Skip to main content
Tilbage til vetgruppen.dk
+45 86 10 95 55

VACCINATION

Dyrlæger for familiens kæledyr i Aarhus og omegn

VACCINATION AF HUND OG KAT
 

Vi anbefaler følgende vaccinationsprogram:

Hund:
Første vaccination som 8 uger, anden vaccination som 12 uger og tredje vaccination som 16 uger og revaccination ved 10-12 mdr.
Herefter anbefales 1 gang årligt.

Kat:
Første vaccination som 12 uger, anden vaccination som 16 uger og revaccination ved 10-12 mdr.
Herefter anbefales 1 gang årligt

Hund:
DHP: (Hvert 3. år)
– Hundesyge (Distemper)
– Parvovirus
– Hepatitis

L4: (1 gang årligt)
– Leptospirose (Smitter via. urin i vand)

BbPi: (1 gang årligt)
-Kennelhoste (Bordtella bronchiseptica og parainfluenza)

Kat:
Tricat/Ducat
– Katteinfluenza (Calici og Herpes virus – 1 gang årligt)
– Kattesyge (Hvert 3 år)

Vi laver altid sundhedseftersyn i forbindelse med vaccination, så vi sikrer at din hund/kat er rask når den bliver vaccineret.

Hvorfor anbefales vaccinationer:

Nogle dyr er modtagelige for smitsomme sygdomme tidligt i deres liv og har derfor gavn af at blive vaccineret allerede ved 8 ugers alderen. Andre dyr er beskyttede af moderdyrets antistoffer (MDA) på det tidlige tidspunkt og har først effekt af vaccination ved 12 ugers alderen eller senere. Præcist tidspunkt for vaccination af det unge dyr er svært at forudsige, men langt de fleste hvalpe bliver godt beskyttede, hvis de bliver vaccineret ved 8, 12 og 16 ugers alderen.

Killinger er beskyttet af moderdyrets antistoffer (MDA) i lidt længere tid end hvalpe og bør derfor vaccineres ved 12 og 16 ugers alderen. Derefter skal både hvalpe og killinger revaccineres mod disse smitsomme sygdomme én gang mere inden de fylder 1 år. Fra 1 års alderen og frem behøver dyrene ikke blive vaccineret mod alle sygdomme hvert år, da nogle af vaccinerne beskytter dyret i mindst 3 år og andre kun beskytter i 1 år.

Hvis dit dyr skal til udlandet, så tjek kravene på følgende link:
Fødevarestyrelsen rejse med kæledyr

Som minimum kræves der et gyldigt pas, som man får udstedt her på klinikken samtidig med at dit dyr bliver vaccineret mod rabies.

Lidt om de enkelte sygdomme som der kan vaccineres imod:

HUND:

Hundesyge:
Skyldes et virus, og sygdommen smitter direkte fra hund til hund. Sygdommen rammer især hvalpe og unghunde. Udbrud af hundesyge ses heldigvis kun af og til. (Vacc hver 3. år)

Parvovirus:
Skyldes et virus, som kan smitte både hunde og katte. Sygdommen rammer især hvalpe og unghunde. Parvo smitter dels direkte fra hund til hund og dels via smittede hundes efterladenskaber. Parvovirus er udbredt i Danmark, og virus kan overleve længe i omgivelserne. (Vacc hver 3. år)

Hepatitis:
Også kendt som smitsom leverbetændelse. Skyldes et virus. Sygdommen rammer især unghunde. Smitten sker fra hund til hund og via smittede hundes efterladenskaber. (Vacc hver 3. år)

Leptospirose:
Skyldes en slags bakterie og smitter via gnavere i vådområder. Sygdommen rammer hunde i alle aldre, og kan også smitte til mennesker. Leptospirose er udberedt over hele verden, og din hund kan pådrage sig smitten gennem urinforurenet vand.

(Første vacc 2 gange med 4 ugers mellemrum, derefter 1 gang årligt)

Kennelhoste:
Kennelhoste er fællesbetegnelsen for en række forskellige infektioner i hundens øvre luftveje. Kennelhoste rammer hunde i alle aldre, og er meget udbredt i Danmark. Smitten sker direkte fra hund til hund.

Vaccinen mod kennelhoste dryppes i hundens næsebor. (Vacc. hver år)

Rabies:
Også kendt som hundegalskab. Skyldes rabiesvirus og kan ramme alle slags pattedyr. Virus smitter kun direkte fra dyr til dyr gennem bid eller spyt. I Danmark findes rabiesvirus kun i flagermus og smitte fra flagermus til andre dyr er meget sjælden.

Skal du derimod have din hund med ud af landet, er der krav om rabies vaccination og pas. Vaccinen skal være 3 uger gammel før du kan rejse.

KAT:

Kattesyge:
Alvorlig virussygdom, der kan ramme katte i alle aldre, men især alvorlig for killinger. Virus udskilles i afføringen og smitter direkte fra kat til kat.

Katteinfluenza:
Katteinfluenza er en hyppigt forekommende virusinfektion i de øvre luftvje, forårsaget af enten hepesvirus eller calicivirus. Den kan smitte direkte fra kat til kat via sekret fra næse og øjne samt fra spyt. Alle katte kan rammes af sygdom, men især yngre og ældre katte.

Rabies:
Også kendt som hundegalskab, skyldes rabiesvirus og kan ramme alle slags pattedyr. Virus smitter kun direkte fra dyr til dyr gennem bid eller spyt. I Danmark findes rabiesvirus kun i flagermus og smitte fra flagermus til andre dyr er meget sjælden.

Følgende sygdomme kan der også vaccineres imod:

Skal din hund eller kat vaccineres med disse vacciner, skal du kontakte os i god tid inden, da de skal bestilles hjem.

HUND:

Borrelia:
Borreliose er en bakteriel infektion som overføres af skovflåten. Smitterisikoen kan findes overalt hvor skovflåten er.

Leishmania:
Leishmania er en protozoe (en lille parasit), som kan give alvorlige infektioner hos hunde og mennesker. Sygdommen overføres ved bid fra sandfluer og er meget udbredt i middelhavsområdet. Danske hunde bliver derfor kun smittet i forbindelse med udlandsrejser.

KAT:

Chlamydia:
Chlamydophila felis er en bakterie, der giver øjenbetændelse og forkølelse hos katte. Sygdommen er ret smitsom og sker ved direkte kontakt.

Leukæmi:
Katteleukæmi er en virussygdom, der er et problem i visse områder af landet. Smitte sker især med spyttet. F.eks. når katte slikker eller bider hinanden.

×
Menu
Ring op
Mail
Online Booking