Skip to main content
Tilbage til vetgruppen.dk
81 81 77 81
  • Crista tibia avulsion

Crista tibia avulsion

I forbindelse med et traume til bagben hos unghunde, kan der ses en speciel fraktur kaldet “crista tibia avulsion”. Frakturen ses typisk hos hunde i vækst (ofte under 10 måneder). Dette skyldes at hunde i vækst, har svage vækstzoner. Ved traumer til bagbenet kan knoglefremspringet (crista) på skinnebenet (tibia) blive revet løs.Dette medfører symptomer som akut halthed og markante smerter. Ubehandlet resulterer det i, at knæet og benet ikke opnår normal funktion og hunden vil være permanent halt.

Sygdommen

Underbenet hos hund består af 2 knogler: fibula og tibia, hvor tibia er knoglen som er mest vægtbærende. På tibia sidder et knoglefremspring tæt ved knæet der mens hunden er hvalp skal vokse sammen med resten af knoglen. Derfor ser vi oftest denne sygdom hos unge hunde, der har været udsat for et traume, så fremspringet er blevet revet løs fra knoglen. Bliver dette fremspring ikke sat på plads igen resulterer det i dårlig funktion af knæleddet og benet.

Crista tibia er fæstepunktet for den store knæskalssene (patella ligamentet), der udspringer fra lårmuskulaturen (quadriceps). Hvis crista tibia får et traume og går løs i vækstzonen, vil trækket fra den store lårmuskel rive knoglefremspringet crista tibia væk fra tibia og dermed danne en avulsionsfraktur.

Diagnose

Dyrlægen vil lave en klinisk undersøgelse og ortopædisk vurdering  af din hund, som vil give dyrlægen mistanken om en crista tibia avulsion. Typisk vil man kigge efter hævelse over cristia tibia, smerter ved fleksion eller ekstension af benet samt om knæskallen sidder højere oppe på det ene ben i forhold til det modsatte. 

En endelig diagnose stilles ved at tage røntgenbilleder af knæleddet på din hund. Dette kræver en let bedøvelse.

Prognose

Prognosen for komplet heling og normal funktion af knæet er god ved rettidig indgriben og operation. 

 Sjældne komplikationer omfatter infektioner, fejl af knogleimplantater, og fejljustering af frakturen. Sjældent kan vækstzonen lukkes for tidligt, som kan have indflydelse på knæets funktion fremadrettet.

Behandling

Kirurgi er den eneste behandlingsmulighed for en crista tibia avulsionsfraktur, da den via knogleimplantater fikserer knoglefragmentet på sin normale position og modvirker trækket fra knæskalsenen. Operationen udføres under fuld narkose.

Røntgenbilleder foretages efter operationen for at vurdere implantatets position og kontrollere knoglens justering.

Genoptræning og efterforløb

Din dyrlæge vil give dig instruktioner efter operationen, som nøje bør følges for at undgå komplikationer og for at opnå en hurtig heling. Operationssåret vil typisk blive kontrolleret efter 10 – 14 dage.

Bevægelse og træning bør begrænses i 6 uger efter operationen, hvor din hund typisk kun må luftes med snor og skal undgå aktivitet på trapper. 

 Når avulsionsfrakturen er sammenvokset, vil knogleimplantaterne i nogle tilfælde fjernes igen ved en reoperation.

 Efter 6 uger vil man ved et opfølgende besøg hos dyrlægen få foretaget nye røntgenbilleder. Disse bruges til at vurdere knoglehelingen og er således afgørende for det fortsatte forløb. Derudover vurderer vi ud fra røntgenbillederne, om det er sikkert at øge dit kæledyrs fysiske aktivitet og træningsniveauer over 4-8 uger. 

 

På Valby Dyrehospital hjælper vi dig gerne, hvis din hund eller kat har været udsat for et traume og nu er halt på det ene ben. Hvis du ønsker yderligere information, er du altid velkommen til at kontakte os.

Ring til os

Du kan bestille tid hos din dyrlæge i Valby ved at ringe til mandag-torsdag mellem 8.00 – 17.00 og fredag mellem 8.00 – 16.00 på telefon 81 81 77 81.

Ved akut sygdom kan du døgnet rundt ligeledes benytte telefonnummer 81 81 77 81. Vær dog opmærksom på vagttillæg uden for normal åbningstid.

Vi er her for at hjælpe!

Kontakt os

×
Menu
Skriv
Ring op