Skip to main content

Handelsundersøgelse

På Ansager Hestehospital udfører vi dagligt op til flere handelsundersøgelser til både ind- og udland. En standard handelsundersøgelse udføres efter Den Danske Dyrlægeforenings standarder som efter udfærdigelse kan anvendes ved forsikringsbegæring.

Handelseundersøgelse af hest

Den kliniske handelsundersøgelse omfatter en vurdering af hesten i hvile samt en undersøgelse ved mønstring og longering. Først vurderes den almene tilstand og hestens foderstand.

Hoved med lymfeknuder, bihuler og luftposer undersøges for tegn på unormale forhold. Øjne og tilhørende strukturer undersøges og med lyskilde undersøges øjets forreste del ind til og med linsen – strukturer bag linsen indgår ikke i standardundersøgelse og skal rekvireres særskilt (ophthalmoskopi). Mundhulen undersøges og tandsliddet sammenholdes med alderen på hesten, ligesom abnormt slid eksempelvis som følge af krybbebidning vurderes.

Hals, ryg og kryds undersøges – herunder undersøges muskelfylde, fleksibilitet og tegn på unormale muskelspændinger. Disse forhold undersøges yderligere ved mønstring og longering, hvor hele hestens bevægelsesmønster indgår i denne vurdering.

Bug og ydre kønsorganer undersøges, og det er her vigtig at understrege, at rektalundersøgelse ikke er en del af standardundersøgelse, hvorfor en vurdering af hestens indre kønsorganer ikke foretages ved standardundersøgelsen. Placeringen af hingstens testikler og hoppens placering af skeden i forhold til bækkenet undersøges. Der lyttes på hjerte og lunger i både venstre og højre side i hvile samt efter arbejde. Herved vurderes betydningen af rytmeforstyrrelser og turbulente lyde.

Hestens ben vurderes for afvigende bestillinger og hovformer, der enten afspejler sygdomme i disse strukturer eller unormale belastningsforhold, som på længere sigt vil kunne medføre halthed. Hestens ben gennemgås fra sål til hals/ryg, hvor enhver afvigelse i form af hævelse, varme eller muskelmangel noteres og vurderes.

Hestens bevægelse vurderes i skridt og trav på et fast og plant underlag, hvor dyrlægen undersøger grundigt for taktfasthed, halthed og bevægelsesforstyrrelser. Ved mønstring såvel som ved longering iagttages samtidig hestens smidighed. Bøjeprøver af tå (hov-, kron- og kodeled) udføres på forben samt bøjeprøve tå, has og knæ på bagben. Ved bøjeprøve stresses lednære strukturer, således at lavgradige haltheder træder tydeligere frem. Hesten undersøges herefter i longe på begge volter i skridt, trav og galop, hvor hesten igen undersøges grundigt for taktfasthed, halthed og bevægelsesforstyrrelser. Under longering vurderes hestens bevægelsesmønster i alle tre gangarter og ligesom bevægelser af hoved, hals, ryg og hale iagttages nøje for unormale forhold.

Udvidet undersøgelse
Der kan efter sælgers eller købers ønske udtages en dopingprøve.
Som supplement til den kliniske undersøgelse foretages hyppigt endoskopi.
Typisk udvides den kliniske undersøgelse med en røntgenundersøgelse. Røntgenundersøgelsen kan udvides til også at omfatte ryg og hals.
Ved bløddelshævelser kan undersøgelsen også udvides med en ultralydsscanning.

Det anbefales at udfylde en købskontrakt med henvisning til de under undersøgelsen givne anmærkninger. Købskontrakter kan hentes her.

Yderligere juridisk rådgivning i forbindelse med køb/salg af heste kan søges på www.hesteret.dk.

Ønskes yderligere information omkring undersøgelse ved køb/salg af hest, kan du læse artiklen Dyrlægens handelsundersøgelse: en sikkerhed eller en unødvendig omkostning.

Kontakt os på

eller skriv til os på
kontakt.ansager
@vetgruppen.dk

×
Menu
Ring op