Skip to main content
+45 73 70 67 08

Kastration af hund

De fleste hanhunde bliver kønsmodne, når de er 8-10 måneder gamle. Nogle hanhunde fortsætter med samme adfærd som hidtil, men nogle ændrer sig. Det er typisk ved kønsmodningen, at hanhundene begynder at udvise adfærd såsom dominans, aggressivitet over for andre hanner, strejferi, rastløshed og meget mere der kan være udfordrende som hundeejer. Nogle hanhunde skal urinmarkere overalt, har store mængder flåd fra forhuden eller forsøger at parre ben, puder og tæpper. Det kan også være man har intakte tæver i sit hus, og ikke ønsker hvalpe. En mulighed er at kastrere hannen, og der findes to muligheder til dette: en kemisk kastration og en kirurgisk kastration.

Kemisk kastration:

Den kemiske kastration kan være en god mulighed, hvis du eksempelvis er i tvivl om din hund skal kastreres. Du får mulighed for at se både effekten og bivirkningerne af en rigtig kastration. Resultatet er nemlig fuldstændig det samme. Det er også en mulighed, hvis du planlægger at bruge hannen til avl på et senere tidspunkt. Det forringer ikke den fremtidige sædkvalitet. Den kemiske kastration foregår ved, at dyrlægen indsprøjter et lille depot af midlet Suprelorin. som sænker niveauet af testosteron. Effekten kommer efter 4-6 uger og du kan se testiklerne krymper. Alt efter dosis, holder behandlingen et halvt til et helt år. Du kan få gentaget indsprøjtningerne så længe du ønsker. Hvis ikke behandlingen gentages, fortager effekten sig helt.

Kirurgisk kastration:

Den kirurgiske kastration er et relativt simpelt indgreb, og det udføres i fuld narkose. Dyrlægen laver et lille snit lige foran pungen og fjerner testiklerne her igennem. Huden bliver typisk syet med selvopløsende sting. Pungen trækker sig efterfølgende sammen, og forsvinder for de fleste hunde helt. Din hund får smertestillende under operationen og med hjem, men det er ikke nødvendigt med antibiotika. Det er vigtigt hunden ikke slikker i såret, så skæm eller krave er en god ide. I nogle tilfælde ved testikelsvulster eller lidelser i pungen, vil indgrebet variere.

Bivirkninger ved kastration

Den største udfordring ved en kastration er, at din hunds stofskifte sænkes. Mange hunde bliver derfor overvægtige. Der findes heldigvis mange gode fodertyper på markedet til at afhjælpe dette, og vores personale kan rådgive dig grundigt. Nogle hunde får også en kedeligere og mindre blank pels.

Kontakt os på

eller skriv til os på

kontakt.aabenraa
@vetgruppen.dk

×
Menu
Ring op