Skip to main content
Tilbage til vetgruppen.dk
24/7 vagt telefon: 7040 5040
 • Nytårsangst hos kat er ofte overset

  Katte trives bedst med faste ritualer i deres trygge territorium. Derfor er de også yderst sårbare for angst og stress, når der er forandringer i miljøet. Men din kat kan være god til at skjule det.

Katteadfærd

I de mere end 15 år jeg har været dyrlæge, har vi hvert år haft fokus på hunden op til nytår. Det er derfor også en tradition, at mange hundeejere kommer på klinikken for at forebygge angst og nervøsitet med feromoner, adfærdstræning, specialdiæt og kosttilskud allerede i november. Og hvis det ikke virker, får de udleveret beroligende medicin til deres hunde i dagene op til årsskiftet.

Men hvad med katten?

Er den ikke også bange?

Jo bestemt – og måske er den endda den af vores firbenede venner, der er allermest angst, når fremmed lys og fremmede mennesker, lyde og lugte invaderer territoriet?

Katte viser sjældent synlige tegn på stress

Måske tænker du umiddelbart, at din kat ikke har brug for særlige hensyn, da den blot gemmer sig eller løber væk og kommer tilbage, når reservatet er roligt igen. Isolation er dog netop et signal om, at forandringerne gør den nervøs, bange, desorienteret eller stresset.

Det er dog uden tvivl indekatten, der er mest udfordret og ofte bliver ramt af panik. Prøv at tænke på, hvordan selv knaldet fra en lille bordbombe overrasker dig hver gang – selvom du endda er beredt på, at lyden kommer. Hvordan mon din uforberedte kat så ikke har det? Nok ikke så festligt som du…

10 tegn på at din kat er bange

Alle katte er individuelle. Derfor er der også store forskelle på, hvordan katte viser symptomer på angst eller stress. Få katte vil være upåvirkede. Flertallet er yderst sensible over for uforudsigelige hændelser.

Tegn på angst eller uro:

 1. Gemmer sig
 2. Miaver
 3. Store pupiller
 4. Savler
 5. Ekstrem soignering
 6. Lægger ørerne ned
 7. Halen mellem benene
 8. Tisser uden for kattebakken
 9. Ingen appetit
 10. Sætter fugtige potespor på gulvet

Bemærk! Opdager du et af disse tegn andre tider på året? Så bør du kontakte dyrlægen, da det kan være symptom på sygdom.

5 gode råd til at forebygge nytårsangst hos kat

Det simple råd vil naturligvis være helt at undgå at holde et brag af en nytårsfest i hjemmet. Det er dog nok også de færreste, der gør det med en kat i hjemmet. Når det er sagt, kan selv besøg af fremmede få pels og knurhår til at sitre. Derfor får du her nogle tips til at gøre det mere trygt for dit vanedyr.

 • Nr. 1: Fortæl dine gæster, at din kat er nervøs og ofte finder fremmede overvældende. De bør derfor ikke opsøge din kat, men lade den komme til dem. Lad eventuelt dine gæster give din kat en godbid, hvis den nærmer sig. Du kan også træne din kat i at takle gæster. Start med en person – og gerne en stille type.
 • Nr. 2: Sørg for, at din kat har et skjulested, hvor den har adgang til mad og drikke. Introducér eventuelt transportkassen i god tid som en tryg hule. Sæt den gerne højt, men sikkert.
 • Nr. 3: Spray med naturlige og beroligende feromoner som Feliway i rummet og på din kats yndlingslegetøj eller tæppe. Selv en lille mængde har en stor effekt.
 • Nr. 4: Giv kosttilskuddet Anxitane, der består af tyggetabletter, som indeholder L-theanin. L-theanin er udvundet af grøn te, der har en beroligende effekt uden at sløve. Gives to gange før festen. Første gang 12 timer før. Anden gang to timer før.
  Bonustip! Husk at holde fast i rutinen og giv din kat mad på samme tid som vanligt, selvom du får gæster.
 • Nr. 5: Høje og fremmede lyde kan trigge usikkerheden. Bring derfor støjniveauet så langt ned som muligt og spil gerne musik udviklet til katte. Træk også gerne gardinerne for, så du skærmer for lyd og lys.


Husk, du er altid velkommen til at ringe eller komme forbi, hvis du har brug for et godt råd.

Lars, Dyrlæge

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Hvis du tilmelder dig vores nyhedsbrev, sender vi dig vores nye guide til 13 af de mest hyppige ulykker hos hund og kat.

Ja tak, jeg vil gerne tilmeldes nyhedsbrev og få e-bog

×
Menu
Ring op
Mail