Tilbage til vetgruppen.dk
32 55 38 47

Giardia

​Advarsel!! Der er fundet giardia på amager I april 2013.

Har du hund på Amager/Sundbyområdet så læs venligst dette.

Der er fundet Giardia hos hunde som har løbet i området ved Sundby kirkegård og omegn.

Herunder kan du læse lidt information om sygdommen, og hvad du som hundeejer skal være opmærksom på.

Hvad er giardia?

Giardia er en lille encellet organisme som lever i tarmen hos mennesker og de fleste husdyr. Der er forskellige undertyper af giardia og nogen er værtsspecifikke, dvs. Inficerer kun 1 dyreart, mens andre undertyper af Giardia kan inficere flere forskellige dyrearter. Nogen af Giardiatyperne kan inficere både mennesker og dyr, f.eks. hunde og katte, og udgør derved det man kalder en zoonose.

Hvad er symptomerne på giardia?

Hos hunde smittet med Giardia ses mild til alvorlig diarre, værst hos unge hvalpe. Afføringen er typisk ildelugtende og lys i farven, der kan forekomme frisk blod. Der kan ses vægttab, men sjældent nedsat appetit. Giardia infektioner giver ikke i sig selv feber og opkast.

Fra en hund smittes til der ses kliniske symptomer går der mellem 5 og 12 dage, gennemsnittet er ca. 8 dage. Ikke alle smittede hunde får symptomer, de kaldes symptomløse smittebærer, og de kan bringe smitten videre til andre hunde uden selv at være syge.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen giardia?

Diagnosen stilles ved at undersøge afføringen for Giardia cyster. Dette kan gøres med en simpel test hos dyrlægen eller prøven kan indsendes til et laboratorie.

Hvordan behandles giardia?

Giardiainfektioner kan behandles medicinsk, men kræver samtidig grundig rengøring og desinfikation i miljøet for at undgå reinfektioner.

Medicinsk behandling

Der er ingen lægemidler der er registreret til behandling af Giardia hos dyr, og der er heller ikke nogen lægemidler der er bevist at være 100% effektive.​

Oftest bruges Fenbendazol 1 x dagligt i 5 dage og kuren gentages efter 14 dage.

Metronidazol kan også bruges, men har vist sig at være mindre effektiv end Fenbendazol til behandling af Giardia hos hunde, og metronidazol kan give en del bivirkninger iform af nedsat appetit, opkast og ændret adfærd.

Der er ingen vaccine til forebyggelse af Giardia i Danmark.

Forhindring af reinfektion

Da Giardia kan overleve i miljøet i op til flere måneder, er det vigtigt at sætte fokus på at udrydde Giardia i miljøet omkring de smittede hunde, sådan at reinfektion undgås. Dette er især vigtigt i hundekenneler, hvor smittepresset er stort.

Processen bør foregå som følgende:

  • Alle dyr sættes i medicinsk behandling og flyttes til et Giardiafrit område på 5. dagen for 1. Fenbendazol behandling.
     
  • Det inficerede område samt inventar rengøres grundigt, helst med brug af damp, samt desinficeres grundigt med et kemisk desinfikationsmiddel f.eks. Viakon S. Derefter skal område og inventar have lov at tørre helt op, gerne i flere dage.
     
  • Inden hundene sættes tilbage skal de vaskes for at sikre at de ikke bærer Giardiacyster i pelsen. Dyrene kan vaskes i en almindelig hundeshampoo.
     
  • Et fodbad til desinfektion af fodtøj inden adgang til det rengjorte område.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har giardia?

Prognosen for hunden med den rette behandling er god, men det kræver at risikoen for reinfektion i miljøet fjernes. Da der ikke er nogen lægemidler, der har vist sig at være 100% effektive, er der en risiko for, at behandlingen kun slår infektionen ned, og at hunden kan få symptomer igen, hvis immunforsvaret falder af anden årsag.

Hvorfor får hunde giardia?

Giardia cyster udskilles i afføringen, og overføres ved at et dyr eller menneske kommer til at indtage Giardia cyster i f.eks. fæcesforurenet vand eller et forurenet miljø. Giardia kan overleve i miljøet i flere måneder, specielt under fugtige og kølige forhold.

Hvad er risikoen for, at din hund får giardia?

Hos hunde i Danmark ses Giardia infektioner med kliniske symptomer relativt sjældent, og oftest kun i kenneler og andre steder, hvor der er mange hunde samlet på lidt plads, samt i meget unge hvalpe og hunde med nedsat immunforsvar.

Kan giardia smitte til mennesker?

Giardia er en potentiel zoonose, d​vs. at visse af giardia undertyperne kan smitte fra hunde til mennesker, det er dog ikke dem alle. Vi kan desværre ikke skelne mellem de forskellige undertyper og derfor bør man være opmærksom på, at der er en potentiel risiko for smitte til mennesker. Man bør derfor holde en ekstra god hygiejne ved håndtering af smittede dyr og områder, samt kontakte sin læge, hvis man har et dyr med giardia og selv får diarresymptomer.​

Vi kan lide glade klienter


  • Det er virkelig et dejligt personale. Fremover tager jeg altid mine dyr ned til dem fordi jeg ved at de vil behandle dem ordentligt og med respekt. Ingen sure miner herfra! Hilsen en meget glad kunde og hendes lille chichi

    Sarah Williams
    Anmeldelse fra Facebook

  • For ikke så lang tid siden var vi nede med vores 6 skønne King Charles cavalier hvalpe da de skulle have chip og var imponeret over hvordan de taklet vores hvalpe og deres mor, de var både profesionelle og så kunne man mærke deres kærlighed til dyr som vi sætter stor pris på.

    Tine Kjær
    Anmeldelse fra Facebook

  • Mine to Russian Blue katte og mig er super tilfreds med den gode og profesionelle behandling. Dygtige – Søde og imødekommende personale.

    Janniche Reinsborg
    Anmeldelse fra Facebook

  • Har været der alle årene med min kat Mussi. De er professionelle og har altid taget sig tid til og forklare og hjælpe hvis min kat har været syg. De var der helt til det sidste. Tak

    Jannie Nikolajsen
    Anmeldelse fra Facebook

  • Har været kunde siden klinikken åbnede i 1984. Har altid været fuld tilfreds.

    Lise Larsen
    Anmeldelse fra Facebook

  • Har kun fået rigtig god behandling i de 14 år jeg er kommet hos dyreklinikken, og personalet er altid søde og imødekommende og man kan mærke de brænder for deres job.

    Ann Christiansen
    Anmeldelse fra Facebook

Dyreklinikken Amagerbrogade

Amgerbrogade 174
2300 København S

Tlf.: +45 32 55 38 47

ÅBNINGSTIDER

Mandag 09.00 – 17.00
Tirsdag  09.00 – 17.00
Onsdag  09.00 – 18.00
Torsdag 09.00 – 17.00
Fredag   09.00 – 17.00
Lørdag   Lukket
Søndag  Lukket

Telefontider:
Dyrlæger træffes mellem kl. 08.00 - 09.00 og 13.00 - 14.00
Øvrige personale træffes i hele åbningstiden.

FIND VEJ

© 2022 VetGruppen | CVR: 40 49 04 85 | Cookie og privatlivspolitik

×
Menu
Ring op
Mail