Skip to main content
Tilbage til vetgruppen.dk
98 83 10 10
  • VACCINATIONER

    Vaccination af din hund forebygger sygdom

Hvalpe skal vaccineres efter få uger

Vaccinationer

Forebyggelse er bedre end behandling – derfor er det vigtigt at få din hund vaccineret. Sammen med dig planlægger vi det vaccinationsprogram, der passer bedst til din hunds behov og levevis.

Vaccinationer gives ofte i forbindelse med de regelmæssige sundhedseftersyn hos dyrlægen.

Husk at også hvalpe skal vaccineres – første gang når de blot er få uger gamle.

Hvis din hund skal med på ferie/rejser til udlandet, kan der være særlige krav om vaccination, som du skal være opmærksom på.

Hvornår og hvorfor skal min hund vaccineres?

Vaccination af hvalpe, når de er 8, 12 og 16 uger

Vaccination af din hvalp kan påbegyndes, allerede når den er få uger gammel. Det mest almindelige er, at hvalpe bliver vaccineret, når de er  8 uger – lige inden de evt. skal videre til et nyt hjem.

Hvalpen skal vaccineres igen, når den er 12 uger og evt. også når den er 16 uger. Herefter har hvalpen fået sine basisvaccinationer.

Da hvalpens immun-system endnu ikke er fuldt udviklet, kan det være nødvendigt at vaccinere flere gange. Når immun-systemet  stimuleres flere gange, dannes et beskyttende niveau af antistoffer – og det er netop formålet med vaccinerne.

Det er vigtigt, at hvalpe bliver beskyttet mod de meget smitsomme sygdomme så tidligt som muligt, da det er de helt unge dyr der bliver mest syge og har størst risiko for at dø af infektionerne.

De vigtigste vaccinationer af din hund

Alle hunde bør vaccineres mod disse alvorlige og meget smitsomme infektioner:

  • Hundesyge
  • Leverbetændelse
  • Parvovirus (forkortes DHP)

For at sikre effektiv immunitet skal vaccination mod disse sygdomme gentages minimum hvert 3. år.

Hvis en hvalp har fået sine basisvaccinationer og er vaccineret igen indenfor 12 måneder, er vaccinen effektiv i flere år.

Andre vigtige vaccinationer

Særligt hvis din hund er i tæt kontakt med andre hunde, anbefaler vi følgende vaccinationer:

Parainfluenza/”kennelhoste” (Pi, BB) + 

Parainfluenza er meget smitsom og kan lynhurtigt sprede sig mellem hunde, der har tæt kontakt. Derfor har den også fået navnet ‘kennelhoste’.

Hvis en hund bliver smittet med parainfluenza, vil det typisk medføre en ubehagelig hoste – og hosten kan vare ved i flere uger, hvis hunden ikke er vaccineret.

Der går typisk 3-5 dage fra hunden er smittet, til den begynder at hoste. 

Hosten kan forværres af en særlig bakterie: Bordetella Bronchiseptica. For at give din hund den bedste beskyttelse anbefaler vi derfor, at din hund også får en vaccine, der beskytter mod denne bakterie.

Vaccinerne skal gives årligt. De kan gives som injektioner/indsprøjtninger eller som vaccination på slimhinde i mund og næse.

Leptospirose (L4)

Leptospirose er en såkaldt spirokæt – det vil sige en lille bitte organisme, der er en mellemting mellem en bakterie og en parasit. Der findes mange forskellige slags,  de er udbredt overalt og kan give sygdom hos både dyr og mennesker.

Smitte sker hyppigst via rotteurin, og hunde kan blive smittet,  hvis de fx drikker af vandpytter, svømmer i vandløb eller kommer i direkte kontakt med rotter.

Vi anbefaler, at alle hunde vaccineres imod Leptospirose, for det kan være vanskeligt at blive rask igen, hvis hunden først er smittet.

Vaccination  forebygger infektion af de 4 mest almindelige typer af Leptospirose, men ikke alle. Vaccinen skal gives årligt for at være dækkende.

OBS! Leptospirose kan smitte fra dyr til mennesker, men det sker heldigvis sjældent. Hos mennesker kaldes infektionen Weils syge – og infektionen kan være livstruende , da den kan ødelægge nyrer og levervæv.

Om bivirkninger ved vaccination

På Brønderslev Dyrehospital anvender vi altid kun vacciner, der er godkendt og gennemtestet gennem flere år. Derfor er de meget sikre.

På verdensbasis er der registreret meget få alvorlige bivirkninger ved vaccinerne.

Almindelige og milde bivirkninger er kløe og let ømhed på injektionsstedet samt let sløvhed i nogle timer.

De alvorlige bivirkninger, der er registreret, er anafylaktiske (allegiske) reaktioner, som kan forekomme ved alle typer injektioner, ikke kun vacciner.

Når din hund skal med på ferie/rejser til udlandet

Rabies ”hundegalskab” (R)

Når hunde skal med til udlandet, er der krav om Rabies-vaccine.

Ved rejse til udlandet er der også krav om følgende:

  • Chipmærkning
  • EU-dyrepas.

OBS! Dyrepasset er først gyldigt 21 dage efter vaccinen er givet. Husk derfor at bestille tid til vaccination, så det passer med jeres rejseplaner.

Vaccinen holder i 3 år. Herefter skal den gives igen, hvis passet fortsat skal gælde.

Når din hund skal være sammen med andre hund

Skal din hund deltage i fx hundetræning eller konkurrencer sammen med andre hunde? Eller skal den passes i en kennel eller hundepension?

Husk at hunden skal være vaccineret mod disse sygdomme:

  • Parainfluenza (“Kennelhoste”
  • Hundesyge
  • Parvovirus
  • Leverbetændelse.

Bestil tid til vaccination på telefon 98 83 10 10.

×
Menu
Ring op
Mail