Skip to main content
Tilbage til vetgruppen.dk
81 81 77 81

KLOKLIP

PÅ HUND

Kloklip på hund

Hundens kløer svarer til vores negle. De er væsentligt mere solide end vores og formen er mere som en cylinder. Hunden bruger dem til at grave, holde fast i underlaget med og til at rive med i en eventuel slåskamp. Klokapslen, som er det yderste lag bestående af horn, kan være gennemsigtig eller sortpigmenteret. På den gennemsigtige klokapsel, kan man se et lille blodkar indenunder som en lyserød struktur. Lige ved siden af blodkarret ligger en nerve. Det er nerven der udløser smerte hvis man klipper kloen for kort, og det er blodkarret der bløder.

Hunden har kløer på alle sine tæer, og de tæer som er i berøring med underlaget bliver som oftest slidt. De kløer der sidder på vildt- eller ulvekloen er ikke i berøring med underlaget, og de skal derfor altid klippes regelmæssigt. Hvis hunden for eksempel går meget i skoven, bliver kløerne ikke slidt så meget, og derfor skal de klippes. Kløerne vokser rundt, og bliver de ikke slidt tilstrækkeligt eller klippet, kan de vokse ind i huden på poten under kloen, og forårsage smerte for hunden.

Hvornår klippes kløerne?

Som tommelfingerregel kan man bruge at kløerne skal klippes når hunden står op på alle fire, og kløerne rører underlaget. Det er meget forskelligt fra hund til hund hvordan kløerne slides, så gør det til en god rutine at holde øje med deres længde og form. Så kan du også samtidig holde øje med, om nogle kløer er flossede eller flækkede. Vildt- og ulveklo slides som sagt ikke på underlaget, så de skal klippes regelmæssigt ca. hver 3-4 uge.

Hvordan klippes kløerne?

Når du skal klippe kløerne, skal du bruge en klosaks, som er designet til at klippe den cylinderform som en klo har. Du kan købe klosaks hos din dyrlæge eller i en dyrehandel. Du skal bruge den rigtige størrelse til din hunds kløer.

Hvis klokapslen er gennemsigtig, kan du se hvor blodkar og nerven er. Du skal ikke klippe tættere på dem end 2-3 mm. Klip små bidder af kloen, og gerne skråt, så du beholder kloen lidt længere inde i centrum og derned mindsker risikoen for at klippe for langt. Hvis kapslen er pigmenteret, skal du være ekstra opmærksom og klippe små bidder af gangen. Når du er ved at være tæt på nerven, kan du typisk se en lille mørk prik på det nyklippede stykke. Det markerer, at nerven er tæt på, og at du ikke skal klippe mere af.

Hvis det bløder

Har du altså klippet for langt. Det kan syne af meget blod, men det er ligesom når vi mennesker skær os i blommen på fingeren.
Det kan være svært at stoppe blødningen og det er derfor
 en god ide at have noget blødningstoppende til kløer liggende. Det kan du købe der hvor du køber klosakse.

Bange for kloklip

Nogle hunde kan være meget bange for at få klippet kløer. Det kan skyldes, at de har haft en dårlig oplevelse hvor der blev klippet for langt, eller de kan være utrygge ved det, fordi de ikke blev vænnet til det fra hvalpealderen. Som ejer kan man også være utryg ved at skulle klippe kløer, og det kan din hund mærke. Kontakt os endelig, hvis du har brug for hjælp til at lære at klippe kløer, eller hvis du vil have os til at klippe kløerne.

Ring til os

Du kan bestille tid hos din dyrlæge i Valby ved at ringe til mandag-torsdag mellem 8.00 – 17.00 og fredag mellem 8.00 – 16.00 på telefon 81 81 77 81.

Ved akut sygdom kan du døgnet rundt ligeledes benytte telefonnummer 81 81 77 81. Vær dog opmærksom på vagttillæg uden for normal åbningstid.

Vi er her for at hjælpe!

Kontakt os

×
Menu
Skriv
Ring op