Skip to main content
Tilbage til vetgruppen.dk
24/7 vagt telefon: 7040 5040
 • Er du (helt) sikker på, at du ikke kan forbedre dit kæledyrs liv og levealder?

  Det er meget forskelligt, hvornår hunde og katte bliver defineret som seniorer. Race, alder og vægt er blot nogle parametre. En ting kan vi dog hurtigt blive enige om – vores kæledyrs liv er alt for korte.

Tips til seniorkatten og seniorhunden

Jeg elsker mit job som dyrlæge. Flere gange om ugen er jeg så heldig at få lov til at være med til at redde dyr og bringe dyreliv til verden. Desværre er aflivninger også en naturlig del af jobbet, selvom jeg generelt oplever, at mine ældre patienter bliver ældre. En af årsagerne er, at du som ejer, er blevet bedre til at passe på dit kæledyr.

Alligevel oplever jeg også, at mange ejere ikke er bevidste om de krav, som en ældre hund eller kat har. Derfor fik jeg lyst til at skrive dette blogindlæg.

Jo ældre dit kæledyr er, jo hyppigere skal helbredet tjekkes

Da du fik din hvalp eller killing, var du naturligt meget opmærksom på dit kæledyrs helbred og fysiske og mentale udvikling. Derfor fulgte du også troligt alle råd med sundhedstjek, vacciner og meget mere.

Men kæledyr over seks-syv år kræver faktisk lige så meget opmærksomhed som hvalpe og killinger.

Måske endda næsten mere?

Få tjekket dit seniorkæledyr to gange om året

Den bedste vej til at forebygge aldersrelaterede sygdomme og lidelser – og dermed forlænge dit kæledyrs levetid – er ved at gennemføre regelmæssige helbredstjek.

Men hvor ofte er det nødvendigt?

Mange klienter tænker naturligt nok, at øget træthed, lavere aktivitetsniveau og mindre muskelmasse er forventeligt med alderen. Men det kan også være symptomer på sygdom.

Jo, det er da rart at ligge i hundekurven – eller på sofaen – og slumre dagen væk. Men hvad nu, hvis din hund eller kat i virkeligheden er fuld af smerter på grund af dårlige tænder, dårlige led eller dårligt hjerte? Det er næsten ikke til at bære, vel?

Hos Dyrehospitalet Heden anbefaler vi minimum to sundhedstjek om året til seniorpatienter, da risikoen for flere lidelser og sygdomme stiger i takt med at immunforsvaret gradvist svækkes.

Et helbredstjek giver vished. Et helbredstjek er omsorgsfuldt.

Hyppige aldersrelaterede seniorsygdomme hos kæledyr

Nogle af de mest hyppige former for aldersrelaterede sygdomme er:

 • Diabetes
 • Cancer
 • Gigt
 • Nyrelidelser
 • Leversygdomme
 • Hjertesygdomme
 • Stofskiftesygdomme

Som abonnement af vores Vetplan får du automatisk gratis helbredstjek plus ubegrænset antal af konsultationer.

Hvad bør et seniortjek af kæledyr minimum indeholde?

Det er vigtigt, at du er opmærksom på, at din dyrlæge ikke kun nøjes med et klinisk tjek af dit kæledyrs ører, øjne, tænder, led, poter og så videre, men også tager blodprøver – også selvom din hund eller kat ikke har umiddelbare tegn på sygdom.

En blodprøve kan for eksempel give svar på, om din hanhund har forstørret prostata, men også i hvilket stadie.

Vidste du, at 8 ud af 10 hunde over 5 år har forstørret prostata?

Og at alle racer er lige udsatte?

Husk, selvom din hund viser sig at have forstørret prostata, betyder det ikke nødvendigvis, at det er farligt. Men det vil altid være smertefuldt og generende for din hund. Derfor er det klogt at få vished om udviklingen, så din hund eventuelt kan få medicin – og det kan en blodprøve hurtigt give svar på.

Vi anbefaler, at dit seniorkæledyr jævnligt får taget blodprøver og blandt andet tjekket:

 • Lever
 • Nyre
 • Stoftskifte

Derudover bør din dyrlæge også rådgive dig omkring vægt, parasitter og vacciner. Din ældre hund har mindst lige så stor risiko for smitte – hvis ikke større – da immunforsvaret stille bliver svækket.

Hvilken diæt skal du vælge til din seniorkat eller seniorhund?

Vi anbefaler blandt andet foderet Veterinary HPM Joint til seniorkatten og seniorhunden, der hjælper med at holde vægten, støtte led og styrke immunforsvar.

Derudover kan tyggebidderne Flexadin Advanced og kosttilskuddet Flexadin PLUS være et godt supplement, hvis dit kæledyr har gigt. De indeholder blandt andet E-vitamin, der forbygger degenerering af ledbrusk.

Spar 20% på foder hos Dyrehospitalet Heden

Som medlem af vores abonnementsordning Vetplan får du 20 procent rabat på Veterinary HPM foder + en masse andre fordele og rabatter.

Se listen over rabatter med Vetplan

Book Sundhedstjek

Har dit kæledyr fået et øjentjek?

Har du bemærket, om dit kæledyr blinker med øjnene? Er øjet rødt? Eller har det tendens til flåd? Så vil en øjenundersøgelse hos vores dygtige øjenpaneldyrlæge være fornuftig. Ved alvorlige øjensygdomme er tid en faktor for at nå at redde synet.

×
Menu
Ring op
Mail