Skip to main content

Tandpleje til heste

Det er vigtigt for hestens sundhed at tænderne er sunde og raske. 

Tandproblemer er ofte usynlige for ejeren, da de færreste kan komme til at se ind i munden på hesten. Derfor anbefaler vi en fuld mundhuleundersøgelse årligt. Vores undersøgelse udføres altid med en god lyskilde og spejl, i bedøvelse. 

Tandpleje

En hest har normalt 12 fortænder, 24 kindtænder og eventuelt hingste og/eller ulvetænder. I løbet af hestens første leveår får den sine mælketænder, 12 fortænder og 12 kindtænder og fra 1-5 års alderen får den sine permanente tænder, som skal holde hestens levetid ud. Hestens tænder slides igennem hele livet, og den årlige mundhuleundersøgelse er med til at sikre at sliddet sker jævnt over hele tyggefladen, så tænderne holder så længe som muligt. 

Vi anbefaler den første mundhuleundersøgelse ved 2-3 års alderen for at vurdere hesten tandstilling, samt vurdere eventuelle ulvetænder og deres placering. Man bør altid få en mundhuleundersøgelse, inden man lægger bid i munden på hesten første gang. 

Efterfølgende anbefaler vi årlig mundhuleundersøgelse i bedøvelse. Nogle heste har brug for undersøgelse hyppigere, dette vurderer vi i hvert enkelt tilfælde. 

En mundhuleundersøgelse hos os foregår altid i bedøvelse, med mundspærre og en ordentlig lyskilde. Undersøgelsen kan både foretages på klinikken og hjemme hos dig. 

Hvordan opdager man tandproblemer?

Nogle tandproblemer vil man opdage ved, at hesten har tyggebesvær eller den spytter høboller ud. Den kan begynde at spise langsomt, tabe foder ud af munden når den spiser, lægge hovedet på skrå når den spiser, savle i foderet og lugte grimt fra mundhulen. Alle disse symptomer skal få alarmklokkerne til at ringe, og vi anbefaler at i kontakter os ved observering af disse udfordringer. Tandproblemer kan give ridemæssige problemer. Hesten kan udvise uvilje mod at få bid i munden, reagere anderledes på tøjlen end den plejer, have problemer med at gå i korrekt holdning eller at blive stillet til siderne.
Tandproblemer kan også være årsag til utrivelighed, vægttab, kolik og øvrige fordøjelsesforstyrrelser.  Hvis hesten udviser nogle af symptomerne, bør mundhulen undersøges hurtigst muligt. 
Men det er vigtigt at huske, at hesten er et byttedyr. Så hesten vil forsøge at skjule tegn på smerte, så længe den har mulighed for det, da tegn på svaghed kan føre til et angreb fra et rovdyr. 

Tandpleje hos Hesteklinik Vestsjælland

Hesteklinik Vestsjælland har af samme grund opprioriteret tandpleje hos heste. Klinikken råder over alt det nødvendige tandudstyr, så din hest får den bedst mulige behandling.  Mange heste har brug for årlig tandpleje, og vi anbefaler derfor at hestens tænder kontrolleres i forbindelse med den årlige vaccination.  Heste med afvigende bid kan have behov for hyppigere tandkontrol. Dyrlægen vil informere om behov for yderelige behandling i forbindelse med besøget.

Unge heste bør få en grundig mundhuleundersøgelse inden tilridning påbegyndes. 

Hesten spiser op til 20 timer i døgnet, så en fuld mundhuleundersøgelse bør udføres hos alle heste, ikke kun hos rideheste. Gamle heste kan have øget behov for mundhuleundersøgelse og behandling når tænderne begynder at være slidt ned. 

Hvis din hest har vetcare abonnement hos os, er der en årlig tandraspning inkluderet. Se mere her

Kontakt os på

92 92 33 77

eller skriv til os på
kontakt.hestvest@vetgruppen.dk

×
Menu
Ring op