Skip to main content

Tandrensning hund

Det er ikke kun mennesker, der har brug for at gå til tandlæge. Din hund har sommetider også brug for at få tjekket bisserne, få fjernet tandsten og tjekket, at alt ser ok ud. En sund hundemund sænker risikoen for mund- og tandsygdomme og problemer med tænderne i fremtiden.

Har din hund dårlig ånde? Så er det måske tid til et tandtjek og en tandrensning. 

Fire ud af fem hunde – og katte for den sags skyld, har mundhulelidelser i større eller mindre udstrækning. Og rigtig mange patienter viser ikke, at de har ondt munden eller problemer med tænderne. Derfor er det vores job, at tjekke dem og finde skaderne, gerne mens de stadig er nyopståede eller små. For mange hunde kan tandsygdomme nemlig være et problem – eller blive et problem på længere sigt, hvis ikke små gener eller problemer fanges, inden de bliver meget alvorlige. Derfor er det vigtigt, at du husker at være opmærksom på din hunds mundhygiejne og følge op på, om der er behov for tandrensning eller tandbehandling.  

Lad VetGruppen tjekke din hunds tænder

Hvis din hund har dårlig ånde, synlig tandsten, eller udviser andre symptomer på sygdom i munden, bør du booke tid til tandeftersyn. Kontakt os, og fortæl om din hunds symptomer, og få vores bud på, om din hund skal have en tid til en tandrensning. Du kan booke tid til et tandeftersyn på alle VetGruppens klinikker,  og hvis der er behov for det, vil vores erfarne dyrlæger foretage en grundig tandrensning på din hund. En tandsrensning foregår naturligvis i fuld bedøvelse, så din hund ikke mærker noget.

Hvorfor er tandrensning til hunde vigtigt? 

En sund mund er vigtigt for alle levende væsener. Vi ved fra forskning at tandsten, tandkødsbetændelse, knækkede tænder og andre sygdomme i mundhulen er en direkte indgangsport til at bakterier kan sprede sig videre ind i kroppen, i værste fald til blodbanen eller hjerteklapperne. Tandsygdomme, tandsten og andre betændelsestilstande i munden kan give utrolig dårlig ånde hos hunde samt være meget smertefulde og skade hundens generelle helbred. Hvis din hund har tandsten kræver det stort set altid behandling, hvilket kan gøres ved en tandrensning. Du kan efterfølgende selv holde din hunds mund sund og ren ved at børste dens tænder jævnligt og ved at fodre den med kvalitetsfoder.  

Hvordan ved jeg, om min hund har brug for en tandrensning? 

Det er ikke altid til at se med det blotte øje, om der er behov for en tandrensning eller andre behandlinger. Derfor kan du altid tage en uformel samtale med vores dyrlæger, som vil vurdere, om der er behov for et tandtjek.  Fire ud af fem hunde oplever en eller anden form for tandsygdom i løbet af deres levetid. Den mest almindelige tandsygdom er tandsten, der kendetegnes ved dårlig ånde og brunlige belægninger på tænderne. Der er mange årsager til, at det er vigtigt, at din hund får fjernet tandsten. Det er selvfølgelig generende, at din hund har dårlig ånde, men fjernes tandstenen ikke, kan din hund udvikle tandkødsbetændelse og andre tandlidelser, og i værste tilfælde kan betændelsestilstanden som nævnt sprede sig til andre organer som nyrer, hjerte og lunger via blodet.  

Symptomer på tandsygdomme hos hunde 

Som nævnt ovenover er et af symptomerne på tandsten samt andre tandsygdomme bl.a. dårlig ånde. Desuden bør du booke tid til tandtjek hvis du opdager blister, brune/gullige plamager på tænderne og/eller rødt og betændt tandkød. I slemme tilfælde vil hunden også udvise symptomer som nedsat appetit eller ændring i spisevaner og virke nedtrykt grundet den generende mund. Hvis du oplever nogle af disse symptomer hos din hund, bør du bestille tid til et tandtjek, så du kan få afdækket, om din hund har behov for en tandrensning.  

Hvordan udføres en tandrensning hos hunde? 

En tandrensning foregår i fuld bedøvelse. Når dyrlægen har vurderet at din hund har brug for en tandrensning, bliver hunden bedøvet og behandlet mens den sover. Behandlingen består af at fjerne tandsten samt at rense tandkød og tænder. Ved tandrensningen bruger dyrlægen en ultralydsrenser til at løsne tandstenen og fjerne bakterier, skidt og snavs. Når denne del af behandlingen er overstået, vil dyrlægen rense grundigt efter med et håndinstrument og måle tandkødslommer. Tandkødslommerne indikerer, om der er tegn på paradentose, altså betændelse i knoglen omkring tandroden, og om der er brug for at foretage røntgen for herefter at vurdere, om der er tænder, der er i så dårlig tilstand, at de skal trækkes ud. Til sidst i tandrensningen bruger dyrlægen poleringspasta til at polere tænderne. Denne pasta bruges også til at forebygge plak og bakterier og bidrager dermed til at din hund undgår dårlig ånde.  Har hunden dybe tandkødslommer vil dyrlægen også skylle dem med et rensende middel. Er der behov for det, når behandlingen er afsluttet, vil dyrlægen også være til rådighed og give gode råd og vejledning til, hvordan du kan holde din hunds mund sund og rask og fri for betændelse. I nogle tilfælde vil det kræves tandbørstning dagligt eller flere gange om ugen, for at holde munden sund og rask.   

Har din hund brug for en tandrensning? Kontakt os i dag! 

Ved du allerede nu, at det er tid til en tandrens til din hund? Eller er du i tvivl om, hvorvidt din hunds symptomer er et udtryk for en tandsygdom, og har du brug for vores faglige vurdering? Om det er dårlig ånde, blister, rødt tandkød eller andre symptomer, der indikerer, at din hund har brug for en tandrensning, så kan du altid kontakte VetGruppen for råd og vejledning. Kontakt en af vores klinikker, og tag en snak med en dyrlæge angående dit kæledyr. VetGruppen er en samling af erfarne og dygtige dyrlæger i hele landet, som står klar til at hjælpe din hund. Vi tilbyder en lang række behandlinger – herunder tandeftersyn og tandrensning til din hund.

Bliv ringet op

Gælder ikke akutte henvendelser. Hvis akut bedes du ringe til din lokale dyrlæge, eller se VetGruppens døgnvagt her

Bliv kontaktet - lead formular

×
Menu
Døgnvagt