Skip to main content
Tilbage til vetgruppen.dk
81 81 77 81
  • Korsbåndsruptur

Korsbåndsruptur

Knæleddet fungerer som et hængselled, det vil sige at det kan bøjes og strækkes i et plan, men der kan ikke forekomme rotation som i f.eks. hofteleddet. Knæleddet holdes stabilt af flere forskellige ledbånd heriblandt ledbånd der sikrer at underbenet ikke skrider udad eller indad i forhold til lårben (collaterale ledbånd). Inde i selve knæleddet findes korsbåndet. Korsbåndet består af to ledbånd der henholdsvis sikrer at underbenet ikke skrider fremad i forhold til lårbenet (forreste korsbånd) og at underbenet ikke skrider bagud i forhold til lårbenet (bageste korsbånd).

Sygdommen

Korsbåndsruptur (cruciatum ruptur) hos hunde er ofte en degenerativ lidelse, hvor korsbåndet svækkes over tid. Ofte ses der dog et akut traume, hvor de sidste ledbånds fibrer overrives og medfører at knæleddet er ustabilt. Ustabiliteten gør, at de to ledflader fra hhv. lårben og underben gnider mod hinanden og laver en steril betændelsestilstand i knæet. Dette medfører smerter og følgeskader såsom meniskskader, bruskskader og dannelse af gigt, hvis ubehandlet. Korsbåndsruptur (cruciatum ruptur) hos hunde er ofte en degenerativ lidelse, hvor korsbåndet svækkes over tid. Ofte ses der dog et akut traume, hvor de sidste ledbånds fibrer overrives og medfører et ustabilt knæ. Ustabiliteten gør at de to ledflader fra hhv. lårben og underben gnider mod hinanden og laver en steril betændelsestilstand i knæet. Dette medfører smerter og følgeskade, såsom meniskskader og hvis ubehandlet gigtdannelse. 

Diagnose

Korsbåndsruptur diagnosticeres ved at sammenholde historik og informationer på hunden med en grundig ortopædisk undersøgelse. Ofte kræver det røntgenbilleder og undersøgelse af hunden i mild bedøvelse for endeligt at bekræfte diagnosen. 

Behandling

Behandlingen for korsbåndsruptur afhænger af patienten og historikken, men er ofte en kombination af kirurgisk behandling og rehabilitering. Der findes flere forskellige teknikker til operation af korsbåndruptur, der afhænger af størrelsen af hunden, samt anatomiske forskelle i racer og individer. Derfor vælger ortopædkirurgen den kirurgiske løsning, der passer bedst til lige præcis din hund. 

Genoptræning og efterforløb

Restitutionsperioden for operation af korsbåndsruptur er ca. 8 uger og derudover skal man forvente en genoptræningsperiode på mellem 2 og 6 måneder fra den dag operationen er udført.

Prognose

Prognosen afhænger af patienten, samt varigheden af symptomer men er generelt god og de fleste hunde kan komme tilbage til et almindeligt aktivitetsniveau.

Ring til os

Du kan bestille tid hos din dyrlæge i Valby ved at ringe til mandag-torsdag mellem 8.00 – 17.00 og fredag mellem 8.00 – 16.00 på telefon 81 81 77 81.

Ved akut sygdom kan du døgnet rundt ligeledes benytte telefonnummer 81 81 77 81. Vær dog opmærksom på vagttillæg uden for normal åbningstid.

Vi er her for at hjælpe!

Kontakt os

×
Menu
Skriv
Ring op