Skip to main content
Tilbage til vetgruppen.dk
81 81 77 81
  • Potefraktur

Potefraktur

Hunde eller katte der har været udsat for et traume eller hængt fast i noget med poten er i risiko for at frakturere en knogle i én af deres poter. Her vil de halte og have ondt. Ubehandlet kan det føre til forkert eller manglende sammenvoksning af knoglerne, som kan forårsage permanent halthed, samt dannelse af gigt. Derfor vil man i de fleste tilfælde stabilisere frakturen med en forbinding eller operation.

Sygdommen

Poterne har mange knogler, der bliver kaldt (meta)carpal knogler hvis det er på forbenene og (meta)tarsal knogler hvis det er på bagbenene. Frakturer af metatarsal, metacarpal, tarsal og carpal knoglerne er en ofte stillet diagnose, man typisk ser i forbindelse med traume eller hvis dit dyr har hængt fast i noget med sin pote. Du vil oftest opleve at dit dyr halter, ikke vil støtte på benet, have ondt og være hævet.

Diagnose

For at stille diagnosen vil din dyrlæge typisk udføre en klinisk undersøgelse, se dit dyr gå og tage røntgenbilleder af den tilskadekomne pote. 

Prognose

Ved rettidig indgriben er prognosen god for at dit dyr kommer tilbage i fuld funktion og ikke har smerter fremadrettet. 

Sjældne komplikationer omfatter infektioner, implantatfejl af pins og ståltråd, fejljustering af frakturen og ved anlæggelse af bandage kan der ses trykskader og infektion i huden.

Kontakt os

På Valby Dyrehospital hjælper vi dig gerne, hvis din hund eller kat har været udsat for et traume og nu er halt på det ene ben. Hvis du ønsker yderligere information, er du altid velkommen til at kontakte os.

Behandling

Ud fra røntgenbilleder vil dyrlægen vurdere, om frakturen er operationskrævende eller ej.  Dette bliver vurderet ud fra hvilke knogle der er frakturerede og om frakturen er forskudt.

Hvis frakturen ikke er operationskrævende, vil man typisk stabilisere benet og poten med en skinnebandage, som skiftes én gang ugentligt indtil bruddet er helet.

Genoptræning og efterforløb

Din dyrlæge vil give dig instruktioner, som nøje bør følges for at undgå komplikationer og for at opnå en hurtig heling. Operationssåret vil typisk blive kontrolleret efter 10 – 14 dage.

Bevægelse bør begrænses i minimum 6 uger efter operationen, hvor din hund typisk kun må luftes med snor og skal undgå aktivitet på trapper. 

Efter 6 uger vil man ved et opfølgende besøg hos dyrlægen få foretaget nye røntgenbilleder. Disse bruges til at vurdere knoglehelingen og er således afgørende for det fortsatte forløb. Nogle gange kræver det også en afsluttende operation, hvor man fjerner de  stabiliserende implantater. Dette besøg hjælper også med at fastslå, om det er sikkert at øge dit kæledyrs fysiske aktivitet og træningsniveauer, hvor dit kæledyr langsomt vil blive øget i motion over 4-8 uger.

Ring til os

Du kan bestille tid hos din dyrlæge i Valby ved at ringe til mandag-torsdag mellem 8.00 – 17.00 og fredag mellem 8.00 – 16.00 på telefon 81 81 77 81.

Ved akut sygdom kan du døgnet rundt ligeledes benytte telefonnummer 81 81 77 81. Vær dog opmærksom på vagttillæg uden for normal åbningstid.

Vi er her for at hjælpe!

Kontakt os

×
Menu
Skriv
Ring op