Skip to main content
Tilbage til vetgruppen.dk
+45 7022 4442

Kastration og sterilisation af katte

Neutralisation (Kastration og sterilisation) af katte

Den kønsmodne kat kan give en del udfordringer, da katte generelt har en meget stærk kønsdrift.

Både han- og hunkatte begynder at blive kønsmodne omkring 6 måneders alderen og allerede her kan man opleve kraftige reaktioner.

For hankattens vedkommende kan det vise sig ved begyndende strinteri for afmærkning af territorie, strejferi og øget tendens til at komme i slåskampe med andre katte, da katten vil forsvare sit territorie.

Løbetidssæsonen for hunkatte starter føst på året og varer indtil det tidlige efterår. En løbetid varer op til 12 dage og hvis hunkatten ikke bliver drægtig kommer hun oftest i løbetid igen efter et par uger. Under løbetiden bliver katten ofte meget kælen og opmærksomhedskrævende på en meget insisterende måde, der slås fast ved en vedvarende jamren. 

Kastration af hankat:

Ved en kastration fjernes kattens testikler gennem to små snit i pungen. Det er et forholdsvis lille indgreb, der naturligvis forgår, mens katten er bedøvet – og katten får en smertestillende indsprøjtning efter operationen. Der er ingen sting, der skal fjernes bagefter.

Sterilisation af hunkat:

En sterilisation er en lidt større operation end en kastration, idet man går ind i bughulen og operer begge ovarier (æggestokke) samt en lille del af livmoderen ud. Her er der sædvanligvis behov for smertestillende behandling i nogle dage efter operationen ligesom der er et lidt større sår, der skal hele op, hvorfor det er en god ide at sørge for at holde katten i ro i et par dage. Der er oftest ingen sting, der skal fjernes, idet der syes med en såkaldt ”skjult” sutur i de fleste tilfælde.

Det er bedst at sterilisere hunkatte, der ikke er drægtige. Hvis din kat alligevel er blevet drægtig, så ring til os – så vurderer vi, om en sterilisation alligevel kan lade sig gøre.

Det er ikke nødvendigt, at katten skal gå med krave efter operationen – der kan evt. udleveres en bodystocking, hvis det er nødvendigt. 

Hvornår kan min kat blive neutraliseret?

Katte kan neutraliseres uanset hvor gamle de er, men generelt anbefaler vi at katte tidligst neutraliseres, når de er 6 måneder gamle eller vejer over 2 kg.

Fordele og ulemper ved neutralisation:

Fordele:

Man får ingen uønskede killinger og hankatten bliver mere hjemme, strejfer ikke og urinen får ikke den karakteristiske lugt af ”hankattetis”. Desuden er der mindre risiko for slagsmål med bidsår og infektioner til følge, og der er mindre risiko for infektionssygdomme, der smitter ved parring og slagsmål.

Ulemper:

Både neutraliserede han- og hunkatte får et let nedsat stofskifte, og kan således få tendens til at blive overvægtige, hvis man ikke passer på, og hos hankatte kan der være øget tendens til at danne urinvejssten/krystaller i urinen – dette kan oftest afhjælpes ved ændret fodring, så tal med dyrlægen om hvilket foder du skal bruge til din neutraliserede kat.

Som hovedregel skal en neutraliseret kat have ca. 1/3 mindre foder end den fik før operationen.

Øretatovering:  

Når katten alligevel er bedøvet, bliver den øretatoveret og registreret i det gratis katteregister.

Dette er med i prisen for en hhv. kastration /sterilisation.

Vi har også en pakkepris for kastration/sterilisation, øretatovering samt 2 basisvaccinationer.

×
Menu
Ring op
Mail