dyrlæge, eller se VetGruppens døgnvagt her

Bliv kontaktet - lead formular

×
Menu
Døgnvagt