Skip to main content
Tilbage til vetgruppen.dk
24/7 vagt telefon: 7040 5040
  • Ny, præcis og hurtig måling af ægløsning til hunde

    Nu kan vi hjælpe med en avanceret progesteronmåling, så du kender det bedste tidspunkt for parring eller inseminering af din hunhund og kan reagere inden for kort tidsrum. Vi er endnu kun få dyreklinikker, der tilbyder denne metode i Danmark.

Reproduktion

Drømmer du om, at din hund skal have hvalpe for første gang? Eller er du allerede en seriøs og professionel avler? Så bruger du sikkert en masse tid på at udregne tidspunktet for ægløsning for din tæve.

Tidspunktet for ægløsning er individuel fra hund til hund, lige som der er stor forskel på, hvornår en tæve oplever sin første løbetid. Nu kan vi hjælpe dig med at finde det perfekte tidspunkt for parring, så du ikke misser den korte periode for optimal frugtbarhed. Det sker med vores nye udstyr i vores laboratorium.

Hvornår kommer min hund i løbetid?

Nogle tæver vokser hurtigt og bliver hurtigt kønsmodne. Andre er længere tid om deres udvikling.

Små hunderacer bliver typisk kønsmodne, når de er 6-8 måneder. Mellemstore racer er ofte 8-12 måneder. De største hunderacer kan blive op til 12-24 måneder før, de oplever deres første løbetid.

Vi fraråder, at du lader din hund avle i sin første løbetid, da en drægtighed kan hæmme tævens vækst. Derudover er der større risiko for besværet fødsel, hvis hunden ikke er udviklet fysisk. Dertil kommer psyken. Unge hunde kan blive udfordret af at skulle varetage hvalpe tidligt.

Læs også: Reproduktion: Få hjælp til optimal parring, drægtighed og fødsel

Det optimale tidspunkt for parring

Der er store forskelle på den hormonelle cyklus – og ikke mindst varigheden af den. Men flertallet af tæver har to løbetider om året. Ofte vil racen påvirke løbetidens frekvens og længde.

Hver løbetid kan inddeles i flere stadier. Det optimale peak er typisk kun 2-4 dage og ligger ofte halvvejs i løbetiden. Men længden kan meget vel være både kortere og længere og tidspunktet i løbetiden kan let variere – og dermed chancen for drægtighed ditto.

Måling af progesteron øger chancen for drægtighed

Der er altså mange variabler, der bestemmer både frugtbarhed og chance for drægtighed hos din tæve.

Mange dyreklinikker tilbyder vaginale skrab af til afgøre, hvornår hunden har ægløsning. Den metode giver desværre ikke en præcis måling af progesteron, som er det hormon, der bliver produceret fra ægget i æggestokken.

Niveauet for progesteron er på sit højeste ved ægløsning. Det er derfor dét tal, vi er interesserede i at finde frem til.

Vores nye apparat gør det muligt at fastsætte det optimale tidspunkt for parring og inseminering ved hjælp af en blodprøve af det præcise progesteronniveau.

Sådan foregår en progesteronmåling

Første måling inkluderer et sundhedstjek samt en gynækologisk undersøgelse. Derefter tager vi en blodprøve, som vi behandler i vores nye analyseapparat.

Efter blot få timer – og nogle gange meget før – kender vi den eksakte progesteronværdi.

Denne metode er derfor en sikker og effektiv metode til at finde det optimale tidspunkt befrugtning.

Du er meget velkommen til at ringe til os høre nærmere på telefon 70405040.

Lars, Dyrlæge

×
Menu
Ring op
Mail