Skip to main content

Sterilisering af kaniner og gnavere

Sterilisering af kaniner og andre gnavere er ikke lige så udbredt, som det måske burde være. For ligesom med hunde og katte kan indgrebet faktisk være sygdomsforebyggende. Med sterilisering kan man undgå, at ens gnaver får livmoderbetændelse, udvikler kræft i æggestokkene eller endda i mælkekirtlerne. Og så kan sterilisation mildne aggressioner, så dyret er nemmere at gøre tam.

Før operationen

Inden sterilisering af din gnaver begynder, skal du forberede dig på at holde dyret varmt. Under narkosen vil dens kropstemperatur falde, og derfor skal den have hjælp under transporten og hjemme i buret. Det kan du gøre ved at fylde et par vanddunke med varmt vand fra hanen, rulle dem ind i et håndklæde og placere dem op ad dyret.

Umiddelbart før indgrebet bliver gnaveren lagt i fuld narkose og placeret på et særligt varmetæppe. Herefter barberer og vasker dyrlægen området, hvor snittet skal ligge, for at undgå infektioner. Efterfølgende bliver dyret dækket til med et sterilt stykke stof med hul der, hvor indgrebet skal foretages.

Under operationen

Sterilisering af kaniner og gnavere foretages ved at lave et snit midt på bugen. Både æggestokkene og livmoderen fjernes, og såret syes sammen igen.

Efter operationen

Efter operationen får dit dyr smertestillende medicin. Du får en recept på ekstra smertestillende med hjem, og et godt tip er at blande medicinen sammen med noget væske, dit kæledyr godt kan lide – fx æblejuice.

Desuden skal man være opmærksom på, at såret holdes rent og pænt. Derfor skal du skifte hø ud med håndklæder eller fleecetæpper, for at forhindre at skidt og spåner sætter sig i såret.

Dit dyr skal gå alene, indtil sårene er helet. Det tager omkring 10 dage, hvor din gnaver igen skal til tjekkes af dyrlægen og eventuelt have fjernet stingene.

Husk altid fordøjelsen!

Når du vælger sterilisering af din kanin eller gnaver, er det vigtigt at være opmærksom på, at mave-tarm funktionen fungerer optimalt. Gnavere er en smule mere sarte end andre dyr, og det skyldes fordøjelsessystemet, og det faktum at de ikke kan kaste op. Derfor skal du fodre med masser af fiberholdigt foder både før og efter operationen. Hvis appetiten er nedsat, kan du mose foderet eller købe flydende kost.

Kontakt VetGruppen og få svar på dine spørgsmål

Selvom du nu har læst om sterilisering af kaniner og andre gnavere, har du sikkert masser af spørgsmål. Vi anbefaler derfor, at du kontakter VetGruppens dyrlæger.

Vi kan tilbyde et erfarent hold af dyrlæger og veterinærsygeplejersker, der kan hjælpe med vejledning og omhyggelig sterilisering af din kanin eller gnaver.

Bliv ringet op

Gælder ikke akutte henvendelser. Hvis akut bedes du ringe til din lokale dyrlæge, eller se VetGruppens døgnvagt her

Bliv kontaktet - lead formular

×
Menu
Døgnvagt