Skip to main content
+45 73 70 67 08

Chipmærkning/øretatovering

Hvorfor skal min hund chipmærkes eller øretatoveres?

Det er et lovmæssigt krav, at alle hunde, der er født efter 1. januar 1993, skal  være mærket med tatovering i øret eller lysken eller være mikrochipmærket. ID-mærkning og registrering i Dansk Hunderegister skal ske senest, når hunden er 8 uger.

Hvis du skal ud og rejse med din hund er det også et krav, at hunden skal være entydigt mærket, og siden 3. juli 2011 vil det dog kun være mikrochip, som accepteres som korrekt ID-mærkning i forbindelse med rejser.

Hvordan foretages mærkningen af min hund?

Mærkning med chip foretages hos dyrlægen i forbindelse med de første vaccinationer eller af en chipmærker fra Dansk Kennelklub hos opdrætteren. Det foregår ved, at en lille glaschip med en kode lægges ind under huden på venstre side af hundens hals. Det kan foretages uden bedøvelse og gør ikke mere ondt end en indsprøjtning i huden. Chippen kan herefter aflæses med en chipaflæser og følger hvalpen hele livet.

Registrering af en hund i Dansk Hunderegister (http://www.hunderegister.dk/) koster 145,- inkl. moms hvilket opkræves gennem dyrlægen.

Skal min hund have navneskilt?

Udover ID-mærkningen er det også et krav, at din hund skal have et skilt i halsbåndet, hvor ejers navn og adresse fremgår og kan læses. Skiltet skal være på fra hunden er max 4 mdr. gammel.

Hvorfor skal min kat chipmærkes eller øretatoveres?

Mærkning og registrering af katte foregår på frivillig basis og er oprettet for nemmere at kunne identificere bortløbne katte. Øremærkede eller chippede katte anses ikke for vildkatte og vil kunne efterlyses gennem katteregisteret.

Ved valg af mærkningsmetode til dit kat, er det værd at huske på, at det er hurtigere at opdage en tatovering end at aflæse en chip. Dyrlæger og politi kan naturligvis aflæse en chip. Fordelen ved chipning er at den kan foregå uden bedøvelse af katten, samt at en chip ikke bliver slidt med tiden. For nogle katte kan det nemlig blive svært at læse øremærket med tiden . Desuden synes nogle ejere af især racekatte, at deres kat ikke skal have en synlig tatovering i øret af æstetiske grunde. 

Hvordan foretages mærkningen af min kat?

Mærkning med chip foretages hos dyrlægen typisk i forbindelse med de første vaccinationer. Det foregår ved at en lille glaschip med en kode lægges under huden på venstre side af kattens hals. Det kan som sagt foretages uden bedøvelse. Øretatovering skal foretages, når katten er bedøvet og udføres typisk i forbindelse med kastration eller sterilisering, når katten er over 2 kg.

Der findes to katteregistre i Danmark; Dansk Katteregister og Det Danske Katterergister. Hos Aabenraa Dyrehospital registrerer vi i Dansk Katteregister, som er gebyrfrit.

Vi har samlet en liste over fordele og ulemper ved hhv chipning og øremærkning.

Øremærkning:

Fordele: Kan aflæses af alle 

Ulemper: Kræver bedøvelse under tatovering, og kan slides med tiden og blive ulæselig

Chipmærkning:

Fordele: Kan aflæses hele kattens levetid, kræver ikke bedøvelse ved indgivelse, og kan kobles til visse kattelemme, så det kun er den mærkede kat der kan komme ind.

Ulemper: Kan ikke ses og aflæses uden scanner

Man kan med fordel vælge begge dele, så katten både chipmærkes og øremærkes. Her vælger mange at få tatoveret et “C” i øret (for chip).

Aabenraa Dyrehospital
Vestvejen 170-172
6200 Aabenraa

Tlf: 73 70 67 08  
Email: kontakt.aabenraa@vetgruppen.dk

Åbningstider

Mandag 08.00 – 16.30
Tirsdag  08.00 – 16.30
Onsdag  08.00 – 16.30
Torsdag 08.00 – 17.30
Fredag   08.00 – 16.30

Følg os
FIND VEJ
×
Menu
Ring op