Tandbehandlinger
Tandbehandlinger katte og hunde
Det er vigtigt at passe godt på din hund og kats tænder, de kan få tandpine ligesom os andre.
Rensning af tandkød og tænder sker bedst med en blød tandbørste, eller en findertandbørste, den er lidt lettere at komme i gang med. Hvis din hund/kat ikke kan lide at få børstet tænder, kan man nedbringe bakteriebelægningerne (plak) og tandsten vha. forskellige tiltag. Fx. kan man på især kattene smøre klorhexidin mundgel langs tandkødslinjen. Der findes specielle tyggeben som er belagt med enzymer som er meget effektive, pasta der skal smøres på gummerne uden børstning, der også virker vha. enzymer der hæmmer plak-dannelsen. Derudover findes der pulver til at drysse over foderet, og væske til at putte i drikkevandet, dette er også med til at holde hunden og kattens tænder fri for tandsten. Der er også foder med speciel struktur, der ligeledes hæmmer dannelsen af tandsten, og øger mundhygiejnen. Hvis hunden kan tåle kødben, kan du også give den det 1-2 gange om ugen, så hunden får brugt sine tænder effektivt.
Kom ind og spørg på klinikken hvis du er i tvivl om hvad der er bedst for lige netop dig og din hund eller kat.
Sørg for at få et årligt tandeftersyn hos dyrlægen. Det er hos os ganske gratis at få tjekket dit kæledyrs tænder. Hvis der er tegn på begyndende tandsten eller tandkødsbetændelse kan det diagnosticeres ved tandeftersynet og blive behandlet i tide, inden tilstanden bliver forværret.
Har du spørgsmål omkring pasning og pleje efter tandrensning eller generelt om tænder, er du meget velkommen til at kontakte klinikken for mere information.
Tandrensning.
Hvis din hund eller kat skal have foretaget en tandrensning her hos os sker følgende.
Din hund/kat skal i narkose, derfor er det vigtigt at den er fastet fra kl. 18 dagen før. Når I ankommer vil vi sammen indlægge din hund/kat.
Før tandrensning.
Når din hund/kat er blevet bedøvet, vil den blive intuberet dvs. at den får lagt en slange ned i luftrøret for at vi kan tilfører den ekstra ilt under narkosen. Vi lægger den på en varmepude og pakker den ind i tæpper under narkosen så den ikke bliver afkølet.
Tandrensning.
Ved tandrensning undersøger vi hele mundhulen og tændernes tilstand. Vi starter med at fjerne plak og tandsten med en ultralydsrenser. Vi undersøger mundhulen for tandkødsbetændelse og om der er tilbagetrukket tandkød. Tænderne bliver undersøgt for slid og emaljeskader. Bagefter måler vi dybden af tandkødslommer for at vurdere om der er tegn på paradentose.
Tandrøntgen.
Hvis tandkødslommerne er dybe er det nødvendigt at tage tandrøntgen. Her vurderer vi hvordan tandens rødder ser ud. Vi vurdere også om der er rodfæstetab og om tanden skal tages ud. Vi vil ringe dig op inden vi tager tandrøntgen.
Tandekstraktion.
Vi løsner først tanden langs tandkødet og efterfølgende tages den ud med en tang. Hvis det er en kindtand som er blevet fjernet kan det være at din hund/kat er blevet syet med en meget tynd tråd som går i opløsning af sig selv.
Efterbehandling.
Det første døgn efter narkose kan din hund/kat være påvirket af bedøvelsesmidlet og kan være sløv og træt. Hunden/katten skal placeres under rolige forhold og lades i ro fra andre dyr og børn. Appetitten kan være nedsat, og første døgn efter bedøvelsen bør hunden/katten kun tildeles små mængder føde, da der er risiko for kvalme og evt. opkastninger. Hvis din hund/kat er blevet syet skal du fodre din hund/kat med opblødt mad de første 3-4 dage.
Kontakt os på
eller skriv til os på
kontakt.goerlev@vetgruppen.dk