Skip to main content
+45 73 70 67 08

Tandpleje udført af ejeren

Hvad er en sund mund?

Det er en mundhule med sunde tænder uden belægninger, huller eller knækkede tænder. Tænderne skal være lyse uden belægninger, og tandkødet skal være lyserødt uden farveforandringer eller betændelse.

En usund mund kan skabe problemer for din hund eller kat. Tandsten er ikke i sig selv generende men belægningerne vil med tiden medføre tandkødsbetændelse og parodontose (link). Begge dele kan være irriterende og smertefulde tilstande.

Hvordan undersøger jeg om min hund eller kat har tandproblemer?

Hvis du bemærker, at din hund eller kat lugter dårligt ud af munden, virker mere stille end normalt, savler, viser ubehag ved tygning af tørfoder eller andre hårde ting eller bare ændrer adfærd uden nogen god forklaring, kan det være din hund eller kat har et tandproblem.

Det er vigtigt, at du tjekker hundens eller kattens mundhule og tænder regelmæssigt, mindst hver 3. måned men gerne oftere. Du skal se efter rødt tandkød, belægninger på tænderne, knækkede tænder, misfarvede blålige tænder, træsplinter, sår og lignende. Derudover overlades den grundige undersøgelse til dyrlægen ved den årlige sundhedsundersøgelse. På den måde kan begyndende tandsten og betændelse diagnosticeres i tide, inden tilstanden bliver forværret, og sygdommen spreder sig.

Hvordan kan jeg pleje mit dyrs tænder?

Den mest effektive rensning af tænder og tandkød sker ved daglig tandbørstning Der findes både tandbørster og tandpasta (med leversmag), der er specielt udviklet til dyr. Det er vigtigt at begynde allerede i en tidlig alder, så hvalpen eller killingen kan vænne sig til det. Start på ydersiden af tænderne og træn kun i korte sekvenser. Husk at rose dyret, når det samarbejder. Læs mere i vejledningen her.

Hvis det ikke er muligt at børste tænder, findes der forskellige produkter til at komme i foderet, munden eller drikkevandet, hvormed man kan nedbringe bakteriebelægningerne, den såkaldte plak. Man kan også give tyggeben og legetøj til hunde af høj kvalitet f.eks. Dental Kong, så hunden får brugt sine tænder effektivt.

Desuden modvirker brugen af tørfoder frem for vådfoder tandsten, og der findes specialfoder som  Prescription diet t/d, som er specielt udviklet til at rense tanden.

Kontakt os på

eller skriv til os på

kontakt.aabenraa
@vetgruppen.dk

×
Menu
Ring op