Skip to main content

Kaniner er fantastiske kæledyr

Kaniner er rigtig gode kæledyr, men det er vigtigt, at I som familie har sat jer ind i, hvad det kræver at have en kanin i huset.

At byde en kanin velkommen hos familien er en glædelig og stor beslutning.

Kaniner i hjemmet

Kaniner er et skønt dyr, man kan få meget glæde af, men kaniner er ikke umiddelbart så nemme at have som det umiddelbart lige kan se ud til. De kræver korrekt pleje og meget plads for at de kan trives rigtigt.

Det er vigtigt at understrege at intet kaninbur kan opfylde kaniners behov for plads og aktivering. Det er derfor vigtigt at jeres kanin/kaniner enten har adgang til store områder af jeres bolig eller har mulighed for at komme i udendørs voliere mange timer dagligt. Hvis I har en udekanin, er det vigtigt at de er skærmet mod kulde, vind og regn, samt at de kan gå ind et sted med tørt leje og læ. Volieren skal derudover sikres mod at kaninerne ikke kan grave sig ud eller at rovdyr kan trænge ind.

Kaniner trives bedst flere sammen. De har stor glæde af hinanden. De leger sammen, vasker, nusser og varmer hinanden og finder også stor tryghed i hinanden. Kaniner er samtidig også meget territoriale, så det er vigtigt at de har meget plads, hvis I har flere kaniner.

Kaniner som ikke er blevet neutraliseret, bør ikke gå sammen, da det kan give problemer med hensyn til deres meget territoriale adfærd. Hvis i lige har fået jeres kaniner neutraliseret bør i vente med at lukke dem sammen indtil der er gået 4-6 uger.

Det er vigtigt, at du/I som familie forbereder jer godt inden kaninen/kaninernes ankomst til hjemmet.  

En god start er at få lavet en base til kaninerne. Den base skal gerne indeholde vand, foder/hø, huler, toiletbakke og skridsikkert underlag.

Stil transportkassen med kaninerne inde i deres nye base. I starten vil dine kaniner have øget behov for ro og fred, mens de vænner sig til de nye omgivelser. Der er mange nye lyde og lugte de skal lære at kende, ligesom underlag, drikkeskål og toiletbakke er nyt og fremmed. Det er vigtigt at være tålmodig og rolig, indtil de har fundet tryghed i deres base.

Efter noget tid vil dine kaniner begynde at vise interesse for resten af din bolig og besøge dig i køkkenet, når du laver mad eller ligge ved dine fødder, når du ser fjernsyn. Hvor hurtigt og hvor meget kaninerne indtager af din bolig afhænger meget af deres personlighed, men kaniner er som udgangspunkt meget nysgerrige og vil sjældent lade et rum være uudforsket.

Når dine kaniner har fundet tryghed i deres base, kan du/I begynde at arbejde på tillidsforholdet mellem familien og kaninerne. Det er vigtigt, at I aldrig løfter kaninerne (medmindre det er meget nødvendigt) og gå ikke ind i deres base, udover hvad der er nødvendigt i forhold til rengøring og fodring. Læg dig i stedet på gulvet uden for basen og lok med godbidder. Det er vigtigt, at det hele foregår i stille og rolige omgivelser. Vælg nogle tidspunkter hvor der er helt ro i huset. Langsomt vil I lære hinanden at kende, og kaninerne vil blive trygge ved din tilstedeværelse og berøring.

Fodring

Cirka 85% af kaniners kost bør bestå af hø i god kvalitet, hvilket svarer til en bunke hø på størrelse med deres egen krop dagligt. Mangel på hø i kosten kan medføre problemer med tænder og fordøjelse.  

Bladgrønt bør udgøre ca. 10% af kaniners kost. Om sommeren kan du fx plukke græs, mælkebøtter og brombærblade, eller du kan lukke dine kaniner ud i haven og lade dem plukke det selv. Om vinteren kan du bruge køkkengrønt fx romainesalat og krydderurter. 

For at kaniner får tilstrækkeligt med næring anbefales det at supplere hø og grønt med foderpiller. Foderpiler bør dog kun udgøre en meget lille del af kaninens kost (ca. 5% / 20 g/kg kanin).

At fodre sin kanin med gnaverblandinger – som typisk er fyldt med majs og korn – kan lede til tandproblemer og mave-tarm sygdomme. Det skyldes at sammensætningen af fibre, fedt og protein ikke er god for kaniner. Foderpillerne bør være ensartede, så kaninen ikke kan sortere i det. På klinikken hjælper vi gerne med anbefaling til gode foderpiller. 

Kaniner elsker at spise grene som udgør en betydelig del af deres naturlige kost om vinteren. Kaniner bør generelt have adgang til friske grene at gnave i. Fordelene ved dette er, at det slider kaninernes tænder og mindsker risikoen for at kaninen i stedet vælger at gnave i bordben eller fodpaneler.

Vaccination af kanin 

Kaniner er ligesom andre dyr i risiko for at blive smittet med sygdomme. Det er derfor vigtigt at få vaccineret sin kanin mod de sygdomme de er udsat for at kunne blive smittet med. Det drejer sig om følgende sygdomme; 

·         Myxomatose (Kaninpest)

·         Rabbit Haemorrhagic Disease (Består af flere forskellige vira) (RHD)

·         Rabbit Viral Haemorhagic Disease type 2 (RVHD2)

·         Viral Hemorrhagic Disease (VDH) 

·         Kaningulsot 

De er alle alvorlige smitsomme virussygdomme, som er dødelige for kaniner. Kaninpest kan blive spredt via myg, men også gennem direkte kontakt mellem kaniner.
RHD, VDH, kaningulsot og RHDV2 bliver spredt via kontakt mellem kaniner, ved kontaktoverflader eller andet udstyr til kaninerne såsom f.eks.  vand- og madskåle, inficerede seler osv. 

Jeres kanin kan beskyttes mod sygdommene ved regelmæssig vaccination 1 gang om året. Man kan sammen med vaccinationen få udført et sundhedstjek på kaninen for at sikre sig kaninen er som den skal være. Vi klipper også gerne klør på kaninen, samt tjekker tænderne. 

Tandbehandling

Tænderne hos kaniner vokser hele livet. Forvoksede tænder er smertefuldt for dyret, og det kan skyldes overbid/underbid, forkert fodring eller kræsenhed.

Forvoksede tænder er vigtigt at få behandlet eller gjort noget ved, da det ellers kan medføre at kaninen/gnaveren ikke vil kunne spise ordentligt og derfor risikere gå ned i vægt. I værste fald kan tænderne blive så forvokset, at det bliver uopretteligt, og kaninen så skal aflives.

Forvoksede tænder behandles ved de slibes ned. 

Neutralisation af kaniner 

Når det kommer til neutralisation af kaniner, kan der opstå tvivl om, hvorvidt det er fornuftigt eller nødvendigt. Har man kun 1 kanin kan det være nærliggende at tro, at der ikke er nogen grund til at neutralisere. Men neutralisation af kaniner er faktisk vigtigere, end man måske går og tror. Kaninens store formeringsevne er den mest åbenlyse begrundelse. Selv garvede dyrehandlere/avlere kan lave fejl i forbindelse med kønsbestemmelse, og så kan to “hankaniner” hurtigt blive til rigtig mange kaniner, som så må lade livet, hvis der ikke kan findes nye hjem til dem. 

Der er også mange andre fordele ved at neutralisere sin kanin, også selvom man kun har én kanin. Fordelene er listet her nedenfor:

·         Kaninen vil sandsynligvis leve betydeligt længere. Hos de ikke-neutraliserede hunkaniner er der over 80% risiko, for at de kan udvikle livmoderkræft. Samtidig vil kaninen være langt mindre frustreret af hormoner, hvilket generelt vil have en positiv betydning for hendes velfærd.

·         Neutralisation gør det også betydeligt lettere at renlighedstræne/bakketræne kaninen. Intakte kaniner er kendt for at strinte, mens neutraliserede kaniner som regel kan blive helt renlige.

·         Efter neutralisation vil kaniner generelt bliver mere snakkesalige og mindre destruktive. Intakte kaniner har større tendens til at gnave i møbler, paneler og tapet.

·         En sidste vigtig fordel ved neutralisation er, at det giver mulighed for at bonde kaninen med en anden kanin. For mange ejere er der intet bedre end at se og opleve et kaninpar ligge i ske og putte. For at dette kan ske forudsætter det, at begge er neutraliserede, da kaninerne ellers vil forsvare deres territorium aggressivt.

Vælger man at få neutraliseret sin hankanin og samtidig har en hunkanin derhjemme, er det meget vigtig at huske, at hankaninen stadig kan have levende sædceller tilbage i nogle uger efter kastrationen, og derfor ikke bør sættes sammen med hunkaninen før tidligst 4 uger efter operationen.

Hvordan foregår neutralisation af kaniner hos os? 

Neutralisation af kaniner hos os foregår ved, at vi modtager jeres kanin til indlæggelse om morgenen gerne kl. 08 på klinikken i Vildbjerg. Kaninen skal ikke fastes forud for indlæggelsen, da det er vigtigt at fordøjelsen holdes i gang, og derfor beder vi jer medbringe en lille ”madpakke” med foder, grøntsager eller hø, som jeres kanin er glad for. På klinikken vil en af vores veterinærsygeplejerske tage imod jer og gennemgå dagens forløb samt besvare eventuelle spørgsmål. Selve operationen bliver udført om formiddagen, og jeres kanin kommer hjem igen samme eftermiddag.

Ved hjemsendelsen oplyser en veterinærsygeplejerske om den videre pleje og smertestillende behandling derhjemme i dagene efter operationen. 

Har du nogen spørgsmål eller ønsker du at booke tid til din kanin eller gnaver, er du velkommen til at kontakte klinikken på telefonen 97131911. 

Kontakt os på
eller skriv til os på
kontakt.trehoeje@vetgruppen.dk
×
Menu
Ring op