Skip to main content
Tilbage til vetgruppen.dk
24/7 vagt telefon: 7040 5040
  • Guide: Derfor bør du ikke give dit kæledyr is

    Is er fristende og ikke mindst lokkende, når det er varmt. Men det kan være forbundet med stor fare at dele de frosne lækkerier med din hund eller kat. Læs hvorfor.

    Hvis du nu skulle få den tanke at dele din is med din hund eller kat – eller måske ligefrem købe en til dit kæledyr – så får du et par løftede pegefingre fra dyrlægen her. Den søde tanke er nemlig forbundet med en del farer.

En enkelt is skader vel ikke her i sommervarmen?

Jo, desværre. Nogle dyr er laktose intolerante (laktose-malabsorption). Derfor kan laktosen i mælken eller fløden i en gammeldags eller softice give mavegener. Tegn på laktoseintolerans kan være luft i maven, diarré, mavesmerter og opkast.

Der er også nogle kæledyr, der er allergiske over for mælkeprodukter – heraf mange hunde. Et studie af 278 hunde viste, at 55 af dem reagerede på mælkeprodukter. Det svarer til cirka hver 5. hund. Tegn på foderallergi er for eksempel skæl, kløe, rødme, irriterede slimhinder og infektion.

Endelig kommer der risikoen for chokoladeforgiftning – en oplagt risiko, hvis du overvejer at dele din chokoladeis eller mørke Magnum med din firbenede ven. Chokolade indeholder theobromin, som er giftigt for hunde og katte.

Guide: Har min hund eller kat spist for meget chokolade?

Sodavandsis er heller ikke en god idé

Nu tænker du måske: Jeg spiser altid kun sorbet eller sodavandsis. Så gælder advarslerne ikke mig. Jo, desværre.

En læskende sodavandsis er heller ikke klogt at dele med din hund eller kat. Desværre. Af flere grunde.

En sodavandsis er for det første fyldt med sukker, der kan give mavegener, men også risiko for fedme og diabetes – såfremt det går hen og blive en (dårlig) vane. Og husk, det er ikke din hund, men dig der vælger, hvad den skal have at spise…

Men det værste er, at nogle sodavandsis indeholder sødestoffet Xylitol, der kan give et pludseligt fald i dit kæledyrs blodsukker. Ved for høj indtagelse kan dyret miste koordinationsevnen og i værste fald dø.

De 13 mest farlige forgiftninger for hunde og katte

Hunde sluger ispinde hver sommer

Men så kan den måske blot lige slikke det sidste af ispinden? Heller ikke en god idé.

Hver sommer får vi desværre indleveret hunde, der har spist en ispind ved et uheld. Mange ejere tænker, at en lille ispind ikke gør skade at gumle på, når hunden er vant til at bide i store pinde og grene ved leg. Men de kan alle være et farligt bekendtskab.

Derfor oplever vi desværre hunde med splintrede ispinde, der enten har gjort skade på spiserør og tarm eller lagt sig som et generende fremmedlegeme i maven. Og så er der ingen anden udvej end at operere.

Symptomer på at din hund har spist en ispind

  • Kaster op
  • Har manglende appetit
  • Er nedstemt

Hvad kan du så give din hund eller kat i varmen?

Vores autoriserede veterinærsygeplejerske, Karina Märcher Egholm, har testet hjemmelavet is med Oralade.

Oralade er et flydende kosttilskud, der især er velegnet til at forebygge dehydrering, når det er varmt eller dit kæledyr skal være ekstra aktivt i forbindelse med jagt, løb og så videre. Smagen af kylling gør, at selv en kræsen kat vil slubre med vellyst.

Guide til is med Oralade

Lars, Dyrlæge

Det er let at skifte dyrlæge

Er du usikker på, om din dyrlæge giver dig den bedste og ypperste behandling? Så er det let at skifte dyrlæge til os. Book en tid på telefon 70405040. Så sørger vi for at rekvirere din journal hos anden dyrlæge.

Kontakt os

×
Menu
Ring op
Mail