Skip to main content

Tandpleje til heste

Det er vigtigt for hestens sundhed at tænderne er sunde og raske. 

Pleje at hesten tænder er med til at sikre hestens sundhed.

Tandpleje

I løbet af føllets første 8 levemåneder vokser 24 mælketænder frem. Disse skiftes til blivende tænder fra hesten er 2 år til 5 år gammel. Hele hestens liv bliver tænderne ved med at vokse. De vokser ca. et par millimeter om året.
Tænderne slides, når hesten tygger, men hvis der er steder i munden, hvor tænderne ikke mødes korrekt, kan der opstå ujævnheder på grund af manglende slid. Desuden er der heste, der får hingste- og ulvetænder. Disse behøver ikke nødvendigvis at føre til problemer.

Hvordan opdager man tandproblemer?

Normalt vil man opdage tandproblemer ved, at hesten har tyggebesvær. Den kan begynde at spise langsomt, tabe foder ud af munden når den spiser, lægge hovedet på skrå når den spiser, savle i foderet og lugte grimt fra mundhulen. Tandproblemer giver desuden ofte ridemæssige problemer. Hesten kan udvise uvilje mod at få bid i munden, reagere anderledes på tøjlen end den plejer, have problemer med at gå i korrekt holdning eller at blive stillet til siderne.
Tandproblemer, som skarpe tandspidser, kroge og sår i mundhulen som følge deraf, er ofte årsag til utrivelighed, vægttab, kolik og øvrige fordøjelsesforstyrrelser.  Hvis hesten udviser nogle af symptomerne, bør tænderne tjekkes og raspes hurtigst muligt. 

Tandpleje hos Hesteklinik Vestsjælland

Gimlinge Dyreklinik har af samme grund opprioriteret tandpleje hos heste. Klinikken råder over det nyeste tandudstyr, så din hest får den bedst mulige behandling.  Mange heste har brug for årlig tandpleje, og vi tjekker derfor altid hestens tænder i forbindelse med den årlige vaccination.  Heste med afvigende bid kan have behov for hyppigere tandkontrol.  Desuden bør ungheste få et grundigt tandtjek inden tilridning påbegyndes. I forbindelse med de fleste tandundersøgelser giver vi hesten lidt beroligende, for at gøre behandlingen så nænsomt som muligt.

Kontakt os på

58 18 60 05

eller skriv til os på
kontakt.hestvest@vetgruppen.dk

×
Menu
Ring op