Skip to main content
Tilbage til vetgruppen.dk
24/7 vagt telefon: 7040 5040

5 typer, der fejlvurderer deres kæledyrs tænder. Er du en af dem?

Der er kommet mere fokus på tandproblemer hos hunde og katte de seneste år. Alligevel oplever jeg, at flere af mine klienter ikke besidder den rette viden og desværre begår de samme fejl. Måske kender du typen?

Som tanddyrlæge oplever jeg et stigende antal af kæledyr med tandproblemer og tandsygdomme. Hunde og katte, der har brug for hjælp til alt fra tandrens til tandekstraktion. Men mange af mine tandpatienter skulle slet ikke have været til tandlæge, hvis det stod til deres ejere. De kunne ganske enkelt ikke se problemet og dermed nødvendigheden af et tandjek eller en tandbehandling – før jeg forklarede dem sammenhængen.

I dette blogindlæg gennemgår jeg fem typer af klienter, der begår nogle af de mest klassiske misforståelser:

1: Alt-ser-jo-fint-ud-typen

Flertallet af tandsygdomme og tandlidelser hos hunde og katte optræder under gummerne. Derfor har du ikke selv en chance for at opdage dem: En regelmæssig klinisk tandundersøgelse og tandrens er derfor nødvendig.

Et tandtjek er vigtigt for at opdage tandbylder, tandkødsbetændelse, parodontose, knækkede tænder og så videre. Men den vigtigste årsag til at foretage et regelmæssigt tandtjek er faktisk at vurdere og bremse den systemiske spredning af bakterier, før de forgrener sig til andre områder i kroppen som nyrer, lunger og hjerte. Behandling af de områder er mere omfattende for både dyr og økonomi end et regelmæssigt tandtjek.

2: Den-spiser-jo-typen

Hunde og katte signalerer sjældent, at de har tandpine. Deres instinktive adfærd er ikke at vise tegn på svaghed. Din hund eller kat kan derfor sagtens have meget ondt, selvom smertetærsklen er højere end hos os mennesker.

”Jamen, den har jo ikke haft problemer med at spise sit foder!” er en klassisk respons, når jeg eksempelvis konstaterer knækkede tænder hos en hund. Og jeg kan sagtens forstå reaktionen. Men det skal vitterlig være omfattende før, at din hund eller kat stopper med at spise. Derfor er en tom madskål ikke en indikator for, om dit kæledyr har tandproblemer eller ej. Jeg har endda oplevet en hund, der fortsatte med at tygge kødben, selvom den havde to knækkede kindtænder. Det er næsten ikke til at begribe den smerte, den må have haft.

3: Dårlig-ånde-er-jo-normalt-typen

”Hunde skal da lugte dårligt ud af munden!”

Nej. Det er en myte og desværre aldeles forkert.

Dårlig ånde – også kaldet Halitosis – er et tydeligt tegn på, at dit kæledyr har brug for at komme til dyrlægen og få en udredning af årsagen til den ubehagelige lugt.

Størstedelen af tilfælde med dårlige ånde skyldes bakteriebelægninger og foderrester, der klæber sig til tænderne. Både dyr og mennesker har masser af bakterier i mundhulen, hvor de har et gunstigt miljø for at udvikle sig på grund af fugt og varme. Bakterier kan give mange tandproblemer, hvis de ikke bliver fjernet. Derfor er det vigtigt, at du børster dit kæledyrs tænder.

Dårlig ånde kan også opstå som følge af infektion i munden som paradentose og gingivitis.

Dårlig ånde kan også være resultatet af systemiske sygdomme – nogle gange noget som enkelt som maveproblemer, men også andre helbredsproblemer som for eksempel diabetes.

4: Den-har-jo-ingen-løse-tænder-typen

En krone kan være fuldstændig intakt, men alligevel have en knækket tandhals eller i værste fald være helt undermineret. Kun tandrøntgen kan derfor give et komplet billede af den komplette tilstand.

Særligt katte lider af Tandresorptioner (TR), der stille nedbryder tænderne fra tandspidsen og op. I værste fald er tanden allerede så opløst, at man kan se en ru og hullet overflade på tanden.

Man vurderer, at cirka halvdelen af alle katte lider af TR, men årsagerne kan være mange og er endnu ikke forsket i bund.

Hvis din kat først har fået en TR i en tand, er der desværre ofte tendens til, at flere af tænderne er angrebet. Derfor kan det ofte være fornuftigt at trække flere af tænderne ud – og din kat kan sagtens fange både levende mus og tøjdyr med munden alligevel.

5: Den-er-jo-ikke-ked-af-det-typen

Mange hunde og katte lider desværre i stilhed, fordi de ikke viser synlige tegn på smerte. Mange ejere tillægger det alderdomstegn, hvis deres kæledyr er blevet mere sløvt og asocialt med årene. Men nogle gange skyldes den ændrede adfærd en nagende tandpine.

”Det er en helt anden kat!” er en typisk reaktion, jeg hører efter, at jeg fjernet rådne eller knækkede tænder.

Lars, Dyrlæge

×
Menu
Ring op
Mail