Skip to main content
Tilbage til vetgruppen.dk
24/7 vagt telefon: 7040 5040
 • Har min hund eller kat spist for meget chokolade?

  Du ved allerede, at chokolade er giftigt for dit kæledyr. Men hvor farligt er det egentlig? Denne guide giver overblik over de forskellige typer af chokolade!

  Vi danskere elsker chokolade og spiser mere og mere af det. I gennemsnit spiser vi over syv kilo chokolade hvert år. Den bedrift placerer os blandt nogle af de største chokoladeelskere i verden.

Ny analyse viser desuden, at vi foretrækker chokolade med et høj kakaoindhold i Danmark. Tallet skal helst være minimum 65 procent og gerne 80 procent. Ved højtiderne viger de mørke plader dog ofte til fordel for billigere varianter, fordi vi bliver forført af glitrende indpakning og andre sukkerholdige traditioner. Men generelt er andelen af den mørke chokolade steget gennem de sidste fem år. Den situation bør du være opmærksom på som kæledyrsejer.

Chokolade er farligt for kæledyr

Du ved sikkert allerede, at chokolade er farligt for dit kæledyr. Årsagen er, at chokolade indeholder Theobromin, der er giftigt for både hunde og katte. Typisk, er de fleste katte dog så kræsne, at de vender halen til ukendt mad. Men vær varsom alligevel, hvis det er sådanne poter, du har i huset, da katte ofte også er meget nysgerrige og legesyge – ikke mindst hvis chokoladen er gemt i knitrende emballage.

5 faktorer der afgør graden af fare

Det er desværre ikke usædvanligt, at vi får opkald i vagten med bekymrede dyreejere, fordi deres kæledyr har spist chokolade.

Der er dog flere forhold, der bestemmer situationens alvor:

 1. Hvilken type af chokolade har dit kæledyr spist?
 2. Hvor meget chokolade har dit kæledyr spist?
 3. Kan du finde emballagen?
 4. Hvor meget vejer dit kæledyr?
 5. Hvornår har dit kæledyr spist chokoladen?


Lad mig uddybe:

Pas på mørk chokolade

Mængden af Theobromin er højest i mørk chokolade. Derfor skal du være ekstra omhyggelig med at gemme de delikate plader med 70 og 80 procent kakao for nysgerrige snuder. Kogechokolade og rent kakaopulver er værst. Se andelen af Theobromin i forskellige chokoladetyper nederst.

Læg låget på gaveæsken

Pas på med at lade en gaveæske med chokolade stå fremme, selvom den indeholder flødechokolade og praliner. Selv en mindre mængde mælkechokolade kan give ubehag og dårlig mave. Værst er det, hvis du har en lille hund eller kat, der har spist en hel æske chokolade. Her bør du kontakte dyreklinikken med det samme.

Hvor er chokoladepapiret?

Chokoladen i et Kinderæg er ikke så farlig, da indholdet af Theobromin er meget lille. Det gule plasticæg er derimod værre. Det samme gælder anden emballage, da det kan sætte sig fast bag den bløde gane, skabe irritation i mavesækken eller sætte sig fast i tyndtarmen. Hvis du ikke ved, om din hund eller kat har slugt emballagen, kan du i værste fald stå med både en chokoladeforgiftning og et generende fremmedlegeme, der skal opereres ud. Kontakt i så fald dyrlægen hurtigst muligt.

Store hunde kan også blive syge

Dit kæledyrs vægt afgør graden af forgiftning. Jo mindre kropsvægt, jo mindre chokolade kan dit kæledyr tåle. En kvart Guldbarre på 25 gram kan forgifte en hund eller kat på cirka 2 kilo. En plade Marabou på 200 gram kan forgifte en hund på 20 kilo.

Kontakt dyrlægen hurtigst muligt

Hvis du kommer til dyrlæge senest to timer efter, at dit kæledyr har spist chokoladen, kan vi nå at hjælpe. Vi giver et brækmiddel og tjekker organerne. Hvis du er det mindste usikker, anbefaler vi dig at ringe.

Hvad kan der ske ved en forgiftning?

De første typiske tegn på forgiftning er hyperaktivitet.En stor andel af Theobromin kan dernæst forårsage:

 • Hjertebanken
 • Epileptisk anfald
 • Irritation af mave og tarm
 • Indre sår og blødninger i mavesækkens slimhinde
 • Hjerteanfald

Der går op til 20 timer før, at Theobromin er udskilt af kroppen.

Andelen af Theobromin i forskellige typer af chokolade:

Mælkechokolade: 44-66mg pr. 28,35g chokolade
Mørk chokolade: 450mg pr. 28,35g chokolade
Kakao og kogechokolade: 150-600mg pr. 28,35g chokolade

 

Kilde:
Analyse om salg af chokolade i COOPs butikker
Fyens.dk marts 2018

×
Menu
Ring op
Mail