Skip to main content
Tilbage til vetgruppen.dk
Trustpilot Widget

SMERTESTILLENDE TIL HUNDE
 

Hos Birkerød Dyrehospital anbefaler vi et årligt sundhedstjek

SMERTESTILLENDE TIL HUNDE
 

Hvordan kan du vurdere, om din hund har smerter?

Det er svært at vurdere, om et dyr har smerter, eller hvor slemme smerterne er. Mange dyr vil ikke vise de har ondt, for i naturen kan det være farligt at tiltrække sig opmærksomhed, ved at være syg eller kommet til skade. Som ejer, skal du derfor være opmærksom på ændringer i dens adfærd. Følgende kan være tegn på at din hund smerter:

  • Den er ikke lige så kontaktsøgende som den plejer – rejser sig for eksempel ikke op, når du kommer hjem
  • Dens temperament og sind er ændret – rolige dyr kan blive aggressive og omvendt
  • Den knurrer når du kommer til at røre et smertefuldt sted – poter, hofter mm
  • Den har nedsat appetit
  • Den trækker vejret hurtigere – kig på brystkassens bevægelser
  • Den ligger mere end den plejer og vil ikke bevæge sig så meget
  • Den kan ikke finde ro og vandrer rundt
  • Den lægger sig andre steder end den plejer eller på andre måder
  • Den vil ikke gå på trapper, hoppe op i bilen mm.

Hvorfor skal smerter hos din hund behandles?

Der er to væsentlige årsager til, at smerter bør behandles, og det gælder både for hunde og andre levende væsener. For det første kan smerter være skadelige for de tilstande, de egentlig skulle beskytte. Smerter fra en hofte med slidgigt eller et overrevet korsbånd (selvom det er blevet behandlet for eksempel med kirurgi) er stressende for hunden. De stresshormoner der bliver frigivet på grund af smerten hæmmer helingen betragteligt. Helingen forværres yderligere af at man typisk mister appetitten ved smerter og dermed ikke indtager noget eller nok næring.

I vores moderne samfund har vi heldigvis også nogle etiske normer, der har lovgivet omkring smertebehandling af dyr. Dyr skal ikke lide, hvis det på nogen mulig måde kan undgås. I dyreværnsloven står der blandt andet, at dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt men. Smerte og lidelse kan blandt andet opstå på grund af en ørebetændelse, en forvredet skulder eller en flækket tand.

Hvordan kan smerter hos din hund behandles?

Det er vigtigt, at man finder årsagen til smerterne, og fjerner den så hurtigt som muligt, hvis det kan lade sig gøre. Årsagen kan f.eks. være en flækket klo, en rift i øjet eller en brækket tå. Smerter kan være akutte, det vil sige, at de lige eller for nyligt er opstået, og de er typisk lettere at behandle end de kroniske.

Kroniske smerter har stået på i længere tid, typisk over 14 dage. Kroniske smerter kan være svære at behandle. Det kan være, fordi smerterne er så voldsomme, at kun stærke stoffer såsom morfin har effekt.

Kroniske smerter kan komme til et stadie, der hedder wind up, hvor smerterne ikke kan fjernes, selvom hunden får kraftig behandling med smertestillende midler. Det skyldes, at hunden har vænnet sig til at modtage smertesignaler over så lang tid, at den registrerer smerte, selv om signalerne hører op. Et typisk eksempel på kroniske smerter er slidgigt. Nogle gange kan sammensætning af forskellige typer af smertebehandling hjælpe på dette, og andre gange kan smertecyklussen desværre ikke brydes. Din dyrlæge kan hjælpe dig med at vurdere netop din hunds behov og muligheder.

I forbindelse med operationer, er det vigtigt at starte med smertebehandlingen, inden smerten opstår, det vil sige allerede i forbedøvelsen og inden man starter indgrebet. Kroppen opfatter smerte og reagerer på den, selvom man er bedøvet. Når hunden vågner op, kan dens nervebaner huske smerten, og der skal mere til at dæmpe den. De fleste operationer vil typisk være forbundet med smerte eller ubehag i nogle dage. Det er vigtigt, at hunden i denne periode er dækket tilstrækkeligt med smertestillende. Som ejer kan du bruge de ovennævnte punkter, til at vurdere om din hund har smerter. Har den det, eller er du bekymret, skal du kontakte dyrlæge.

Husk altid at søge dyrlæge hvis din hund har smerter og brug kun medicin til dyr

De fleste hjem har et lille hjemmeapotek med medicin til familiens medlemmer, og mange har håndkøbsmedicin med smertestillende til mennesker. Måske har du også smertestillende til dyr liggende fra en tidligere behandling. Mange vil i god tro måske opstarte en behandling hvis deres hund har smerter, men dette kan være farligt for hunden. Du skal altid kontakte din dyrlæge først, og det er der flere årsager til. Smertestillende midler kan sløre symptomer, som det er vigtigt at kende, som f.eks. din hunds temperatur. Det kan også dulme eller fjerne symptomerne, så dyrlægen ikke kan finde årsagen til problemet. For eksempel hvis hunden har slidgigt eller en overbelastning. Desuden kan man ikke overføre medicintype og dosis fra mennesker til dyr. Flere af de smertestillende håndkøbspræparater til mennesker er giftige for hunde.

Du er altid velkommen til at kontakte en af VetGruppens klinikker, hvis dit kæledyr har brug for en dyrlæge, eller hvis du vil have rådgivning om smertestillende til hunde og katte, kost, lydighedstræning eller noget helt fjerde. Vores klinikker samarbejder med hinanden, så hvis personalet på din lokale klinik mangler viden om et bestemt område, kontakter de blot en af vores andre afdelinger. Hvis dit kæledyr har brug for en akut dyrlægetid udenfor normal åbningstid, har vores klinik i Valby døgnvagt alle ugens dage. Du kan kontakte døgnvagten på tlf. 81818981

Kontakt os

Har du spørgsmål, så ring til os på 81 81 89 81 eller send en mail på kontakt.birkerød@vetgruppen.dk

Alternativt kan du udfylde formularen forneden

×
Menu
Ring op