Gødningsprøver

Hos Kasernens Hesteklinik foretager vi gødningsprøver. Vi anbefaler gødningsundersøgelse forår (15. marts – 15. Maj) og efterår (15. august – 15. oktober). 

Gødningsprøver og ormekontrol hos heste

Det kommer måske som en overraskelse for nogen. Men heste har altid orm – og det er fuldstændig normalt. Så hvorfor tager vi egentlig gødningsprøver, vil nogen måske spørge? Det gør vi af flere forskellige årsager:

  1. For at finde de heste, som udskiller store mængder af orm, således at ormebyrden i hesteholdet ikke bliver for stor
  2. For at behandle hvor det er nødvendigt og derved undgå resistens over for ormekuren, så vi altid kan have noget at behandle med
  3. For at opdage spolorm hos de unge heste, som kan være livstruende i store mængder

I er altid velkomne til at komme forbi med gødningsprøver. Giv os blot et kald – gerne en uge i forvejen, så vi er sikre på, at vi har tid i laboratoriet. Vi bruger blot 10 g gødning til en prøve, så I behøver ikke finde den helt store skovl frem. Vær dog opmærksom på, at prøven holder sig bedst, hvis alt luft lukkes ud af posen samt på køl. Posen markeres med hestens navn og alder.

Vi anbefaler gødningsundersøgelse forår (15. marts – 15. Maj) og efterår (15. august – 15. oktober).

Som udgangspunkt laves normal ægtælling (EPG). Heste med EPG over 200 behandles med ormekur. Ved EPG over 1000 anbefales behandling samt opfølgende gødningsprøve efter 14 dage. Test for blodorm (Strongulus Vulgaris) laves på alle heste som ikke er behandlingskrævende. Test for bændelorm laves kun per indikation.

Behandling af føl

Føl bør behandles mod indvoldsorm fire gange i løbet af deres første leveår. der behandles både mod spoleorm og strongolider.
Første behandling foretages når føllet er 2-3 måneder gammelt. Anden behandling ved 6 måneders alderen. Ved 3. behandling er føllet ca. 9 måneder gammelt. Det anbefales her, at der laves gødningsprøve forud for behandling. Dette gælder også for 4. behandling ved ca. 12 måneders alderen.

Du er altid velkommen til at kontakte klinikken hvis du har spørgsmål til ormestrategien i dit hestehold. 

Kontakt os på

57 64 10 33

eller skriv til os på

TILMELD DIG
VORES NYHEDSBREV

Design Escapes

VetGruppen er en sammenslutning af lokale dyreklinikker og dyrehospitaler, der arbejder sammen om at sikre de bedste forudsætninger for dyrs sundhed. Vi består af en stor gruppe dyrlæger og veterinærsygeplejesker med hver deres specialområde, hvilket er din garanti for kompetent og professionel pleje, hvad end der er tale om vaccination af hund, sundhedsundersøgelse af kat eller handelsundersøgelse af hest.

Kasernens Hesteklinik

ÅBNINGSTIDER

Mandag

8.00 - 16.00

Tirsdag

8.00 - 16.00

Onsdag

8.00 - 16.00

Torsdag

8.00 - 16.00

Fredag

8.00 - 15.00

Vi har 24/7 døgnvagt - alle årets dage. Læs mere under vagt her

×
Menu
Ring op