OPERATIONER
Dyrlæger for familiens kæledyr i Grenå og på Djursland
OPERATIONER
Vi har mange års erfaring med operationer af smådyr og kæledyr.
Trygge rammer under vores operationer
Når du indleverer dit kæledyr til operationer hos os er I i trygge rammer. Vi har uddannet personale, som hele tiden sikrer, at din hund eller kat har det godt. Før, under og efter operationen bliver dyret fulgt nøje. Vi har anæstesiapparater og avanceret udstyr som monitorerer alt fra iltmætning i blodet, blodtryk, hjerterytmen, temperatur mm. Der er en veterinærsygeplejerske med under hele operationen, som holder øje med narkosen. Dyrlægen kan dermed koncentrere sig 100% om selve operationen.
I menuen kan du læse nærmere om et udvalg af de operationer vi udfører her på dyrehospitalet.
Narkose
At lægge en hund/kat i narkose indebærer altid en risiko for dyrets liv, men den er meget lille. Vi bedøver og opererer mange dyr hver dag på Grenå Dyrehospital, og vi har derfor stor erfaring indenfor området. Der findes forskellige medikamenter at bedøve dyrene med, og hver gang en hund/kat skal i narkose vælger dyrlægen det, som han/hun vurderer egner sig bedst til dyret og den forestående operation. Hundens/kattens kredsløbsparametre og helbredstilstand betyder noget for dyrets overlevelse under narkosen, og derfor bliver et hvert dyr undersøgt før bedøvelse. Hvis man ønsker det, kan dyrlægen lave en blodundersøgelse før operationen, som kan sige noget mere præcist om organernes funktionsevne og kredsløbsparametrene. En blodprøve kan ikke vise om dyret kan tåle det specifikke bedøvelsesmiddel.
Vi sørger altid for at dit kæledyr får tilstrækkeligt, men mindst muligt narkosemiddel.
Størstedelen af vores patienter får ilagt et venekateter ved indlæggelsen, som giver os direkte adgang til blodbanen. Dette er både til at indgive narkosemiddel i og som sikkerhed i tilfælde af akutte situationer. Under de fleste operationer giver vi desuden væskebehandling i dette venekateter som en forebyggende instans. I visse tilfælde kan være nødvendigt at indgive en større mængde væske hvis for eksempel blodtrykket falder. Nogle patienter skal desuden modtage væske før og efter operationen. Dette bliver altid overvåget nøje.
Faste
En hund/kat skal helst være fastende før bedøvelse, men ind i mellem er dette ikke muligt (f.eks. ved akutte operationer). Det kan være farligt, hvis dyret kaster op under bedøvelsen, idet dette kan medføre fejlsynkning til lungerne. Vi anbefaler, at hunden/katten faster de sidste 12 timer inden operationen. Der må dog gerne tildeles vand indtil et par timer før.
Gnavere må ALDRIG faste ! De skal desuden medbringe lækkert foder til lige efter operationen. Vand medbringes også gerne i lukket beholder, så dyret ikke ved et uheld kan få vand på sig og dermed blive nedkølet. Gnavere er i forvejen, i kraft af deres lille størrelse, mere i risiko for at blive underafkølet i forbindelse med bedøvelsen.
Før operation
Når dit kæledyr skal opereres hos os indleverer du det klokken 8 om morgenen. Her tager en dyrlæge eller veterinærsygeplejerske imod jer, og indlægger dit kæledyr. Ved indlevering skal dit kæledyr være fastende og velafluftet. Det er desuden vigtigt, at vi har den korrekte kontaktinformation på dig, så vi kan få fat i dig om nødvendigt eller i forbindelse med hjemsendelse.
Typisk aftaler vi, at vi ringer til dig omkring middag for at aftale afhentning.
Dit kæledyr bliver opereret i løbet af formiddagen, hvor rækkefølgen tilrettelægges af dyrlægen på dagen.
Efter operation
Når selve operationen er overstået bliver dit kæledyr overvåget nøje af veterinærsygeplejersken indtil den selv er i stand til at bevæge sig.
Vand og mad tildeles når patienten er ved fuld bevidsthed. Desuden bliver dyret luftet, hvis det ikke afhentes tidligt.
Når dit kæledyr er ved fuld bevidsthed ringer vi til dig og aftaler hvornår du kan afhente det.
Er det nødvendigt med ekstra stærkt smertstillende indgives det inden hjemsendelse. Dette kan betyde at dit kæledyr skal blive her lidt længere.
Stort set alle operationspatienter hjemsendes samme dag. Er du på arbejde kan dit kæledyr være hos os indtil lukketid klokken 17.
Hjemsendelse
Hjemsendelsen foregår som udgangspunkt ved en veterinærsygeplejerske medmindre dyrlægen selv skal videregive vigtige informationer til dig – det kan for eksempel være fremvisning af røntgenbilleder. I så fald får du et bestemt afhentetidspunkt.
Du vil blive orienteret om operationen, vejledt i efterfølgende medicinindgivelse, samt hvilke forholdsregler du skal tage efterfølgende.
Dit kæledyr vil typisk få en bodystocking eller krave på for at undgå at dit dyr kan komme til såret. Denne skal bæres i 10-12 dage, og må kun fjernes under konstant overvågning for eksempel i forbindelse med måltider. Har dit kæledyr fået en bodystocking på er det vigtigt, at den holdes tør eller skiftes.
Forbindinger må ligeledes ALDRIG blive våde, og skal typisk kontrolleres efter et par dage. Ser du tegn på hævelse skal dyrlægen kontaktes med det samme.
Er dit kæledyr blevet syet skal stingene typisk fjernes 10-12 dage efter. Du kan booke en tid med det samme eller ringe og aftale det senere. Dette er inkulderet i operationsprisen medmindre dit kæledyr skal sederes.
Vores anbefalinger efter operation
Du skal forvente at dit kæledyr vil være mere eller mindre påvirket af narkosemidler resten af dagen, og derfor er det vigtigt, at den er under opsyn, bliver holdt varm og får ro. Alle dyr, gnavere inkluderet, skal holdes inde resten af dagen.
Du må ikke lufte din hund uden snor eller lukke dit kæledyr ud på egen hånd resten af dagen.
Når i kommer hjem kan du tilbyde dit kæledyr mad og vand i små portioner. Har du en gnaver er det vigtigt at observere nøje, at de spiser. Hvis dettte ikke er tilfældet skal du assistere fodringen.
Husk at tilse operationssåret DAGLIGT.
Ved følgende symptomer skal du kontakte os samme dag, da der kan være gået infektion i såret:
- Rødme
- Hævelse
- Smerte
- Forandringer
- Sting, der falder ud/mangler
Bliver dit kæledyr pludseligt dårligt, sløvt eller opfører sig underligt efter hjemsendelsen SKAL du hurtigst muligt ringe til os på 7060 2124 tryk 1 også udenfor åbningstid
Er dit kæledyr ikke mærkbart friskere dagen efter operationen skal du ligeledes kontakte os.
Har du nogle spørgsmål er du desuden også altid velkommen til at ringe til os. Vi vil hellere have du ringer en gang for meget end for lidt – der findes ingen dumme spørgsmål.