Skip to main content
Tilbage til vetgruppen.dk
81 81 77 81

BOAS

Brachycephalt syndrom

Rigtig mange danske familier består også en hund, og mange af dem er af de kortsnudede racer. Dette er bestemt ikke tilfældigt, da hunde af disse racer ofte er skønne og kærlige familiehunde med en stor personlighed!

Symptomerne

Hunde med brachycephalt syndrom vil i større eller mindre grad have besværet vejrtrækning.

Dette vil resultere i en række forskellige symptomer:

  • Snorken
  • Hoste
  • Synkebesvær
  • Motionsintolerance
  • Cyanose (blåfarvning af tunge og tandkød)
  • Kollaps, sfa. af iltmangel.

Særligt sommerperioden kan være hård og mange oplever hedeslag. Dette skyldes at hunde ikke sveder, men i stedet halser for at køle ned. Når luftvejen er mindre end de burde, vil muligheden for at køle desværre også mindskes.

Hvad er brachycephalt syndrom (BOAS)?

Kortsnudet hunderacer kaldes også for brachycephale racer. Når kraniet bliver kortere, giver det også mindre plads til andre ansigtstræk og strukturer i hovedet. For eksempel vil brachycephale hunde have større tendens til at udvikle underbid, mange hudfolder over næseryggen, udstående øjne mv. 

     BOAS er en forkortelse for “Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome”. Dvs. at den trange plads i kraniet, medfører at næse og svælg bliver sammenpresset og dermed resulterer i mindre plads til strukturerne deri. 


Syndromet består af en eller flere af følgende tilstande: 

  • Forsnævrede næsebor
  • For lang, blød gane
  • Udposning af luftposerne i struben
  • Forsnævret eller sammenklappet luftrør

Behandlingen

For at afhjælpe hundens vejrtrækningsproblemer, vil behandlingen være at så vidt muligt normalisere forholdene i luftvejene. Under fuld narkose man vil kunne afkorte den for lange, bløde gane, udvide næsteborene og evt fjerne luftsækkene. 

Mange hundeejerer frygter forståeligt nok for at deres kortsnudede ven skal i narkose. I vetgruppen har vi stor erfaring med de brachycephale hunde der skal i narkose og moderne udstyr til operationen.
      Vi er stolte over at være et af de få klinikker i Danmark, der bruge laser til BOAS operationer. Laserens skære og standser blødning i samme snit. Dvs. minimere risiko for blødning og kortere tid i narkose.

Vi anbefaler at hunden bliver opereret tidligt i livet. Hvis man på denne måde får skabt tilstrækkelig plads i de øvre luftveje, kan man forhindre følgetilstandene i at opstå. Prognosen er således bedst ved tidlig behandling.

Test om din hund har vejrtrækningsproblemer

Benyt vores online spørgeskema som indikator for, om din hund har behov for hjælp grundet vejrtrækningsproblemer.

Har din hund behov for en BOAS-operation?

Trin 1 af 3 - Om dig

Om dig

×
Menu
Skriv
Ring op