Kiropraktik og fysioterapi hest
Vi har i lang tid søgt efter en kompetent og passioneret person til kiropraktik og fysioterapi, og kan nu med glæde meddele, at vi har indgået et samarbejde med hestefysioterapeut og -osteopat Mette Schmeltz Pedersen. Samarbejdet er kommet i stand ved en fælles interesse for at undersøge og optimere sportsheste både løbende og i forbindelse med genoptræning.
Hvad er kiropraktik til heste?
På Ansager Hestehospital vægter vi evidensbaseret praksis højt, og det er attraktivt for os, at Mette som autoriseret fysioterapeut er funderet i human fysioterapi, hvor forskning i manuel terapi har bedre vilkår end når det gælder studier på dyr.
Her på Ansager Hestehospital vil vi tilstræbe at integrere den fysioterapeutiske faglighed i vores veterinærmedicinske hverdag. Behandler vi eksempelvis en hest medicinsk for slid eller overbelastning af et forknæ, vil det være oplagt, at fysioterapeuten efterfølgende gennemgår ekvipagen for at få genoprettet balancen, så hesten kan hjælpes til at arbejde sig væk fra det asymmetriske slid. Endvidere vil vi se på om vi kan bruge vores laserudstyr mere i rehabiliteringen end på nuværende tidspunkt.
Fysioterapi/osteopati kan også rekvireres uden forudgående dyrlægeundersøgelse, fordi vi som dyrlæger værdsætter en forebyggende indsats. Ofte kan rytteren/ejeren fornemme nogle stivheder, skævheder eller adfærdsændringer inden de udvikler sig til egentlige skader og her giver det god mening at anvende manuel terapi og evt. få justeret dele af træningen. Omvendt, vil fysioterapeuten også henvise til dyrlægeundersøgelse og -behandling, hvis der observeres symptomer, der falder uden for det fysioterapifaglige område.
Med denne aftale håber vi at kunne følge heste i genoptræningsforløb tættere og hjælpe rytteren til mere effektivt at genoprette symmetri i hestens bevægelse. Det betyder meget for os, at hesten ikke kommer igen med den samme skade, eller endnu værre, aldrig kommer sig over en skade, hvis det kan gøre en forskel at optimere genoptræningen.
Forsikring
Flere forsikringsselskaber inkluderer dyrlægeordineret fysioterapi som del af genoptræningsforløb. Tjek forsikringsbetingelserne for sygeforsikring der, hvor din hest er forsikret.
Indikationer for fysioterapi/osteopati og/eller dyrlægeundersøgelse kan eksempelvis være:
- Ved reduceret præstation
- Ved bevægelsesproblemer, eks.:
- Utakt i én eller flere gangarter
- Forkortet skridtlængde
- Modvilje mod at gå frem
- Modvilje mod at lægge sig frem og ned
- Hesten snubler
- Hesten går med hovedet på sned eller kaster med hovedet
- Ved unormal positur (holdning) eller stivheder/skævheder i bevægelse, i bestemte øvelser eller hos hoppen efter foling.
- Ved pludselige adfærdsændringer under træning, i stalden eller på folden.
- Ved genoptræning efter eks.:
- Gaffelbåndsskader,
- Seneskader,
- Kodeledsforvridninger
- Kissing spines,
- Muskelskader
- Længere tids sygdom/boksro.
- Ved behov for opretholdelse af mobiliteten hos konkurrenceheste eller ældre heste.
Hvad er …
… Fysioterapi?
Næsten alle behandlinger af bevægeapparatet, der kan gennemføres uden at bruge medicin eller kirurgi, herunder manuel terapi (ex. ledmanipulation, ledmobilisering eller bløddelsbehandling), træningsterapi og el-terapi.
…en Fysioterapeut?
En behandler, der har opnået statsautorisation gennem bacheloruddannelsen i Fysioterapi. Fysioterapeuten diagnosticerer og behandler lidelser i bevægeapparatet.
Videreuddannelse til Hestefysioterapeut tager 1 -1½ år.
… Osteopati?
En helhedsorienteret filosofi for analyse af biomekanik og manuel behandling, der er baseret på ledmanipulationer (“knæk”) og forskellige indirekte teknikker, hvis sensoriske input stimulerer patientens centralnervesystem til at foretage ændringer.
Vidste du at …
- … Alle led i pattedyr eksisterer i spændingsfeltet mellem STABILITET og MOBILITET. For at hele kroppen kan bevæge sig velkoordineret og sikkert, skal der i nogle led være overvejende mobilitet og i andre led overvejende stabilitet. Ikke for meget og ikke for lidt.
- … Asymmetri er en væsentlig faktor ift. at forudsige skader. Selv om det grundlæggende problem kan præciseres til et enkelt led, kan det være svært at definere, hvad der kom først: Asymmetrisk bevægelse, der giver smerte i et led eller smerte i et led, der bevirker et asymmetrisk, kompenserende bevægemønster. Uanset hvilken, er der risiko for, at det medfører slid og opbygning af stivhed i bindevæv, der burde være smidigt.